Θα φιλοξενήσει το πρώτο εκ των δύο διεθνών εργαστηρίων που θα πραγματοποιηθούν στην Ευρώπη, για το πρόγραμμα «Δυτικοί Δρόμοι του Μεταξιού»

Μία θέση στον επίσημο χάρτη διαδρομών του Μεταξιού, κατέκτησε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (ΠΑΜΘ). Η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, ανακοίνωσε χθες από τη Διεθνή Τουριστική Έκθεση Βερολίνου και μετά την 7η υπουργική συνάντηση για τον Δρόμο του Μεταξιού (Silk Road Summit), που διοργανώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (ΠΟΤ) των Ηνωμένων Εθνών, την υλοποίηση στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αλεξανδρούπολη του πρώτου εκ των δύο διεθνών εργαστηρίων (workshop) που θα πραγματοποιηθούν στην Ευρώπη, για το πρόγραμμα «Δυτικοί Δρόμοι του Μεταξιού».

Πρόκειται για πρόγραμμα που υλοποιείται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του ΠΟΤ και της ΕΕ για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη στις τοπικές κοινότητες των δυτικών δρόμων του μεταξιού. Εγχείρημα που ουσιαστικά δίνει μία σημαντική ευκαιρία όχι μόνο στην Περιφέρεια αλλά και στη χώρα, να προχωρήσει στη διαφοροποίηση του τουριστικού της προϊόντος και να προσεγγίσει καινούριες τουριστικές αγορές. Συνδιοργανωτές στο πρώτο διεθνές εργαστήρι που θα φιλοξενηθεί εντός του Απριλίου, στην πρωτεύουσα του νομού Έβρου, θα είναι το υπουργείο Τουρισμού και η ΠΑΜΘ.

Δεδομένου ότι ο «Δρόμος του Μεταξιού», ιστορικά δεν υπήρξε απλά ένα δίκτυο εμπορικών δρόμων που συνέδεαν την Κίνα με την Ευρώπη και την Ανατολή με τη Δύση για την προώθηση αποκλειστικά του πολύτιμου μεταξιού, αλλά ένας δίαυλος επικοινωνίας λαών και πολιτισμών, ένα δίκτυο χιλιάδων χιλιομέτρων διακίνησης ιδεών, επιστημονικών και τεχνολογικών γνώσεων, η Ελλάδα μπορεί ν’ αποτελέσει σημαντικό σταθμό σ΄αυτόν τον δρόμο. Η γεωστρατηγική της θέση της δίνει το προνόμιο να γίνει ο συνδετικός κρίκος στις χερσαίες και τις θαλάσσιες διαδρομές του Μεταξιού.

Η ένταξη της ΠΑΜΘ στην επιχειρούμενη -εδώ και περίπου επτά χρόνια- αναβίωση και ανάπτυξη μέσω του βιώσιμου τουρισμού, μίας σημαντικής πολιτιστικής κληρονομιάς όπως είναι οι δυτικοί δρόμοι του μεταξιού, έρχεται ως φυσική συνέχεια του επενδυτικού ενδιαφέροντος που επιδεικνύει τα τελευταία χρόνια η Κίνα για την Ελλάδα αλλά και της εκφρασμένης στόχευσης ενίσχυσης των ελληνο-κινεζικών σχέσεων μέσα από την αναβίωση του «Δρόμου του Μεταξιού».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ