Με το «Βραβείο Εκπαιδευτικής Προσφοράς σε Παραμεθόριες Περιοχές 2014-2015», που έχει θεσπίσει η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, τιμήθηκε η Προϊσταμένη του 2ου Νηπιαγωγείου Κομοτηνής κ. Σουλτάνα Τσιγγίδου, μαζί με δεκατέσσερις ακόμη εκπαιδευτικούς όλης της χώρας.

Η βράβευση έγινε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε ειδική τελετή στο Προεδρικό μέγαρο.

ΒΡΑΒΕΙΟ 2Ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος συνεχάρη την Εθνική Επιτροπή για την UNESCO για το έργο της γενικότερα αλλά και για την πρωτοβουλία της να βραβεύει δασκάλους της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης οι οποίοι υπηρετούν σε παραμεθόριες περιοχές. «Στην εποχή μας, σε αυτή τη δύσκολη εποχή, ο δάσκαλος αποκτά και πάλι το νόημά του», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και πρόσθεσε: «Ζούμε σε μια εποχή που η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει αλλάξει τα δεδομένα σχετικά με τη σχέση ανθρώπου και οικονομίας. Η δυτικού τύπου Δημοκρατία, η αντιπροσωπευτική Δημοκρατία και ο πολιτισμός της δύσης, και ιδίως ο ευρωπαϊκός, που κατάγεται από τον ελληνικό πολιτισμό, προϋποθέτουν ότι το οικονομικό σύστημα υπάρχει για να ενισχύει τον άνθρωπο ώστε να γίνει σεβαστή η αξία του και να απελευθερωθεί ο άνθρωπος για να δείξει την προσωπικότητά του σύμφωνα με τις δυνατότητές του». Συνεχίζοντας, υπογράμμισε ότι «δεν έχουν νόημα η οικονομία και η ανάπτυξη αν δεν υπηρετούν τον άνθρωπο», και παρατήρησε ότι «τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμια κλίμακα, μέσα από στρεβλώσεις που έχουν παρατηρηθεί και μέσα από την αλόγιστη και χωρίς φρένο κυριαρχία των αγορών, το οικονομικό επικρατεί του θεσμικού, και κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις τείνει να συνθλίψει τον άνθρωπο, ιδίως στα πρώτα του χρόνια, όταν πρέπει να διαμορφωθεί η προσωπικότητά του και όταν πρέπει να γίνει σεβαστή η αξία του». Όπως τόνισε ακόμη ο Πρόεδρος, «εκεί είναι ο ρόλος του δασκάλου. Να διαμορφώσει ψυχές, να διαμορφώσει προσωπικότητες, ώστε να μπορέσουν να αντισταθούν και να δείξουν τις αξίες εκείνες που εμείς ως Έλληνες υπηρετήσαμε και οφείλουμε να υπηρετήσουμε μέσα στον ευρωπαϊκό χώρο». Μάλιστα, επισήμανε: «Το έχω πει πολλές φορές και θα το επαναλαμβάνω, άσχετα εάν κάποιοι θεωρούν ότι είναι μια εμμονική αντίληψη· η Ελλάδα θα πορευθεί στην Ελλάδα και στην Ευρωζώνη. Και μαζί με τους άλλους λαούς θα αγωνιστεί ώστε η Ευρώπη να ξαναβρεί τις αρχές και τις αξίες πάνω στις οποίες στηρίχθηκε, όπως οραματίστηκαν οι ιδρυτές της».

Τέλος, απευθυνόμενος στους εκπαιδευτικούς, ανέφερε: «Ο ρόλος σας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς είναι κυρίαρχος, αν και ξέρω τις δυσκολίες μέσα στις οποίες εργάζεστε, αλλά να είστε υπερήφανοι, γιατί η αποστολή σας μέσα από αυτές τις δυσκολίες είναι καθοριστική για τον Λαό και το Έθνος».

Σε επιστολή της προς τον Πρόεδρο η επίσης βραβευθείσα εκπαιδευτικός, κ. Κυριακή Αμαραντίδου, τον ευχαρίστησε με τα λόγια: «Με την εμβληματική και βαρύνουσα παρουσία σας, δίνετε όχι μόνο αίγλη και λαμπρότητα στην τελετή αυτή, αλλά και μια ουσιαστική διάσταση ότι Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα, και ότι η Ελληνική Πολιτεία ενδιαφέρεται και για τους πιο μακρινούς πολίτες του κράτους αυτού».

Στην τελετή παρέστησαν επίσης ο Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού-Παιδείας και Θρησκευμάτων, Τάσος Κουράκης, καθώς και μέλη της ελληνικής επιτροπής της  UNESCO.