Σάββατο 18 Νοεμβρίου / Ώρα 21:00 / Κινηματοθέατρο «ΡΕΞ» / Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 10 € – Ανέργων 8 € – Φοιτητικό 5 € (με φοιτητικό πάσο) / Διάρκεια παράστασης: 75΄.

Το έργο «Λίλια» του Χρήστου Χαρτοματσίδη που εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο Μανδραγόρας, ανεβαίνει στη σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής σε συμπαραγωγή με την Dinos’ Films και σε σκηνοθεσία του Χάρη Ευστρατίου, ο οποίος στο σημείωμά του περιγράφει την παράσταση ως εξής:

«Έι! Κύριοι! Εραστές των ιεροσυλιών, των εγκλημάτων, των σφαγών – είδατε ότι το πιο παράξενο απ’ όλα – είναι το πρόσωπό μου όταν είμαι ήρεμος απολύτως; Ο Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους Ρώσους ποιητές. Η Λίλια Μπρίκ υπήρξε για εκείνον πηγή έρωτα αλλά και συμφοράς. Ο Όσιπ Μπρικ υπήρξε στήριγμά του. Το ερωτικό κοκτέιλ των τριών, έξω από συμβάσεις, μέχρι και σήμερα είναι αξιομνημόνευτο. Ο Μαγιακόφσκι είναι σήμερα η φωνή που περιγράφει αυτά που υπάρχουν και δεν φαίνονται. Βέβαια, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται αποκομμένος από το πολιτικό περιβάλλον της εποχής του, καθώς επίσης και το στενότερο “οικογενειακό” του περιβάλλον.

Η ποικιλόμορφη, ερωτική, ποιητική, εξω-συμβατική σχέση του με την Λίλια και τον Όσιπ Μπρικ, υπήρξε πεδίο κρίσεων και κατακρίσεων από τους σύγχρονούς του αλλά και τους μετέπειτα μελετητές τους έργου του. Η Λίλια υπήρξε Μούσα και «κατάρα» του, υπήρξε «έρωτας» και «καταδίκη» του. Ο ίδιος υπήρξε έμπνευση για μια ολόκληρη Επανάσταση. Οι επαναστάσεις όμως άλλοτε είναι μαζικές και άλλοτε μέσα στα μάτια του καθενός ξεχωριστά. Ποιος βλέπει και ποιος «βλέπει», τι είναι πραγματικότητα και τι όχι, πού μπορεί κανείς να κρυφτεί από τα αδιέξοδά του; Εκεί που ο έρωτας οδηγεί στην απόγνωση, εκεί που το μυαλό επιλέγει τον θάνατο, εκεί που το πάθος φέρνει αδιέξοδα˙ εκεί είναι που οι λέξεις γίνονται ποίηση. Αγαπημένο Λίλικ, πού αγαπήθηκες, απάντησέ μου, πού;».

Πρωταγωνιστούν με σειρά εμφάνισης:

  • Νίκος Τσολερίδης
  • Νικολέτα Παπαδόπουλου
  • Νίκος Βατικιώτης
  • Δημήτρης Κρίκος
  • Κίττυ Μαργαρίτη/Αντζέλικα Αρουτιούνοβα
  • Ιωάννα Γεωργαντά

Συντελεστές:

-Σκηνογράφος/Ενδυματολόγος: Μαγδαληνή  Σίγα

-Βοηθός σκηνογράφου: Εύη Μποκοβού, Χριστίνα Δαδινού

-Κίνηση/Χορογραφίες: Κίττυ Μαργαρίτη

-Μουσική Επιμέλεια: Χάρης Ευστρατίου, Νίκος Βατικιώτης

-Σχεδιασμός Φωτισμών: Νίκος Τσολερίδης

-Φωτογραφία: Σοφία Παπαδοπούλου

-Επιστημονική Υπεύθυνη: Ιωάννα Παπαδοπούλου

-Οργάνωση Παραγωγής: Σοφία Παπαδοπούλου