Διημερίδα με θέμα:«Νησίδες Διαχρονικής Αρχαιογνωσίας στη Σύγχρονη Θράκη» διοργανώνουν στις 14 και 15 Νοεμβρίου, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, το Δίκτυο Λόγου και Πράξης και η Ομοσπονδία Επαγγελματιών-Βιοτεχνών και Εμπόρων Ξάνθης & Περιφέρειας, στην Ξάνθη.
Διπλός ο σκοπός της Διημερίδας, αφενός να τιμηθεί το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης που φέτος συμπλήρωσε σαράντα χρόνια γόνιμης πορείας, αφετέρου να προβληθεί το έργο νέων ξανθιωτών επιστημόνων στους τομείς της αρχαιογνωσίας.
Οι εργασίες της πρώτης μέρας, που θα ξεκινήσουν στις 6 το απόγευμα της Παρασκευής 14 Νοεμβρίου, περιλαμβάνουν εισήγηση για τη Γλωσσική αλλαγή – Η διαχρονία της Ελληνικής γλώσσας, από την Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή, Καθηγήτρια Δ.Π.Θ. Θα ακολουθήσει Εργαστήριο με συμμετοχή του κοινού και με τη συνεργασία των νέων φιλολόγων-εισηγητών της 2ης ημέρας : Θέμα: Η Ελληνική Γλώσσα από τον Όμηρο ως τον Κοραή – Επεξεργασία κειμένων, με εισηγητή τον Θανάση Μουσόπουλο, Φιλόλογο-Συγγραφέα.
Η δεύτερη μέρα περιλαμβάνει, στο πρώτο μέρος, εισηγήσεις νέων επιστημόνων που αναφέρονται στον Όμηρο, τη Σαπφώ, το Σόλωνα και τον Περικλή και τη Σιγιλλιογραφία στο Βυζάντιο.Στο δεύτερο μέρος, ο Θανάσης Μουσόπουλος θα παρουσιάσει το έργο «Όμηρος: Είκοσι μία εισαγωγικές μελέτες» που επιμελήθηκε η καθηγήτρια του ΔΠΘ κ. Φλώρα Μανακίδου, η οποία θα κλείσει τη διημερίδα με ομιλία της και θέμα «Αναζητώντας τον Όμηρο».
Βεβαιώσεις παρακολούθησης θα χορηγηθούν σε όσους παρακολουθήσουν τη διημερίδα, καθ’ όλη τη διάρκεια της οποίας θα λειτουργεί έκθεση βιβλίων του Εκδοτικού Οίκου Σ.Ι. Ζαχαρόπουλος.
Η διημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Πολιτισμικού Πολυχώρου της καπναποθήκης «Π», στην οδό Καπνεργατών 9, στην Ξάνθη, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.