Ανακοίνωση Συλλόγου Γυναικών Ροδόπης (μέλος της ΟΓΕ):

«Νέες μητέρες, νέοι γονείς.

Και φέτος δεκάδες χιλιάδες παιδιά έμειναν έξω από τους παιδικούς σταθμούς πανελλαδικά.

55.000 είναι μόνο αυτά που αποκλείστηκαν από το πρόγραμμα της  Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ).

ΟΓΕΤο προηγούμενο διάστημα χιλιάδες νέα ζευγάρια σε όλη την Ελλάδα  περάσανε ολόκληρο «Γολγοθά» μετά την αίτηση τους στο πρόγραμμα για να καταφέρουν να πάρουν μία από τις περιορισμένες θέσεις που χρηματοδοτεί το πρόγραμμα. Και αφού κατάφεραν να συμπεριληφθούν στους “ωφελούμενους”, με το κουπόνι (voucher) στο χέρι, έπρεπε να βγουν “στο κυνήγι” για να βρουν μια διαθέσιμη θέση σε κάποιο παιδικό  σταθμό.

Όσο για τους υπόλοιπους, έπρεπε να βρουν μια θέση στο δημοτικό παιδικό σταθμό καταβάλλοντας τροφεία που ολοένα και αυξάνονται, είτε να καταλήξουν να ακριβοπληρώσουν έναν ιδιωτικό παιδικό σταθμό.

Τα στοιχεία που αποκρύπτει συστηματικά η κυβέρνηση είναι αμείλικτα.

Το 60% των παιδιών προσχολικής ηλικίας (1 έως 4 ετών), δηλαδή περίπου 180.000 παιδιά, μένουν εκτός παιδικών σταθμών.

Όσο για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης περί “δημιουργίας 45.000 θέσεων σε παιδικούς σταθμούς ως αντίμετρων”, αυτές δεν ανταποκρίνονται στο ελάχιστο στις ανάγκες που υπάρχουν σε κάθε δήμο και περιφέρεια. Δεν καλύπτουν ούτε καν τα 55.000 παιδιά που απορρίφθηκαν από το πρόγραμμα φέτος.

Στον Δήμο Κομοτηνής, το Κέντρο Μέριμνας και Αλληλεγγύης (ΚΕΜΕΑ) έκανε δεκτές όλες τις αιτήσεις που του υποβλήθηκαν. Όμως είναι γεγονός  ότι πολλοί γονείς δεν έκαναν αιτήσεις για τα παιδιά τους επειδή δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις, κι έτσι κατέφυγαν σε ατομικές λύσεις, ενώ παραμένει το πρόβλημα της μη ύπαρξης στην πόλη μας δημόσιου βρεφονηπιακού σταθμού για βρέφη και νήπια κάτω των δυόμιση ετών.

Έτσι σύμφωνα με την πολιτική Ε.Ε. και κυβερνήσεων, η προσχολική αγωγή από κοινωνικό δικαίωμα, δικαίωμα κάθε παιδιού, που θα έπρεπε να είναι υποχρέωση του κράτους και να παρέχεται δωρεάν, μετατρέπεται σε ατομική υπόθεση κάθε οικογένειας.

Η προσχολική αγωγή δεν μπορεί να είναι ούτε εμπόρευμα, ούτε ευκαιρία, ούτε λύση ανάγκης για τους γονείς ώστε να μπορούν να εργαστούν. Πολύ περισσότερο δεν μπορεί να είναι ούτε ένα ζεστό μέρος και ένα πιάτο φαί για τα παιδιά των οικογενειών που έχουν φτάσει σε εξαθλίωση από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές. Για την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας είναι δικαίωμα όλων των παιδιών και ευθύνη του κράτους και ως τέτοιο το διεκδικούμε.

Η προσχολική αγωγή είναι αναγκαία για την ομαλή και ολόπλευρη ψυχοσωματική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών και πρέπει να είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Πρέπει να παρέχεται οργανωμένα, σχεδιασμένα και επιστημονικά σε σύγχρονα, ασφαλή κτίρια, από επαρκές και καταρτισμένο προσωπικό με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Ο Σύλλογος Γυναικών Ροδόπης μαζί με τους άλλους συλλόγους της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) ενώνουμε τη φωνή μας με τις νέες μητέρες και τα νέα ζευγάρια, τις εργαζόμενες και τις άνεργες, τις αυταπασχολούμενες και τις αγρότισσες και ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ  ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ.

Απαιτούμε :

– Να γίνονται δεκτά στους δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς όλα τα παιδιά, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, που σημαίνει ότι πρέπει να δημιουργηθούν και άλλοι παιδικοί σταθμοί.

– Να λειτουργήσει στην Κομοτηνή δημοτικός βρεφονηπιακός σταθμός.

– Να καταργηθούν τα τροφεία και κάθε είδους οικονομική επιβάρυνση για τους γονείς.

– Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να μη γίνει καμία απόλυση. Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες με 6ωρο, 5ημερο, 30ωρο.

– Μόνιμο εξειδικευμένο και επαρκές προσωπικό, με ενιαίο φορέα προσχολικής αγωγής που ν’ ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας, με ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα σύμφωνα με τις ηλικιακές ανάγκες βρεφών και νηπίων.

Για σένα νέα μητέρα , υπάρχει ο Σύλλογος Γυναικών Ροδόπης , που παλεύει διαχρονικά για το δικαίωμα των παιδιών μας στην προσχολική αγωγή .

Παλεύουμε για  μια δημιουργική ζωή με δικαιώματα

στην εργασία και τη μητρότητα

Ελα να μας γνωρίσεις, να ενώσουμε τις δυνάμεις και ν’ αγωνισθούμε μαζί !».