Για μια ακόμη φορά ο Δημήτρης Χαρίτου, μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, στη συνεδρίαση του οργάνου στην Αθήνα, αποτύπωσε εύγλωττα τα ζητήματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία, αξιώνοντας λύσεις και προτείνοντας τρόπους επίλυσής τους.

Αναφερόμενος μάλιστα με έμφαση στο θέμα των εργοστασίων των κλωστηρίων «Λαναρά», προκάλεσε το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού ο οποίος ζήτησε περεταίρω ενημέρωση, γεγονός που επιτάχυνε και τη δρομολογημένη συνάντηση των εργαζομένων με τους κ.κ. Δραγασάκη και Φλαμπουράρη.

 «Αυτή τη χρονική στιγμή το κλίμα είναι πολύ βαρύ μέσα στην κοινωνία, σε μια κατ’ εξοχήν αγροτική περιοχή όπως η Ροδόπη και γενικότερα η Θράκη, τα γεγονότα άλλωστε στο παγκόσμιο συνέδριο Θρακών είναι μια ακραία έκφραση της δυσαρέσκειας. Μιλάμε για μια περιοχή με χρόνια παραγωγικά ελλείμματα, με οξυμένα και ανοικτά μεγάλα αγροτικά θέματα (φορολογικό κ.ά.), τα προβλήματα της αποβιομηχάνισης και της  ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων, του δημόσιου συστήματος υγείας με τις τεράστιες ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό», τόνισε ο κ. Χαρίτου, και εστίασε στην καθημερινότητα του πολίτη λέγοντας:

«Ο οδικός χάρτης που παρουσίασε ο πρωθυπουργός, τα κρίσιμα θέματα της διαπραγμάτευσης, η επιτυχής αξιολόγηση, η συζήτηση για τη μείωση του χρέους, το εθνικό σχέδιο για την ανάπτυξη, ασφαλώς δίνουν την προοπτική για την έξοδο της χώρας από την κρίση, οφείλουμε όμως παράλληλα να δίνουμε απαντήσεις στην καθημερινότητα και τα προβλήματα της  ζωής των πολιτών. Με αυτά έχουμε να αναμετρηθούμε, σε αυτά πρέπει να δώσουμε με το έργο μας πειστικές απαντήσεις, και αυτό είναι το στοίχημα που έχουμε μπροστά μας».

Ως «κρίσιμο ζήτημα», ανέφερε «οι πολιτικές που είναι σε εξέλιξη να στοχεύουν στην ανάκτηση της εργασίας και την επανεκκίνηση της οικονομίας, πολιτικές που να δίνουν το στίγμα μας. Έχουμε για παράδειγμα στη Ροδόπη μεγάλες βιομηχανικές μονάδες σε πτωχευτική διαδικασία στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής (Κλωστήρια, Σέλμαν , κ.ά.). Τα δύο κλωστήρια είναι από τα πιο σύγχρονα, έτοιμα να μπούνε σε λειτουργία με πρώτη ύλη βαμβάκι από την περιοχή, με την κλωστοϋφαντουργία στην Ευρώπη σε ανοδική πορεία, με αναγνωρισμένο τον ρόλο της χώρας μας σε αυτόν τον τομέα. Θα προχωρήσουμε σε νέα, μικτά σχήματα, με τους εργαζόμενους μέσα, ως ένα μοντέλο που μπορεί να συμβάλλει στην εξυγίανση και τη βιωσιμότητα των μονάδων, ή θα επιτρέψουμε να τα διαχειριστεί και πάλι το τραπεζικό σύστημα με τον τρόπο που έκανε μέχρι σήμερα, που προδιαγράφει και το μέλλον τους;».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον αγροτικό τομέα: «Δεν μπορούμε να εξαντληθούμε μόνο στη διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων και των  πόρων του ΕΛΓΑ. Υπάρχουν τεράστια προβλήματα ρευστότητας στον αγροτικό τομέα, η κάρτα του αγρότη στις σημερινές συνθήκες δεν είναι μόνο μέτρο ανακούφισης αλλά κυρίως μέτρο παραγωγικής ανασυγκρότησης, γιατί ένα μεγάλο τμήμα παραγωγών αδυνατεί να συνεχίσει την δραστηριότητα του».

Τέλος, αναφερόμενος στα ζητήματα του κόμματος στην πορεία για το Συνέδριο του Απριλίου, υπογράμμισε την «ανάγκη να μην αποκοπεί το κόμμα από τις ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας που κινητοποιούνται και διεκδικούν, αλλά να ανοίξει έναν ουσιαστικό και γόνιμο διάλογο μαζί τους».