Υπεγράφησαν σήμερα από την Υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου οι Υπουργικές Αποφάσεις για την επέκταση τεσσάρων κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας οι οποίες κηρύσσονται γενικώς υποχρεωτικές.

Η πρώτη κυβερνητική απόφαση που σηματοδοτεί την έξοδο από τα μνημόνιαΣυγκεκριμένα πρόκειται για τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις:

– τραπεζών,
– ναυτιλιακών πρακτορείων και ναυτιλιακών επιχειρήσεων,
– γραφείων ταξιδίων και τουρισμού, και
– πρακτορειακών επιχειρήσεων που είναι μέλη της Διεθνούς Ναυτικής Ένωσης,

οι οποίες καλύπτουν συνολικά 75.000 εργαζόμενους.

Σε δηλώσεις της η Υπουργός τόνισε:

Η πρώτη κυβερνητική απόφαση που σηματοδοτεί την έξοδο από τα μνημόνια“Το Υπουργείο Εργασίας συνεχίζει τη διαδικασία ελέγχου όλων των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας που βρίσκονται σε ισχύ, προκειμένου να διαπιστωθεί αν πληρούν τους όρους για την επέκτασή τους. Αντιστοίχως θα ελέγχονται και όλες οι συμβάσεις που θα υπογραφούν στο εξής. Η επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, και η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, είναι γεγονός και θα συμβάλλει στη βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων.

Μια κεντρική δέσμευση της Κυβέρνησης προς τον κόσμο της εργασίας έγινε πράξη, ενισχύοντας τη διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων και τη συλλογική διεκδίκησή τους για καλύτερους μισθούς και όρους εργασίας.

Η επέκταση των πρώτων κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας αναδεικνύει ότι η έξοδος από τα μνημόνια και τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής δεν είναι μια τυπική διαδικασία, αλλά η ουσιαστική μετάβαση σε μια νέα περίοδο ανάκτησης δικαιωμάτων για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία”.

Η πρώτη κυβερνητική απόφαση που σηματοδοτεί την έξοδο από τα μνημόνιαΟ Πρωθυπουργός, δε, Αλέξης Τσίπρας, σχολίασε:

“Σήμερα είχαμε την πρώτη κυβερνητική απόφαση που σηματοδοτεί την έξοδο από τα μνημόνια. ​Η​ Υπουργός ​Εργασίας υπέγραψε για τις πρώτες τέσσερις κλαδικές συμβάσεις εργασίας, που αφορούν ​περί​που 75.000 εργαζόμενους​,​ οι οποίοι θα δουν άμεσα αυξήσεις στους μισθούς τους. Η μάχη για την ενίσχυση των εργαζομένων συνεχίζεται και αποτελεί προτεραιότητά μας στη μεταμνημονιακή εποχή. ​Βήμα-βήμα θα ξανακερδίσουμε την εργασία στη χώρα μας, με όρους αξιοπρέπειας”.