– Με το “καλημέρα” μετρήσιμα τα αποτελέσματα από την 1η Θρακο-Μακεδονική “Synergeia” Προώθησης Τοπικών Προϊόντων Διατροφής.

Με ικανοποίηση η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αλλά και η κοινωνία της Περιφέρειας, είδαν να ολοκληρώνεται η 1η Θρακο-Μακεδονική “Synergeia” Ενδοπεριφερειακής Προώθησης Τοπικών Προϊόντων Διατροφής. Τα αποτελέσματά της διοργάνωσης όσο και τα μηνύματά της ήταν σημαντικά, όχι μόνο σε επίπεδο Περιφέρειας, αλλά και πανελλαδικά.

Ειδικότερα:

  • Αναδείχθηκε η ποιότητα και η ανταγωνιστικότητα των περιφερειακών επιχειρήσεων, και προβλήθηκε η οικονομική δραστηριότητα της Περιφέρειας στον αγροδιατροφικό τομέα.
  • Για πρώτη φορά συγκροτήθηκε βάση δεδομένων προϊόντων διατροφής της Περιφέρειας ΑΜ-Θ.

  • Αναδείχθηκε η Θρακο-Μακεδονική διατροφή ως κατηγορία της Μεσογειακής διατροφής.

  • Αναδείχθηκε στο σύνολο της Περιφέρειας ένα μεγάλο μέρος των τοπικών προϊόντων διατροφής, αφού συμμετείχαν εκατό και πλέον επιχειρήσεις και φορείς, με περισσότερα από οχτακόσια προϊόντα τοπικής προέλευσης.

  • Δόθηκε η δυνατότητα στους επισκέπτες και στους επαγγελματίες να γνωρίσουν τους ίδιους τους παραγωγούς και να ενημερωθούν αναλυτικά για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των προϊόντων.

  • Καταδείχθηκε η ανάγκη δημιουργίας συνεργασιών και δικτυώσεων μεταξύ παραγωγών ομοίων ή ομοειδών προϊόντων, οριζοντίως του αγροδιατροφικού αλλά και του μεταποιητικού τομέα.

  • Ευαισθητοποιήθηκε η τοπική κοινωνία στην κατεύθυνση της ενδοπεριφερειακής  καταναλωτικής συνείδησης, υποστήριξης κι αλληλεγγύης.

  • Συνδέθηκε ο αγροδιατροφικός τομέας με το τουριστικό προϊόν της Περιφέρειας ΑΜ-Θ.

  • Προέκυψαν εξήντα περίπου συνεργασίες επιχειρηματιών του παραγωγικού τομέα με σειρές πώλησης προϊόντων αλλά και χώρους εστίασης.

Σε παράλληλη εξάλλου εκδήλωση, ακαδημαϊκοί και επιχειρηματίες παρουσίασαν θέματα που αφορούν τον ρόλο του αγροδιατροφικού τομέα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ ως πυλώνα ανάπτυξης, την προώθηση τοπικών προϊόντων και τη διασύνδεσή τους με τον τουρισμό και τις εξαγωγές, τη διατροφική αξία των τοπικών προϊόντων, την επιχειρηματικότητα, όσο και τη δικτύωση των παραγωγών για τη δημιουργία αλυσίδων αξίας.

Η “Synergeia” ολοκληρώθηκε με παρουσίαση της Θρακο-Μακεδονικής Κουζίνας, με Πολίτικα στοιχεία, ως κατηγορία της μεσογειακής διατροφής, από διακεκριμένους σεφ της Λέσχης Αρχιμαγείρων βορείου Ελλάδος, ενώ χορηγοί μεγάλων σούπερ μάρκετ και τοπικών καταστημάτων εστίασης, διέθεσαν τα προϊόντα τους σε “ζωντανή” παρουσίαση και τα απόλαυσαν οι επισκέπτες.

Εγκαινιάζοντας την 1η Θρακο-Μακεδονική “Synergeia”, ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ κ. Γιώργος Παυλίδης, σημείωσε: «Επιδίωξη της “Synergeia” ήταν να γνωριστούν μεταξύ τους οι παραγωγικοί τομείς, τα παραγόμενα τοπικά προϊόντα και οι υπηρεσίες· να κερδίσουν αθροιστικά, να συνδιαμορφώσουν, αλλά και να γίνουν πρεσβευτές της Θρακο-Μακεδονικής κουζίνας μέσω των φιλοξενούμενων επισκεπτών. Επιπρόσθετος στόχος ήταν η πραγματική στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων, των εξαίρετων τοπικών προϊόντων, των αγροτικών, κτηνοτροφικών και μεταποιημένων – τροφίμων και ποτών κυρίως – για την ανάπτυξη της περιφερειακής οικονομίας, και η εισροή πόρων. Επίσης, στόχος είναι η συγκρότηση της “δικής μας” διακριτής αναπτυξιακής ταυτότητας, να υπερβούμε τους τοπικισμούς, να συγκροτήσουμε την ταυτότητά μας στον αγροδιατροφικό τομέα, και να χτίσουμε τη συνεργασία, οριζόντια και κάθετα, όλων των τομέων παραγωγής».

 

Τη διοργάνωση κάλυψαν όλα τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα της Περιφέρειας και ο έντυπος Τύπος, ενώ η εκπομπή της ΝΕΡΙΤ «Μένουμε Ελλάδα» πραγματοποίησε εκτεταμένο αφιέρωμα (http://webtv.nerit.gr/katigories/psixagogia/222ma%CE%902015-menoume-ellada/).

Προσεχώς, μάλιστα, θα δημιουργηθεί υποσελίδα στο site της Περιφέρειας ΑΜ-Θ με όλα τα στοιχεία επικοινωνίας των επιχειρήσεων που συμμετείχαν.

Με ανακοίνωσή της η Περιφέρεια ΑΜ-Θ εκφράζει τις ευχαριστίες της «σε όλους τους συνδιοργανωτές, σε όσους συμμετείχαν, στις τρεις σειρές πολυκαταστημάτων Α.Β. Βασιλόπουλος, Μαρινόπουλοι ΑΦΟΙ Α.Ε. και Μασούτης Α.Ε., στους προσκεκλημένους που στήριξαν την προσπάθεια, καθώς και στα στελέχη της Περιφέρειας που εργάστηκαν για τη διοργάνωση», και υπογραμμίζει πως «η πρωτοβουλία αυτή της “Synergeia” θα συνεχιστεί, και κάθε χρόνο θα πραγματοποιείται διαδοχικά στις πρωτεύουσες των Περιφερειακών Ενοτήτων της ΑΜ-Θ».

Τη “Synergeia” τίμησαν με την παρουσία τους: ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων,  η Υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ο υφυπουργός  Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Παναγιώτης Σγουρίδης, ο εκπρόσωπος των Επιμελητηρίων ΑΜ-Θ και Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Στέφανος Γεωργιάδης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραΐτης, λοιποί εκπρόσωποι Επιμελητηρίων, επιχειρηματίες του αγροτοδιατροφικού κλάδου και του τουρισμού, οι Πρόεδροι των Συνδέσμων Ξενοδόχων, Θράκης κ. Χατζηκωνσταντίνου και Καβάλας κ. Μιτζάλης, οι χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες, Ροδόπης κ. Χρήστος Μέτιος, Ξάνθης κ. Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης, Καβάλας κ. Θεόδωρος Μαρκόπουλος, και Δράμας κ. Αργύρης Πατακάκης, οι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Μιχάλης Αμοιρίδης, Μουσταφά Κατραντζή, Κωνσταντίνος Εξακουστός, Σωτήρης Παπαδόπουλος και Χρήστος Γεωργιτσόπουλος, η  Εκτελεστική Γραμματέας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ κ. Ζωή Κοσμίδου (που είχε και την επιμέλεια της διοργάνωσης), ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων ΑΜ-Θ κ. Ευάγγελος Λαμπάκης, ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, ο Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής ΑΜ-Θ κ. Νικόλαος Μενεξίδης, λοιποί εκπρόσωποι των αστυνομικών αρχών της περιοχής.