Νέα επιδείνωση στο βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων, επιφέρουν τα 11 «ψαλίδια» του νόμου Κατρούγκαλου. Ο κίνδυνος και νέων μελλοντικών περικοπών στις συντάξεις είναι σοβαρός αν δεν υπάρξει οικονομική ανάκαμψη και εισροή νέων πόρων στο ασφαλιστικό σύστημα, τονίζει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, παρατηρώντας και τα παρακάτω:

  1. Σήμερα οι 6 στους 10 συνταξιούχους στη χώρα μας λαμβάνουν σύνταξη κάτω από 700 ευρώ, και μάλιστα το 44,8% παίρνουν μηναία σύνταξη κάτω από το όριο της σχετικής φτώχειας των 665 ευρώ. Σε απόλυτους αριθμούς, 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι λαμβάνουν σύνταξη που δεν ξεπερνά το ποσό των 665 ευρώ, και η οποία αποτελεί – σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή – το σταθερό όριο σχετικής φτώχειας.
  1. Το 52% των λαϊκών νοικοκυριών στη χώρα μας, λόγω της  υψηλής ανεργίας και της φτώχειας που προκαλούν τα μνημόνια, ζουν από τις συντάξεις των ηλικιωμένων μελών τους.
  1. Από 20% έως και άνω του 50% μειώθηκαν οι συντάξεις των ήδη συνταξιούχων μέσα από 13 συνεχείς ειδικές ή άλλες πρόσθετες εισφορές-περικοπές που επιβλήθηκαν από όλες τις κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια, σε σημείο πλέον οι συντάξεις να αποτελούν φιλοδωρήματα. Παρ’ όλο που οι συνταξιούχοι έχουν υποστεί τις 13 μνημονικές περικοπές, τα  ασφαλιστικά ταμεία καταρρέουν από τα ελλείμματα τα οποία για φέτος θα κινηθούν κοντά στα 4 δισ. ευρώ συνολικά.

«Το ανελέητο κυνηγητό των συνταξιούχων συνεχίζεται», τονίζει ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων κ. Νίκος Χατζόπουλος, και προσθέτει: «Η κυβέρνηση – όπως και οι προηγούμενες – μας φτωχοποιεί. Και δυστυχώς θα υπάρξει και συνέχεια, καθώς ο αυτόματος κόφτης έρχεται. Κάθε χρόνο λόγω των περικοπών όλο και μεγαλύτερος αριθμός συνταξιούχων θα πλησιάζει το όριο της φτώχειας».