«Τόσο γοργό σαν την αλλαγή της μοίρας, δεν είναι ούτε το φτερούγισμα της μακρόπτερης μύγας».


Η παράσταση «Ώσπερ όναρ!» η οποία παρουσιάστηκε τον Αύγουστο στο Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας στο πλαίσιο του Φεστιβάλ του Δήμου Μαρωνείας- Σαπών, θα παιχτεί και στη σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής το Σάββατο 14 Οκτωβρίου και ώρα 9 μ.μ.

Είσοδος ελεύθερη – Απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο 25310-27484.

Λίγα λόγια για το έργο:

Παιχνίδι η ζωή, και θέατρο.

«Ή μάθε το παιχνίδι κι άσε τη σοβαρότητα, ή κάθισε να πεθάνεις από τη στεναχώρια…(Παλλάδας)».

«Είσαι άνθρωπος, και γι’ αυτό ποτέ μην πεις τι μέλλει αύριο να συμβεί, μήτε να προβλέψεις, σαν δεις κανέναν να ευτυχεί, πόσον καιρό θα κρατήσει αυτό. Γιατί τόσο γοργό σαν την αλλαγή της μοίρας, δεν είναι ούτε το φτερούγισμα της μακρόπτερης μύγας» (Σιμωνίδης).

Στη διαδρομή από το έπος στην τραγωδία, κάπου ενδιάμεσα, έπαιξε τον ρόλο του καταλύτη η αναδυόμενη μορφή της λυρικής ποίησης. Οι δημιουργοί της παράστασης αντιμετώπισαν την ποίηση αυτή «ως έναν από τους προγεννήτορες του θεάτρου μας. Μια ποίηση, όπου το άτομο έβγαινε μπροστά και διαλαλούσε τα συναισθήματα του ή αυτά της ομάδας του, τις αγάπες του, τις θλίψεις του, τις αγωνίες και τους φόβους του, τις ευτυχίες και τους έρωτές του, απαγγέλλοντας, τραγουδώντας και χορεύοντας με το σώμα και την ψυχή παρόντα. Όλα αυτά μέσα σ’ ένα κλίμα ιερότητας, χαμένης πια από τη δική μας καθημερινότητα, μιας άμεσης προσωπικής επικοινωνίας με ότι ανώτερο διαφεντεύει τις ανθρώπινες ζωές. Ρυθμός, λόγος, σώμα, συναισθήματα, προσωπική έκφραση, τελετουργία, ήταν τα στοιχεία που πάνω τους αναζητήσαμε να χτίσουμε το δικό μας θεατρικό ποίημα για το όνειρο που λέγεται ανθρώπινη ζωή».

Σκηνοθεσία – επιμέλεια κειμένων: Άννα Μαχαιροπούλου.

Σκηνικά – Κοστούμια: Ιωάννης Ν. Καραγκιουλμέζης.

Φωτισμοί: Γιάννης Τζατζανάς.

Παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί:

Χρύσα Ιωαννίδου.

Βούλα Παναγιωτίδου.

Ασπασία Πιτιλάκη.

Και τα μέλη του εργαστηρίου θεατρικής παιδείας:

Ελένη Αλεξοπούλου.

Γιώργος Κουκαλιώτης.

Εύα Σκότη.

Παίζουν ζωντανά στην παράσταση οι μουσικοί:

Γιώργος Κελεσίδης,(κιθάρα, ούτι, λύρα).

Αγησίλαος Βεσεξίδης (κρουστά).