Τη θαυματουργό Ιερά Εικόνα της Παναγίας της Φοβεράς Προστασίας, από την Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου του Αγίου Όρους, θα υποδεχτεί η Κομοτηνή, ενόψει του εορτασμού της Πολιούχου της πόλης, Αγίας Παρασκευής.

Η υποδοχή της θα λάβει χώρα στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής (δημοτικό πάρκο, έναντι Δημαρχίας) την Τρίτη 25 Ιουλίου και ώρα 7 μ.μ.

Εν συνεχείᾳ θα ψαλεί η ακολουθία του πανηγυρικού εσπερινού της Αγίας Παρασκευής χοροστατούντος του προσκεκλημένου μητροπολίτη Σεβαστείας Δημητρίου και συγχοροστατούντος του επισκόπου Κομοτηνής Παντελεήμονος.

Θα ακολουθήσει λιτάνευση των σεβασμάτων της θαυματουργού εικόνας της Παναγίας της Φοβεράς Προστασίας και της θαυματουργικής εικόνας της Αγίας Παρασκευής Κομοτηνής σε κεντρικές οδούς της πόλης.

Η θαυματουργός ιερά εικόνα της Παναγίας θα παραμείνει προς προσκύνηση, ευλογία και αγιασμό της Κομοτηνής και του τοπικού ποιμνίου, μέχρι και το πρωί της 29ης Ιουλίου (ημέρα Σάββατο).

 Το ιστορικό της εικόνας της Παναγίας της Φοβεράς Προστασίας

Η εικόνα ήταν το μόνο αντικείμενο που διασώθηκε από φοβερή πυρκαγιά η οποία κατάστρεψε μετόχι της Μονής Κουτλουμουσίου στην Κρήτη. Μεταφέρθηκε έκτοτε στον Άθω όπου εξακολουθεί να επιτελεί πολλά θαύματα όπως ομολογούν μοναχοί και προσκυνητές. Η εικόνα φυλάσσεται στον πύργο της  νοτιοδυτικής γωνίας του Μοναστικού συγκροτήματος της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου, δημιούργημα του 13ου αιώνα.

Στην εικόνα απεικονίζεται η Παναγία να κρατά τον Χριστό στο αριστερό της χέρι, ενώ το βλέμμα της είναι στραμμένο και κοιτάζει τον άγγελο ο οποίος κρατά τα σύμβολα του Πάθους. Γύρω από τα πρόσωπα της Παναγίας και του Χριστού εικονίζονται μορφές προφητών.

Η ονομασία της εικόνας προήλθε από το εξής περιστατικό: σε μια επιδρομή πειρατών, οι μοναχοί βρέθηκαν σε πολύ δύσκολη θέση και κατέφυγαν στην Παναγία. Μπροστά στην εικόνα αυτή, με θέρμη παρακάλεσαν για την προστασία τους. Η Παναγία τότε κατέστησε τη Μονή αόρατη στα μάτια των επιδρομέων οι οποίοι διασκορπίστηκαν και έφυγαν άπρακτοι από τον χώρο του Μοναστηριού αλλά και από όλο το Άγιο Όρος. Όλοι ομολόγησαν την παρέμβαση της Παναγίας και η θαυματουργή εικόνας της έλαβε το προσωνύμιο «Φοβερά Προστασία».