– Ο Χορός των Προθέσεων / Dance of intentions.

To σεμινάριο χωρίζεται σε δύο μέρη:

Το πρώτο αφορά τη σωματική εκπαίδευση του ηθοποιού – την αφύπνιση της σκηνικής παρουσίας του.

Το δεύτερο αφορά τη φωνητική, με ασκήσεις βελτίωσης της ποιότητας του ήχου της φωνής και ανάπτυξης της ικανότητας για φωνητικές δράσεις στον χώρο.

Στόχος του σεμιναρίου είναι να μεταδώσει τη βάση της εκπαίδευσης του ηθοποιού, ώστε να βοηθηθούν οι νέοι ηθοποιοί να ανακαλύψουν τη σκηνική τους παρουσία μέσα από την εξερεύνηση μιας φορμαρισμένης σκηνικής συμπεριφοράς, αλλά και να εφοδιάσει τους έμπειρους ηθοποιούς με τον τρόπο που μπορούν να ελευθερώσουν τους εαυτούς τους από τον αυτοματισμό του παιξίματος και τα κλισέ.

Κεντρικός σκοπός του, δε, είναι η ικανότητα κατανόησης της προσωπικής παρουσίας του ηθοποιού σε σχέση με τον χώρο και με τους άλλους ηθοποιούς πάνω στην σκηνή:

– πώς να βρίσκει τρόπους να είναι «παρών» (έχοντας δηλαδή σκηνική παρουσία) στη δράση την οποία κάνει, και ταυτόχρονα να είναι έτοιμος να ανταποκριθεί σε αυτά που συμβαίνουν γύρω του.

– πώς να βρίσκει τον άξονα του σώματος, να δουλεύει με τις «εν-τάσεις» στο σώμα, και να φτάνει σε μια δυναμική ακινησία.

Επίσης το σεμινάριο εξερευνά διαφορετικές ποιότητες ενέργειας στο βλέμμα, και διδάσκει πώς να ταυτοποιούνται τα διαφορετικά σημεία στο σώμα απ’ όπου ξεκινά η κύρια ώθηση της κίνησής του μέσα στον χώρο.

Οι συμμετέχοντες θα δουλέψουν με τη δημιουργία σωματικών και φωνητικών δράσεων και με την αναπαραγωγή τους με διαφορετικές ποιότητες ενέργειας, όπως π.χ. την αργή κίνηση (slow motion).

Επίσης, το σεμινάριο εστιάζει στη φωνητική εκπαίδευση με τα σωματικά αντηχεία και τη συσχέτιση ανάμεσα στις φωνητικές και τις σωματικές δράσεις.

Θα υπάρχουν ενεργοί συμμετέχοντες και παρατηρητές.

Κάθε ενεργός συμμετέχων χρειάζεται να ξέρει απ’ έξω καλά, ένα κείμενο το λιγότερο είκοσι γραμμών, και ένα τραγούδι.

Το σεμινάριο θα γίνει στα αγγλικά, με ελληνική μετάφραση, την Πέμπτη 19 Μαΐου, από τις 5 μ.μ. έως τις 10 μ.μ.

Κόστος συμμετοχής 70 ευρώ για τους ενεργούς συμμετέχοντες και 50 ευρώ για τους παρατηρητές.

Περιορισμένος αριθμός θέσεων – Δηλώσεις συμμετοχής στο 25310-37770 και στο theatrokomotinis@gmail.com

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.