Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης: “Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμως προστάτης του πελατειακού κράτους”.

“Σημαντική ημέρα για την ελληνική Δημόσια Διοίκηση”, χαρακτήρισε τη χθεσινή, το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, σχολιάζοντας και απαντώντας δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την οποία ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει οτι το κόμμα του δεν αναγνωρίζει τη διαδικασία πλήρωσης των θέσεων των Γραμματέων των Υπουργείων κατόπιν προκηρύξεων, η οποία και θα αντικαταστήσει το σύστημα  του “διορισμού” αυτών…

“Σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα για την ελληνική Δημόσια Διοίκηση γιατί ο  Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ομολόγησε ότι η ΝΔ δεν αναγνωρίζει τη διαδικασία αποκομματικοποίησης της Δημόσιας Διοίκησης, μέσω της επιλογής Γραμματέων των Υπουργείων με διαφανείς διαδικασίες και ανοιχτή, δημόσια προκήρυξη”, τονίζει στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο, και προσθέτει:

“Δεν αναγνωρίζει δηλαδή η Νέα Δημοκρατία, το δικαίωμα του κάθε υπαλλήλου και πολίτη να διεκδικεί μια υψηλόβαθμη θέση στο Δημόσιο χωρίς να είναι κουμπάρος, κολλητός ή μέλος του Μητρώου Στελεχών της. Δεν αναγνωρίζει η Νέα Δημοκρατία τη μεταρρύθμιση στον Δημόσιο Τομέα που τερματίζει οριστικά το πελατειακό και ρουσφετολογικό κράτος. Γιατί ούτε θέλει ούτε μπορεί να αποχωριστεί τον κομματικό της στρατό”.

Επιπλέον, το Υπουργείο καταρρίπτει τους ισχυρισμούς του Κυρ. Μητσοτάκη περί υποτιθέμενης “διόγκωσης του Κράτους”, τονίζοντας στην ίδια ανακοίνωση-απάντηση:

“Στη ΝΔ χρησιμοποιούν μάλιστα και μαθηματικά της «αριστείας και της κοπτοραπτικής» για να αποκαλύψουν υποτιθέμενη διόγκωση του Κράτους. Δυστυχώς για τους ίδιους διαψεύδονται από τα επίσημα στοιχεία της «Απογραφής»:

  • Δεκέμβριος 2014-Τακτικό προσωπικό (Εκτός ΝΠΙΔ): 576.856.

  • Δεκέμβριος 2017-Τακτικό προσωπικό (Εκτός ΝΠΙΔ): 566.861.

Δεν γνωρίζει ο κ. Μητσοτάκης ότι ο κανόνας προσλήψεων-αποχωρήσεων έχει τηρηθεί απαρέγκλιτα, και για αυτό άλλωστε τον Αύγουστο βγαίνουμε από τα μνημόνια;

Υ.Γ.: Θέλει ο «υπουργός των απολύσεων να κρυφτεί», αλλά η βιασύνη δεν τον αφήνει. Ενδεικτικά οι δηλώσεις του: «…Δεν θα απολυθεί κανένας δημόσιος υπάλληλος. Θα αξιοποιηθούν όλοι. Θα καταργήσουμε, όμως, τις περιττές θέσεις που ιδρύει ο ΣΥΡΙΖΑ …». Δεν υπάρχουν σχόλια”.

Δείτε τη δήλωση του Κυρ. Μητσοτάκη: «Η κατάσταση στη δημόσια διοίκηση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Η Κυβέρνηση προβαίνει σε χιλιάδες παράτυπους διορισμούς και μονιμοποιήσεις από το παράθυρο, ιδρύοντας παράλληλα αχρείαστους οργανισμούς για να βολέψει κομματικούς συγγενείς και φίλους. Το ΑΣΕΠ για πρώτη φορά χειραγωγείται, ενώ η αξιολόγηση έχει παγώσει. Μόνο την τελευταία τριετία, η Κυβέρνηση έχει προσλάβει στο Δημόσιο 21.000 μόνιμους υπαλλήλους και 15.000 συμβασιούχους με κόστος που ξεπερνά τα 600 εκατ. ευρώ και πληρώνουν από το υστέρημά τους οι Έλληνες φορολογούμενοι. Δεν κάνει όμως μόνο αυτό η Κυβέρνηση. Με τις πρόσφατες φωτογραφικές προκηρύξεις για τοποθετήσεις συγκεκριμένων προσώπων σε θέσεις Γραμματέων στα Υπουργεία, επιχειρεί να ελέγξει τον κρατικό μηχανισμό και μετά την απομάκρυνσή της από την εξουσία. Θέλω να είμαι τελείως ξεκάθαρος: Η Νέα Δημοκρατία δεν αναγνωρίζει αυτή τη διαδικασίαΔεν θα επιτρέψουμε στην Κυβέρνηση να πάρει τα κλειδιά του Κράτους στην Κουμουνδούρου. Έχω ήδη δεσμευθεί ότι το πρώτο νομοσχέδιο της επόμενης Κυβέρνησης θα αποκαταστήσει τη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης. Δεν θα απολυθεί κανένας δημόσιος υπάλληλος. Θα αξιοποιηθούν όλοι. Θα καταργήσουμε όμως τις περιττές θέσεις που ιδρύει ο ΣΥΡΙΖΑ και θα ενισχύσουμε τους Γενικούς Διευθυντές που θα επιλέγονται με αυστηρώς αξιοκρατικά κριτήρια. Και θα ανοίξουμε το Δημόσιο σε αυτούς που το αξίζουν. Γιατί μας αξίζει μια καλύτερη Ελλάδα».