ΦΙΛΙΠΠΟΙ

Η υποστήριξη της υποψηφιότητας του αρχαιολογικού χώρου Φιλίππων Καβάλας, στα όργανα της UNESCO, προκειμένου να ενταχθεί στη μόνιμη λίστα των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, ήταν το αντικείμενο σύσκεψης που είχε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης κ. Γιώργος Παυλίδης, με τον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας κ. Θεόδωρο Μαρκόπουλο, τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη τουριστικής ανάπτυξης κ. Μιχάλη Αμοιρίδη, και τις αρχαιολόγους της ΙΗ’ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, κυρίες Μαρία Νικολαΐδου – Πατέρα και Δήμητρα Μαλαμίδου.

Ο προκαταρκτικός φάκελος της υποψηφιότητας εκ μέρους του υπουργείου πολιτισμού, αναμένεται να κατατεθεί στη διεθνή οργάνωση ως τις 30/9.

«Η ανακήρυξη του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων Καβάλας ως τόπος παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, είναι κάτι που το αξίζει και το δικαιούται», επισήμανε ο κ. Παυλίδης, τονίζοντας πως παρά την οποιαδήποτε ανταγωνιστική διαδικασία, είναι φανερό ότι ο χώρος αυτός πληρεί όλες τις προϋποθέσεις, αφού:

α) συνδέεται βαθιά με την ελληνική ιστορία και κυρίως της Μακεδονικής εποχής.

β)  είναι ο τόπος που συνδέεται με την καθοριστική μάχη των Φιλίππων που έκρινε το μέλλον και την πορεία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας το έτος 42 π.Χ.

γ)   είναι ο τόπος όπου ιδρύθηκε η πρώτη Χριστιανική εκκλησία στην Ευρώπη και έγινε η βάφτιση της  πρώτης Χριστιανής από τον Απόστολο Παύλο, του οποίου ο χώρος φυλάκισής του, επίσης σώζεται.

Όπως ακόμη υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης, «η υποστηρικτική συνδρομή μας θα είναι η μέγιστη δυνατή, και σε επίπεδο ενεργοποίησης των φορέων, και σε επίπεδο όποιας τεχνικής υποστήριξης απαιτηθεί, διότι αυτή είναι  η θέση του συνόλου της κοινωνίας της Περιφέρειάς μας».