Θετικά γνωμοδότησε το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών σχετικά με την προκήρυξη δημόσιου μειοδοτικού διαγωνισμού για τη γραμμή Λαυρίου – Λήμνου – Σαμοθράκης – Αλεξανδρούπολης, αποτέλεσμα που θεωρείται επιτυχία των συντονισμένων προσπαθειών που έγιναν τους τελευταίους δέκα μήνες από τον Δήμο Σαμοθράκης και τοπικούς φορείς, υπηρεσίες και πολιτικούς παράγοντες.

Οι προσπάθειες ξεκίνησαν τον περασμένο Μάρτιο, με μια πρώτη σύσκεψη στον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, ενώ ακολούθησε σύσκεψη στο Επιμελητήριο Έβρου και επαφές του Δημάρχου Σαμοθράκης με τον Υπουργό Ναυτιλίας, καθώς και πλήθος τηλεφωνικών επαφών και ανταλλαγής επιστολών, ώστε να υπάρξει η θετική εξέλιξη.

Στη συνεδρίαση του Σ.Α.Σ. παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Σαμοθράκης Αθανάσιος Βίτσας, ως εισηγητής του θέματος, και η πρόταση πήρε τελικά θετική γνωμοδότηση, και έτσι αναμένεται η προκήρυξη της γραμμής για τη θερινή περίοδο, για διάστημα δώδεκα εβδομάδων και με συχνότητα μια φορά την εβδομάδα.

Η γραμμή θα αποκαταστήσει τη σύνδεση της Σαμοθράκης νησιού με την κεντρική Ελλάδα και κυρίως με την περιφέρεια Αττικής, η έλλειψη της οποίας είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της τουριστικής κίνησης τα τελευταία επτά χρόνια έως και 40%, ενώ παράλληλα θα αποκαταστήσει τη σύνδεση της Σαμοθράκης με τη Λήμνο (το κοντινότερο νησί που διαθέτει αεροδρόμιο). Επιπλέον, θα ενισχύσει την εβδομαδιαία σύνδεση του νησιού με την Αλεξανδρούπολη κατά τους θερινούς μήνες που η ζήτηση αυξάνεται.