– του Αλέξανδρου Γιατζίδη, M.D.
Πριν από κάθε ταξίδι – πολυήμερη εκδρομή μακριά από το σπίτι, πρέπει να έχουμε μαζί μας ορισμένα απαραίτητα φάρμακα που λόγω των αργιών ή πολύ περισσότερο αν βρισκόμαστε μακριά από φαρμακείο, μπορεί να τα έχουμε ανάγκη και να μην τα βρίσκουμε. Τα πιο πολλά από αυτά τα φάρμακα, είναι γνωστά σε όλους – για ευνόητους λόγους δεν τα κατονομάζω. Στην ανάγκη μπορεί να σας βοηθήσει ο οικογενειακός γιατρός σας ή ο φαρμακοποιός σας, αφού τα πιο πολλά δεν είναι συνταγογραφούμενα.
Πρωτίστως, αν παίρνουμε ήδη, καθημερινά φάρμακα, είτε γιατί ακολουθούμε κάποια θεραπεία ή πάσχουμε και πρέπει να παίρνουμε καθημερινά την αγωγή μας (π.χ. αντιπηκτικά φάρμακα), πρέπει να θυμηθούμε να τα πάρουμε μαζί μας.
Επίσης καλό είναι να θυμηθούν οι γυναίκες να έχουν μαζί τους, έστω προληπτικά, τα παυσίπονα που παίρνουν για κοιλιακά άλγη κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρήσεως και ότι άλλο είναι απαραίτητο.
Ο ταξιδιώτης συνιστάται να έχει μαζί του ένα φαρμακείο πρώτων βοηθειών προκειμένου να είναι σε θέση να διαχειριστεί μόνος του πιθανά προβλήματα υγείας που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, και επιπλοκές αν πάσχει από κάποιο χρόνιο νόσημα. Το περιεχόμενο του φαρμακείου εξαρτάται από τον προορισμό, τη διάρκεια του ταξιδιού, τον σκοπό του ταξιδιού και την κατάσταση υγείας του ταξιδιώτη.
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ
Για κάθε ταξίδι μας, ένα μικρό χρήσιμο φαρμακείο με σκευάσματα πρώτης ανάγκης είναι απόλυτα αναγκαίο. Το απαραίτητο μικρό φαρμακείο πρέπει να περιέχει τα εξής φάρμακα:
– Τοπικά δρώντα φάρμακα. Είναι φάρμακα για τοπική χρήση (όπως πληγές, εγκαύματα, τσιμπήματα και μικροτραυματισμοί). Απαραίτητα εδώ, είναι:
- γάζες.
- αντιβιοτικές και ειδικές αλοιφές.
- επίδεσμοι – ελαστικός επίδεσμος για διαστρέμματα, αυτοκόλλητοι επίδεσμοι.
- κάποια πούδρα.
- αντιεμετικά – κυρίως αυτοί που ταξιδεύουν με πλοίο ή αυτοκίνητο και έχουν ευαισθησία, μια ώρα πριν το ταξίδι τους πρέπει να πάρουν ένα απλό αντιεμετικό.
- αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές αλοιφές και κρέμες.
- γάντια μιας χρήσης.
- βαμβάκι.
- θερμόμετρο.
- κολάρο – δεν είναι απαραίτητο να τρακάρει κάποιος για να πάθει πρόβλημα στον αυχένα· και ένα δυνατό φρενάρισμα μπορεί να μας δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα.
– Αντιόξινα: τόσο για τα ταξίδια του εξωτερικού όσο και του εσωτερικού, όσοι πάσχουν από παθήσεις του ανωτέρου πεπτικού, πρέπει να έχουν μαζί τους κάποιο αντιόξινο.
– Αντιδιαρροϊκά: επειδή οι συνθήκες διαβίωσης αλλά κυρίως οι συνήθειες διατροφής μας στα ταξίδια μας γενικώς αλλάζουν, καλό θα είναι να εφοδιασθεί ο ταξιδιώτης και με κάποιο αντιδιαρροϊκό φάρμακο.
– Αναλγητικά, τα οποία δρουν και σαν αντιπυρετικά φάρμακα.
– Αντισταμινικά σκευάσματα σε δισκία ή σε αλοιφές, για τσιμπήματα και αλλεργικές καταστάσεις.
– Αμιγώς αντιαλλεργικά, κορτιζονούχα φάρμακα, ιδιαίτερα για όσους έχουν προδιάθεση σε αλλεργίες.
– Αντιβίωση. Εάν κάποιος πάσχει συχνά από αναπνευστικές λοιμώξεις ή λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, θα πρέπει να έχει μαζί του κάποια γνωστή σε αυτόν αντιβίωση για το χρονικό διάστημα του ταξιδιού του.
– Κολλύριο.
Επίσης, πάντα να έχουμε αντηλιακό και εντομοαπωθητικά, ενώ τέλος, καλό είναι να έχουμε μαζί μας αντιβακτηριακά μαντηλάκια και αλκοολούχο απολυμαντικό χεριών (τουλάχιστον 60% αλκοόλη).
Επειδή ποτέ δεν ξέρουμε πότε θα μας χρειαστεί κάτι, καλό είναι να ελέγχουμε το φαρμακείο μας πριν από κάθε ταξίδι για να μη μας βρει “η κακιά στιγμή” απροετοίμαστους.
Πηγή: medlabnews.gr