– Από το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, στις 21/3 – Γενική είσοδος: 10 ευρώ.

Το έργο των Δημήτρη Κεχαϊδη – Ελένης Χαβιαρά, «Δάφνες και Πικροδάφνες», σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη, θα παρουσιάσει το Σάββατο 21 Μαρτίου στις 9 μ.μ. στο θέατρο του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, η Δημοτική Θεατρική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας (ΔΗΠΕΘΕΚ).

ΔΑ2Πρόκειται για ένα έργο σύγχρονο και επίκαιρο τριάντα έξι χρόνια μετά το πρώτο του ανέβασμα: Τέσσερις μικροκομματάρχες συναντιούνται στην επαρχία κατά τη διάρκεια προεκλογικής περιόδου. Υποστηρίζοντας διαφορετικούς υποψηφίους Βουλευτές, δολοπλοκούν, αποκαλύπτουν μυστικά, στήνουν ίντριγκες, φανατίζονται, πάντα με γνώμονα το προσωπικό συμφέρον. Οι ισορροπίες ανατρέπονται διαρκώς, σε μια πολιτική κωμωδία που θίγει τον παλαιοκομματισμό, τις πελατειακές σχέσεις, τη διαφθορά, τη σήψη του πολιτικού συστήματος, με ήρωες που αντικατοπτρίζουν τη νοοτροπία του νεοέλληνα.

Δ. Κεχαΐδης: «Οι χαρακτήρες αυτοί είναι περίεργα λουλούδια. Θέλουν τον δικό τους ρυθμό για να ανθίσουν. Τη δικιά τους ατμόσφαιρα. Ο σημερινός ρυθμός εδώ στην Αθήνα τους «σκοτώνει». Ίσως γι’ αυτό εγώ τους ταξιδεύω. Πότε στη Λάρισα, πότε στα Τρίκαλα, πότε στην Τρίπολη. Εκεί που το ποτάμι τρέχει πιο αργά, πιο ανθρώπινα. Δεν μπορώ να μη βλέπω με συμπάθεια κάθε πλάσμα που είναι καταδικασμένο να πεθάνει κάποτε».

Paul Porter, Αμερικανός Πρεσβευτής, επικεφαλής της αμερικανικής οικονομικής αποστολής στην Ελλάδα το 1947: «Δεν υφίσταται εδώ κράτος σύμφωνα με τα δυτικά πρότυπα. Αντ’ αυτού υπάρχει μια πιο χαλαρή ιεραρχία ατομιστών πολιτικών, μερικών χειρότερων από άλλους, που είναι τόσο απασχολημένοι με τον ατομικό τους αγώνα για εξουσία, που δεν έχουν τον χρόνο, αν υποθέταμε ότι είχαν την ικανότητα, να αναπτύξουν μια οικονομική πολιτική».

ΔΑ3Συντελεστές παράστασης

Σκηνικά-Κοστούμια: Ελένη Στρούλια.

Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας.

Βοηθός Σκηνοθέτη: Κατερίνα Συμεωνίδου.

Παίζουν: Αλέξανδρος Καλπακίδης, Δημήτρης Κοντός, Παύλος Σταυρόπουλος, Ανδρέας Τσιαπτσιάδης.

Γενική Είσοδος: 10 ευρώ

Πληροφορίες: ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας 2510220876 – 7 / ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής 2531027484 – 37770, ώρες γραφείου.

Η παράσταση θα περιοδεύσει ακόμη στη Χρυσούπολη Καβάλας (22/3) , στη Δράμα (23/3), στην Κωνσταντινούπολη (27 & 28/3) και στην Αλεξανδρούπολη (29/3).

Κριτικές από τον Τύπο της Καβάλας:

ΔΑ4Εφημερίδα Καθημερινός Τύπος: Πρόκειται για πολιτική κωμωδία, αλλά σε καμία περίπτωση για σάτιρα επιθεωρησιακού χαρακτήρα. Η ματιά του σκηνοθέτη, Θοδωρή Γκόνη, είναι όντως διαφορετική, δεν επιδιώκει το εύκολο γέλιο και το χειροκρότημα του κοινού έπειτα από κάθε έξυπνη ατάκα – Κωνσταντίνος Κοιβέρογλου.

Εφημερίδα Καθημερινός Τύπος: Πήγα στην πρεμιέρα και απόλαυσα μια έντεχνη, στοχευμένη «επίθεση» του Θοδωρή Γκόνη στη διαχρονική πολιτική και κοινωνική τάξη πραγμάτων. Διαφοροποιείται ως προς τα ονόματα, αλλά αυτός ο εξαιρετικός θίασος αποδεικνύει με τον πιο ευφάνταστο τρόπο ότι το τραύμα της ιστορίας που φέρει σημαία γαλανόλευκη, παραμένει νωπό και αξεπέραστο. Τέσσερις ηθοποιοί-διαμάντια, τέσσερις Καβαλιώτες ηθοποιοί, ένωσαν δυνάμεις, εργάστηκαν σκληρά, βίωσαν ειδικές διεργασίες, για να περάσουν σε μια κατάσταση προσφοράς. Μιλάμε για προσφορά ανενδοίαστα. Γεύτηκα ως το μεδούλι τις αντιδράσεις, τις μεταπτώσεις, τις εξάρσεις, τις εντάσεις κι ανατάσεις, τις σιωπές, τις αναπάντεχες ανατροπές, την ομοιογένεια των υποκριτικών δυνατοτήτων των ηθοποιών, τη «χημική» τους ένωση, που ήταν εμφανής από την πρώτη σκηνή, ώστε δεν μπορώ να ξεχωρίσω κανέναν. Όλοι τους άξιοι θαυμασμού και επαίνων – Παύλος Λεμοντζής.

ΔΑ5Εφημερίδα Πρωινή: Ο Γκόνης έχει δύο βασικά χαρίσματα όταν δουλεύει σαν σκηνοθέτης: Να επιλέγει πολύ καλά κείμενα και στη συνέχεια να δημιουργεί παραστάσεις – διαμάντια με ελάχιστα μέσα. Και στην περίπτωση του «Δάφνες και πικροδάφνες» μπορούμε να παρακολουθήσουμε την επιτομή αυτής της διαδικασίας, αυτού του μαγικού διδύμου της επιτυχίας του, του απαράβατου δηλαδή κανόνα που ακολουθεί στη δουλειά του. Θα ήταν άδικο (όχι για τους τύπους αλλά και για την ουσία του πράγματος) να ξεχωρίσουμε κάποιον από τους ηθοποιούς – πρωταγωνιστές. Και οι τέσσερεις κατέθεσαν επί σκηνής μοναδικές ερμηνείες. Εξαιρετικοί και καταλυτικοί για την πορεία της παράστασης, οι φωτισμοί του Τάσου Παλαιορούτα, και ευρηματικά στο μινιμαλισμό τους τα σκηνικά και τα κοστούμια της Ελένης Στρούλια – Θεόδωρος Θεοδωρίδης.

ΔΑ6Εφημερίδα Νέα Εγνατία: «Δάφνες και Πικροδάφνες» και διακριτικά σκηνοθετικά πολιτικά…ευφυολογήματα. Μια παράσταση με «αβίαστη» διαχρονικότητα που «βάζει» τους θεατές στη σκηνή. Ο σκηνοθέτης Θοδωρής Γκόνης εκμεταλλεύτηκε άριστα τα διαχρονικά «τεχνικά» χαρακτηριστικά του κειμένου, και χωρίς να εκβιάσει την εν λόγω διαχρονικότητα, με εύπεπτες αντιστοιχίες με την παρούσα πολιτική κατάσταση της χώρας, «σερβίρει» το έργο στον θεατή αυτούσιο, ανόθευτο, στο επίπεδο που το έθεσαν Δ. Κεχαΐδης – Ε. Χαβιαρά. Άλλωστε, η υπογραφή του σκηνοθέτη δεν καθορίζεται από τον βαθμό που θα μεταλλάξει το θεατρικό κείμενο, αλλά από τη διακριτική παράθεσή του στη σκηνή χωρίς παρεμβάσεις εντυπωσιασμού και ανούσιους θεατρινισμούς. Εξαιρετικά συνεπείς, τόσο στο έργο όσο και στις σκηνοθετικές προτροπές του κ. Γκόνη, στάθηκαν και οι ηθοποιοί Αλέξανδρος Καλπακίδης, Δημήτρης Κοντός, Παύλος Σταυρόπουλος και Ανδρέας Τσιαπτσιάδης. Χωρίς εξάρσεις και over-reacting, δίνουν υπόσταση σε ένα πολιτικό κείμενο, αναδεικνύοντας παράλληλα τις ανθρωπολογικές προεκτάσεις του – Θανάσης Σοφιανός.

ΔΑ7Kavalacity.net: Και όλα αυτά, δίνονται με τρόπο λιτό και συνάμα επιβλητικό στη συγκεκριμένη παράσταση. Οι ηθοποιοί ερμηνεύουν τους ρόλους τους σχεδόν χωρίς κανένα εφέ ή μουσική υπόκρουση, κρατώντας ως μόνο εργαλείο το σώμα τους. Σαν τον πολεμιστή που μετά τη μάχη συνειδητοποιεί ότι του λείπουν μέλη του σώματός του και τρέχει ακόμα κι όταν του κόψουν το κεφάλι. Σε εποχές με πολλά και γενικευμένα «αντί» και εκποιήσεις, ευχαριστούμε θερμά όλους τους συντελεστές για την ποιότητα που μας χαρίζουν και τους ευχόμαστε καλή συνέχεια!Χρυσούλα Βακιρτζή.