Την 52χρονη Σεβίλ Σαϊντέχ, η οποία ανήκει στην ιστορική μουσουλμανική μειονότητα των Τατάρων, προτείνει για Πρωθυπουργό της Ρουμανίας το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της χώρας, που επικράτησε – χωρίς αυτοδυναμία – στις εκλογές της 11ης Δεκεμβρίου.

Η υποψηφιότητα της κ. Σαϊντέχ έχει κατατεθεί στον Πρόεδρο της χώρας, κ. Κλάους Γιοχάνις, ο οποίος εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ανακοινώσει εάν τη δέχεται ή όχι. Εάν η υποψηφιότητα γίνει δεκτή, όχι μόνο θα πρόκειται για την πρώτη γυναίκα Πρωθυπουργό στην ιστορία της Ρουμανίας, αλλά και για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχει αναρριχηθεί στο πρωθυπουργικό αξίωμα κράτους-μέλους της, άτομο μουσουλμανικού θρησκεύματος.

Η επιλογή Σαϊντέχ προκάλεσε έκπληξη, με δεδομένο ότι δεν πρόκειται για στέλεχος πρώτης γραμμής του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος – έχει μόνο υπηρετήσει για λίγους μήνες ως υπουργός περιφερειακής ανάπτυξης. Ωστόσο, η υποψήφια Πρωθυπουργός είναι στενή συνεργάτιδα και πολιτική «προστατευόμενη» του αρχηγού των Σοσιαλδημοκρατών, κ. Λίβιου Ντραγκνέα, ο οποίος δεν έχει τη δυνατότητα να αναλάβει την πρωθυπουργία καθ’ ότι έχει κριθεί ένοχος για εκλογική απάτη, και όπως ο ίδιος έχει καταστήσει σαφές, θα διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο ακόμα κι αν δεν θα βρίσκεται στην πρωθυπουργική καρέκλα. «Η πολιτική ευθύνη μένει πρωτίστως με εμένα», δήλωσε χαρακτηριστικά λίγη ώρα αφού ανακοίνωσε την υποψηφιότητα της Σαϊντέχ.

Πάντως, ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες, και μάλιστα από ανατολικές χώρες, έχουν εκφραστεί με εχθρικά λόγια για το Ισλάμ. Επί παραδείγματι, ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας κ. Βίκτορ Όρμπαν έχει δηλώσει ότι «οι μουσουλμάνοι μετανάστες απειλούν το χριστιανικό πολιτισμικό υπόβαθρο της Ευρώπης», ενώ ο Πρωθυπουργός της Σλοβακίας κ. Ρόμπερτ Φίτσο, έχει χαρακτηρίσει το Ισλάμ «ασύμβατο με την Ευρώπη».

Οι μουσουλμάνοι στη Ρουμανία αποτελούν λιγότερο από το 1% των 20 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας, η οποία ανήκει στην Ε.Ε. από το 2007.

πηγή: euractiv.gr

επιμέλεια: inkomotini.gr