Η εκδήλωση κοπής Βασιλόπιτας που ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες των ημερών, είναι αυτή του Συλλόγου Καππαδοκών και Μικρασιατών Ροδόπης «Ο Μέγας Βασίλειος». 

Οι καταγόμενοι από τη γενέτειρα του Αγίου, συναισθανόμενοι την τιμή να προέρχονται από τον ίδιο με Αυτόν τόπο, συνέρχονται με ταπεινότητα και σε λιτό κλίμα, και αναδεικνύουν το μέγιστο Χριστιανικό μήνυμα «αγαπάτε αλλήλους», εστιάζοντας στην τήρηση του εθίμου της Βασιλόπιτας και μόνον, χωρίς να διοργανώνουν ταυτόχρονα τον ετήσιο χορό τους – αυτός πραγματοποιείται ξεχωριστά.

Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε στη φετινή εκδήλωση ο γραμματέας του συλλόγου κ. Χαράλαμπος Μαυρίδης, υπενθυμίζοντας τη «Βασιλειάδα», την ίδρυση δηλαδή από τον Άγιο, πτωχοκομείου, νοσοκομείου, ορφανοτροφείων και εκπαιδευτηρίων, «το μήνυμα της τελετής είναι ο ίδιος ο Άγιος Βασίλειος και ο βίος του: Αλληλεγγύη, συναδέλφωση, στήριξη του ενός προς τον άλλον. Μόνο αν κρατήσουμε ο ένας τον άλλον και αν πορευτούμε με αγάπη και αδελφοσύνη θα σωθούμε και θα μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση».

Στην εκδήλωση, που ευλόγησε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, βραβεύτηκαν με έπαινο και συμβολικό χρηματικό ποσό, δεκατρία τέκνα μελών του συλλόγου που αρίστευσαν στις σχολικές τους επιδόσεις / εισήχθησαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση / διακρίθηκαν στον αθλητισμό.

Ο Σύλλογος Καππαδοκών και Μικρασιατών Ροδόπης «Ο Μέγας Βασίλειος», είναι ο πιο δραστήριος από τους…”μικρούς” συλλόγους. Αριθμεί περί τα 250 ενεργά μέλη, και με συνέπεια κατά τη διάρκεια του έτους πραγματοποιεί σειρά εκδηλώσεων και δράσεων κρατώντας γερά τη σκυτάλη της συνέχισης της ελληνοχριστιανικής παράδοσης.

Μεταξύ άλλων την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η Πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑ Κομοτηνής κ. Νατάσσα Λιβεριάδου, η οποία ανέφερε: «Εύχομαι σε όλα τα μέλη του συλλόγου υγεία και δύναμη για να συνεχίσουν το δύσκολο έργο της διατήρησης και μεταλαμπάδευσης στις επερχόμενες γενιές των πατροπαράδοτων αξιών μας. Κι ως γνήσιοι Καππαδόκες, να μας εμφυσούν μέσα από τις δράσεις και τις εκδηλώσεις τους, το σωτήριο πνεύμα του Αγίου Βασιλείου».

Την εκδήλωση τίμησε και ο κ. Δημήτρης Χαρίτου, σημειώνοντας: «Ευχαριστώ ιδιαίτερα το Δ.Σ. για την πρόσκληση. Εύχομαι σε όλα τα μέλη του συλλόγου και τις οικογένειές τους, καλή και δημιουργική χρόνια. Δύναμη στις προσπάθειές τους για να κρατηθούν ζωντανές οι παραδόσεις Σε μια εποχή αυξημένης αβεβαιότητας, η ευχή, η προσδοκία, ο αγώνας, είναι να βγει η χώρα μας από τη βαθειά οικονομική κρίση με την κοινωνία όρθια».

Βραβεύθηκαν:

Οι εισαχθέντες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση:

Σάββας Τσεκμέζογλου, Φυσικό Τμήμα Πανεπιστημίου Ιωαννίνων – 1ος.

Ευθύμιος Φαρασόπουλος, Σχολή Οικονομικών & Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ.

Ανέστης Νιγδελίδης, Πολυτεχνείο ΔΠΘ.

Αναστάσιος-Μάριος Κιρτζίκης, Τμήμα Ηλεκτρολόγων-Μηχανικών Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδος.

Πρόδρομος Χατζόπουλος, Τμήμα Μηχανικών Πετρελαίου & Φυσικού Αερίου ΤΕΙ Καβάλας.

Χρυσόστομος Κεπελής, Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων – ΤΕΙ Σερρών.

Οι αριστεύσαντες στις σχολικές επιδόσεις τους:

Ανδρέας Περρής, βαθμολογία 20 στη Β΄ Γυμνασίου.

Σοφία Κιρτζίκη, βαθμολογία 19 και 1/10 στην Α΄ Λυκείου.

Βασίλειος Πετρίδης, βαθμολογία 18 και 14/15 στη Γ΄ Γυμνασίου.

Μαρίνα Γεωργιάδου, βαθμολογία 18 και 9/15 στη Γ΄ Γυμνασίου.

Μαρία Τσεκμέζογλου, βαθμολογία 18 και 1/10 στη Β΄ Γυμνασίου.

Οι διακριθέντες στον αθλητισμό:

Ευσταθία Ζεϊμπεκίδου, 1η θέση στο πρωτάθλημα βορείου Ελλάδος Okinawa Te Tai Karate.

Νικόλαος Ζουγανέας, 3η θέση στο Κύπελλο Κομοτηνής Ju Jitsu.

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ