Με εκπροσώπους της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, συναντήθηκε σήμερα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ανταποκρινόμενος σε σχετικό αίτημά τους. Στη συνάντηση συμμετείχε επίσης ο Αναπληρωτής Υπουργός Γιάννης Τσιρώνης.

Η συνάντηση, η οποία διήρκεσε περί τις δυόμισι ώρες, πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα εποικοδομητικό κλίμα και συζητήθηκαν σε βάθος, όχι μόνο τα αιτήματα της Επιτροπής, αλλά και επιπλέον ζητήματα που αφορούν την προοπτική του αγροτικού τομέα.

Μεταξύ άλλων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε στην Επιτροπή:

  • Τον προσδιορισμό του ακατάσχετου για τους λογαριασμούς των αγροτών, στο ύψος των 15.000 ευρώ τον χρόνο.
  • Την ένταξη και των επιδοτήσεων – του λεγόμενου «πρασινίσματος» – στις χορηγήσεις, μέσω της «κάρτας του αγρότη», γεγονός που διευρύνει κατά 30% περίπου τις δυνατότητες ρευστότητας.
  • Την έναρξη εντός των επόμενων ημερών των συμψηφισμών, ώστε να καταβληθεί η επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου για τα έτη 2015 και 2016, συνολικού ύψους περί τα 42 εκατ. ευρώ.
  • Την επέκταση του αγροτικού εργοσήμου σε όλες τις εποχικού χαρακτήρα αγροτικές εργασίες, καθώς και στους μετακλητούς αλλοδαπούς εργάτες γης.

Ο Υπουργός διαβεβαίωσε επίσης ότι:

  • Δεν υπάρχει κανένα θέμα αύξησης του ΕΝΦΙΑ, αλλά ούτε και συμπληρωματικού φόρου για τα αγροτεμάχια.
  • Τα ασφάλιστρα των αγροτών αφαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημα των αγροτών.
  • Δεν θα περικοπεί καμιά αγροτική σύνταξη για όσους συνταξιούχους συνεχίζουν την αγροτική δραστηριότητα, όπως προβλέπεται για το μεταβατικό διάστημα μέχρι το 2024.

Με δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους ο κ. Αποστόλου ευχαρίστησε την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων για τη σημερινή συνάντηση και την εις βάθος συζήτηση, και δήλωσε ότι «ο διάλογος και η συνεργασία αποτελούν προτεραιότητα του υπουργείου, αλλά και τη μοναδική δυνατότητα για την επίτευξη λύσεων».