Θα πραγματοποιήσει το βασικό στάδιο της προετοιμασίας της πριν αναχωρήσει για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, στην Τσεχία
Την Κομοτηνή επέλεξε για να πραγματοποιήσει το βασικό στάδιο της προετοιμασίας της, ενόψει της συμμετοχής της στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί στα τέλη Ιουλίου στο Μπρνο της Τσεχίας, η Εθνική ομάδα καλαθοσφαίρισης με αμαξίδιο. Η αποστολή της, η οποία θα περιλαμβάνει 18 διεθνείς αθλητές, θα αφιχθεί στην πόλη μας εντός των επόμενων ημερών και θα παραμείνει για σχεδόν τρεις εβδομάδες. Κατά την ολοκλήρωση δε της προετοιμασίας και συγκεκριμένα το τριήμερο από τις 18 έως τις 20 Ιουλίου, θα διεξαχθεί διεθνές τουρνουά καλαθοσφαίρισης με αμαξίδιο, με τη συμμετοχή της ελληνικής Εθνικής ομάδας και των αντίστοιχων από τη Βουλγαρία και την Κύπρο.
«Οικοδεσπότης» σε αυτή τη μεγάλη γιορτή που ετοιμάζεται να φιλοξενήσει η Κομοτηνή, είναι ο Αθλητικός Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία «Ηρόδικος». Συμπαραστάτες του Συλλόγου και σύμμαχοι στην προσπάθεια που κάνει, για να προβάλει την πόλη μας μέσω της φιλοξενίας της Εθνικής ομάδας και του Διεθνούς Τουρνουά, έχουν δηλώσει η Αντιπεριφέρεια Ροδόπης, ο Δήμος Κομοτηνής και η Σχολή Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Πρόσφατα δε, κατά τη διάρκεια της εδώ παρουσίας κλιμακίου της Ομοσπονδίας Ελλήνων Καλαθοσφαιριστών με αμαξίδιο, οι κ.κ. Νίκος Τσαλικίδης, Γιώργος Πετρίδης και Μαρία Μιχαλοπούλου δεσμεύτηκαν να εξασφαλίσουν τις ιδανικότερες δυνατές συνθήκες για να διεξαχθεί η προετοιμασία της Εθνικής ομάδας πριν την αναχώρησή της για την Τσεχία.
Στο πλαίσιο αυτό, το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής, που συνεδρίασε το απόγευμα της Δευτέρας 19 Ιουνίου, αποφάσισε να εγκρίνει την επιχορήγηση του Συλλόγου «Ηρόδικος» με το ποσό των 15.000 ευρώ, για το σκοπό της φιλοξενίας των εκλεκτών καλεσμένων.
Λίγα λόγια για την καλαθοσφαίριση με αμαξίδιο
Η Καλαθοσφαίριση με αμαξίδιο επινοήθηκε το 1946. Η ανάπτυξή της ξεκίνησε στο Νοσοκομείο Αποκατάστασης του Στόουκ Μάντεβιλ. Ο Δρ. Λούντβιχ Γκούτμαν, σε μια προσπάθεια να βοηθήσει στην αποκατάσταση βετεράνων με αναπηρία που είχαν πολεμήσει στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, διοργάνωνε αγώνες Καλαθοσφαίρισης. Έκτοτε, το άθλημα αναπτύχθηκε ραγδαία παγκοσμίως και εισήχθη στους πρώτους Παραολυμπιακούς Αγώνες, στη Ρώμη το 1960.
Στις μέρες μας, η Καλαθοσφαίριση με αμαξίδιο έχει διαδοθεί σε περισσότερες από 80 χώρες. Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες των τελευταίων ετών η Καλαθοσφαίριση με αμαξίδιο έχει αποτελέσει ένα από τα πλέον δημοφιλή αθλήματα, προσελκύοντας σε κάθε αγώνα περισσότερους από 10.000 θεατές.