Σε γενική συνέλευση καλούν όλους τους αγρότες του νομού Ροδόπης οι αγροτικοί σύλλογοι Κομοτηνής και Μαρωνείας-Σαπών ενόψει των νέων αγροτικών κινητοποιήσεων “και άλλων θεμάτων που αφορούν την περιοχή μας”, όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.

“Η λήψη συλλογικών αποφάσεων είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία. Ο νόμος μας πρέπει και πάλι φέτος να δώσει δυναμικό παρών”, τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Η συνέλευση έχει προγραμματιστεί για σήμερα Σάββατο 27 Ιανουαρίου και ώρα 17:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων της περιφερειακής ενότητας Ροδόπης (πρώην Νομαρχία).

Με ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους “να πάρουν μαζικά μέρος στα μπλόκα που έχουν στηθεί και σ’ αυτά που θα στηθούν τις επόμενες μέρες σ’ όλη τη χώρα, καθώς και στο μεγάλο συλλαλητήριο της Έκθεσης «AGROTICA» στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 3/2”.

Μέχρι στιγμής μπλόκα έχουν στηθεί σε Καρδίτσα (κόμβος «Δέλτα» Καρδίτσας στην Ε65), Τρίκαλα (κόμβος Μεγαλοχωρίου στην Ε65), Λάρισα (κόμβος Πλατυκάμπου στην ΠΑΘΕ), Αργολίδα (κόμβος Ινάχου), Χανιά (Μεγάλα Χωράφια), Ηράκλειο (Πραιτώρια), Ρέθυμνο (κόμβος Μαντρών), Ημαθία (κόμβος Κουλούρας), Πέλλα (κόμβος Γυψοχωρίου) Πρέβεζα (κόμβος Φιλιππιάδας) από τους αγρότες των νομών Πρέβεζας και Άρτα.

Νέα μπλόκα θα στηθούν:

Το Σάββατο 27/1 σε Ηλεία (κόμβος Μαραθιάς), Αιτωλοακαρνανία (μεταξύ των κόμβων Συκιάς και Ερμίτσας, στο δρόμο Αγρινίου – Μεσολογγίου), Ημαθία (διασταύρωση Νάουσας), Έβρο (κόμβος Καστανιών).

Την Κυριακή 29/1 σε Ευρυτανία (γέφυρα Αγραφιώτη στο Κρυονέρι), Κοζάνη (γέφυρα Σερβιών), Φλώρινα (κόμβος Αντιγόνου στο Αμύνταιο).

Τη Δευτέρα 29/1 σε Φθιώτιδα (κόμβοι Ανθήλης και Δομοκού), Καστοριά (Αργος Ορεστικό) και Μεσσηνία (σταθμός Μεσσήνης).

Παράλληλα οργανώνονται συγκεντρώσεις, συλλαλητήρια και άλλες αγωνιστικές δράσεις σε πολλές περιοχές της χώρας.

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων καταγγέλλει «σχήματα» που “εκπροσωπούν τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών – επιχειρηματιών, τα οποία παίζοντας για μια ακόμα φορά τον ρόλο του υπονομευτή του αγώνα επιβίωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς, εξήγγειλαν ξεχωριστό συλλαλητήριο, σε διαφορετική μέρα, στην «AGROTICA». Αφού δεν μπόρεσαν – αν και πολύ θα το ήθελαν – να στήσουν ξεχωριστά μπλόκα τα οποία και θα έστρεφαν κατά των μπλόκων της μικρομεσαίας αγροτιάς, επιχειρούν να αποπροσανατολίσουν τους αγρότες και τον λαό και να υπονομεύσουν το μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο που οργανώνουμε. Άδικος ο κόπος τους! Οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι ξέρουν που είναι η θέση τους και δεν θα ξεστρατίσουν από το δρόμο υπεράσπισης των δικών τους συμφερόντων και αιτημάτων. Θα πάρουν μαζικά μέρος στα μπλόκα και στο δικό τους συλλαλητήριο της 3ης του Φλεβάρη, γυρίζοντας την πλάτη σ’ αυτούς που άλλο δεν έχουν στο μυαλό τους, παρά το πώς θα τους βγάλουν από τη μέση, για να περάσει εξολοκλήρου στα χέρια των μεγαλοαγροτών – επιχειρηματιών η γη, η παραγωγή, οι επιδοτήσεις/ενισχύσεις. Συνεχίζουμε – Θα νικήσουμε!».

Χθες, αγρότες και κτηνοτρόφοι από τα Χανιά που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις του συντονιστικού οργάνου της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, βγήκαν στους δρόμους και συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της δημοτικής αγοράς. Με μηχανοκίνητη πορεία μέσω κεντρικών δρόμων της πόλης κατευθύνθηκαν στη θέση «Μεγάλα Χωράφια» επί της Εθνικής οδού Χανίων – Ρεθύμνου όπου και θα παραμείνουν.

Στον κόμβο της Καμπής στην Ιόνια Οδό, έστησαν μπλόκο αγρότες και κτηνοτρόφοι της Άρτας και της Πρέβεζας. Οι αγροτικοί σύλλογοι των δύο νομών αποφάσισαν συμμετοχή στην πανελλαδική κινητοποίηση, και από νωρίς το πρωί τα τρακτέρ βρήκαν στους δρόμους. Στην Άρτα αγρότες πραγματοποίησαν αρχικά πορεία με τρακτέρ στο κέντρο της πόλης, στη συνέχεια επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματα στον αντιπερειφεριάρχη, και αμέσως μετά πήγαν στον κόμβο της Καμπής. Αγρότες από την Πρέβεζα συγκεντρώθηκαν το πρωί στη γέφυρα Καλογήρου και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στον κόμβο της Ιόνιας στο κοινό μπλόκο που αποφάσισαν με την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Άρτας.

Επιπλέον, κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στη ΔΟΥ Άργους από τον Αγροτοκτηνοτροφικό Σύλλογο Αργολίδας, με αγροτικά μηχανήματα που ξεκίνησαν από τα χωριά του Αργολικού κάμπου. Οι αγρότες πραγματοποίησαν και πορεία με αγροτικά αυτοκίνητα και τρακτέρ σε κεντρικούς δρόμους του Άργους.