Κείμενο στήριξης των εργαζομένων στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, εξέδωσε η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Κομοτηνής, με αφορμή και τη συζήτηση του αιτήματος των εργαζομένων για παράταση του χρόνου εργασίας τους, στο δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής.

Στην ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση, αναφέρει:

«Όπως όλοι οι εργαζόμενοι, έτσι και οι εργαζόμενοι προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, αντιμετωπίζουν ξεκάθαρα το αποκρουστικό πρόσωπο του βάρβαρου, απάνθρωπου, καπιταλιστικού συστήματος. Βιώνουν και αυτοί μαζί με όλους τους άλλους εργαζόμενους, τις συνέπειες από τη γενικευμένη κρίση του συστήματος. Βιώνουν τις πολιτικές Κυβέρνησης-Ε.Ε.-Δ.Ν.Τ. που θυσιάζουν τα πάντα στον βωμό του κέρδους των μονοπωλιακών ομίλων, επιβάλλοντας ληστρικά μέτρα, προκειμένου δήθεν να μην πτωχεύσει η χώρα, καταδικάζοντας έτσι τους εργαζόμενους στην πιο σκληρή πτώχευση χωρίς επιστροφή. Είναι και αυτοί θύματα του τσακίσματος του συνόλου των εργασιακών δικαιωμάτων, μισθών,  ασφαλιστικών δικαιωμάτων, κ.λπ. Είναι τα άμεσα θύματα του σφυροκοπήματος του δικαιώματος των εργαζομένων στη σταθερή και μόνιμη εργασία. Το χτύπημα της σταθερής εργασίας, η ενίσχυση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, και το φτήνεμα της εργατικής δύναμης, αποτελούν μέρος της βάρβαρης  πολιτικής που εφαρμόζεται οκτώ χρόνια τώρα στην Ελλάδα από Κυβέρνηση και Τοπική Διοίκηση.

Με το πρόσχημα της εξοικονόμησης σε μισθούς, στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα, «κατατροπώνουν  τον εργαζόμενο … «τον τιμωρούν». Πληρώνουν ψίχουλα για να είναι το κράτος πιο ανταγωνιστικό, προωθούν τις ελαστικές μορφές απασχόλησης για να γίνει το κράτος πιο ευέλικτο, πληρώνουν οι εργαζόμενοι φάρμακα και  γιατρούς για να  μην είναι σπάταλοι.

Στο πλαίσιο αυτό, σε λίγο θα θεωρείται τεκμήριο σπατάλης και η στοιχειώδης λειτουργία – εάν και όπου επιτυγχάνεται – σχολείων, νοσοκομείων βρεφονηπιακών σταθμών…

Αυτή είναι η μεταρρύθμιση του σύγχρονου Ελληνικού κράτους. Ένα κράτος επιθετικό απέναντι στον εργαζόμενο, πιο αντιδραστικό, πιο αυταρχικό, που θα λειτουργεί αποκλειστικά για τη στήριξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου, με φθηνούς, αναλώσιμους, κακοπληρωμένους, ανασφαλείς και φοβισμένους εργαζόμενους, που θα δουλεύουν προς αυτή την κατεύθυνση ή που θα οδηγούνται στην ανεργία.

Η κατάσταση είναι πραγματικά εφιαλτική, και δεν αρκούν για την ουσιαστική αντιμετώπισή της, ούτε οι φρούδες υποσχέσεις ούτε και οι ποταμοί κροκοδείλιων δακρύων ορισμένων, για το πόσο αδικημένοι είναι οι εργαζόμενοι σήμερα, γιατί τελικά σε αυτά τα κροκοδείλια ποτάμια πνίγεται καθημερινά το βιοτικό επίπεδο όλων.

Καλούμε τους εργαζόμενους των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας να συνεχίσουν τον αγώνα τους, με πρωτοβουλίες που θα έχουν σαν στόχο την ενίσχυση της πάλης για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους σχετικά με την καταβολή των δεδουλευμένων τους, για μισθό όχι κατώτερο των 751 ευρώ, για μισθό από τον πρώτο μήνα, και ασφάλιση από την πρώτη μέρα εργασίας, πληρωμή για υπερωρίες, νυχτερινά, καταβολή επιδόματος ανεργίας στο τέλος της εργασιακής σχέσης, άδεια δύο μέρες τον μήνα, άμεσα μέτρα προστασίας  σε όσους δουλεύουν σε βαριές και ανθυγιεινές θέσεις, αναγνώριση συνδικαλιστικών και δημοκρατικών ελευθεριών, καμιά παραχώρηση ή ενοικίαση εργαζομένων πέρα από τους φορείς όπου προσλήφθηκαν».