Τετραήμερο εκδηλώσεων: Μεγάλη καρναβαλική παρέλαση (18/2), αποκριάτικα έθιμα της Θράκης (17/2), παραδοσιακή Τσικνοπέμπτη (16/2), μαθητική παρέλαση μασκαράδων (25/2).

Μπάνερ και πανό των εκδηλώσεων θα φιλοτεχνήσει ο Σύλλογος Καλλιτεχνών Ροδόπης “Αθηνίων”.

Υπό την αιγίδα της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, και πρωτοστάτες τους συλλόγους Trel@cademy και Εβριτών Ροδόπης, οι φετινές αποκριάτικες εκδηλώσεις της Κομοτηνής προβλέπεται να προσελκύσουν χιλιάδες κόσμου από όλη τη Θράκη.

Η Πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑ Κομοτηνής κ. Νατάσσα Λιβεριάδου.

«Κέφι και ζωντάνια στην πόλη και στους δημότες μας», είναι το σύνθημα και ο στόχος ταυτόχρονα των εκδηλώσεων, όπως τόνισε σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε, η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού Κομοτηνής (ΔΚΕΠΠΑΚ) κ. Νατάσσα Λιβεριάδου, η οποία συμπλήρωσε πως «παράλληλος σκοπός των εκδηλώσεων είναι και η τόνωση της τοπικής αγοράς». Η ΔΚΕΠΠΑΚ είναι ο φορέας που επωμίζεται το σύνολο σχεδόν της οικονομικής δαπάνης αλλά και την ευθύνη της παροχής της υλικοτεχνικής υποδομής για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων – πλην του «Kom On Party» που υποστηρίζεται και από χορηγίες του επαγγελματικού κόσμου. «Η ΔΚΕΠΠΑΚ στηρίζει πάντα ιδέες και προσπάθειες συλλόγων που προάγουν τον πολιτισμό και ειδικά της πολιτιστικής παράδοσης του τόπου μας. Έτσι και στις φετινές Αποκριές αγκαλιάζει τις σχετικές πρωτοβουλίες του συλλόγου Εβριτών και της Trel@cademy», πρόσθεσε η κ. Λιβεριάδου.

Η αρχή θα γίνει την Τσικνοπέμπτη 16 Φεβρουαρίου στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου από τις 6 μ.μ. θα προσφέρονται σουβλάκια και κρασί. Μικροί και μεγάλοι, μασκαρεμένοι ή μη, θα τιμήσουν τη μέρα «τσικνίζοντας» και ξεφαντώνοντας συνοδεία ζωντανής μουσικής, παραδοσιακής και όχι μόνο.

Την επομένη, Παρασκευή 17 του μήνα, στις 9 μ.μ., επίσης στην κεντρική πλατεία της πόλης, ακολουθεί το 2ο Kom On Party. Οι εμπνευστές της εκδήλωσης, δηλαδή οι σύλλογοι Εβριτών Ροδόπης και Trel@cademy, οργανώνουν παραδοσιακή Θρακιώτικη αποκριά μαζί με την Εβρίτικη Ζυγιά, τους «Σεϊμένηδες και Πιτεράδες» του Νέου Σιδηροχωρίου, αλλά … “κι τουν Καρβάβαλου πού ’χ’ για ούλνους κάτ’ να πει γύρου απ’ τη φουτιά”.

Τη σκυτάλη το Σάββατο 18 του μηνός παίρνει η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση στην οποία έχουν ήδη δηλώσει μέχρι στιγμής συμμετοχή τουλάχιστον δεκαπέντε πολιτιστικοί σύλλογοι και σαράντα γκρουπ! Με πρωτεργάτες τους συλλόγους Trel@cademy και Εβριτών Ροδόπης, και την οικονομική και υλικοτεχνική στήριξη της ΔΚΕΠΠΑ Κομοτηνής, η πομπή θα ξεκινήσει στις 8 μ.μ. εν χορώ από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο (πρώην κινηματοθέατρο ΡΕΞ), και δια μέσου της οδού Βενιζέλου θα καταλήξει στην κεντρική πλατεία όπου η γιορτή θα λάβει χαρακτήρα…«non stop», και τους καρναβαλιστές, μικρούς και μεγάλους, θα περιμένει ένα ξεχωριστό γιορταστικό πρόγραμμα με πολλές εκπλήξεις. Φέτος μάλιστα, καθ’ όλη τη διαδρομή θα υπάρχει live μουσική υπόκρουση χάρη στη στήριξη της ΔΚΕΠΠΑΚ και τη σύμπραξη των ραδιοφωνικών σταθμών «Χρόνος», «Παρατηρητής», «Ροδόπη» και «Δίαυλος». Επιπλέον, για τη διευκόλυνση της διέλευσης της παρέλασης μέσα από την οδό Βενιζέλου, έχουν ενεργοποιηθεί και θα συνδράμουν και οι καταστηματάρχες.

Η αυλαία θα πέσει το τελευταίο Σάββατο του Τριωδίου, 25 Φεβρουαρίου, με τη 2η μαθητική καρναβαλική παρέλαση, σε συνδιοργάνωση της ΔΚΕΠΠΑ Κομοτηνής και του Συνδέσμου Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικών Σχολείων Κομοτηνής. Με αφετηρία στις 11 π.μ. από το 1ο Δημοτικό Σχολείο, και μέσω μιας τρελής πορείας από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, υπό τους ήχους μουσικής και συνοδεία κλόουν, μικροί και μεγάλοι μασκαράδες – οι μαθητές για να συμμετάσχουν θα πρέπει οπωσδήποτε να συνοδεύονται από τον κηδεμόνα τους – θα φτάσουν στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής, όπου θα τους περιμένει ξέφρενο party με Dj’s, καραμελοπόλεμο, σοκολατοπόλεμο και άλλες εκπλήξεις για τα παιδιά αλλά και για…όσους αισθάνονται παιδιά!

Σύλλογος Εβριτών Ροδόπης

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εβριτών Ροδόπης κ. Χρήστος Χατζηπέμου.

«Σκοπός μας είναι να δώσουμε μια παραδοσιακή διάσταση σε αυτό που λέγεται αποκριά», σημείωσε  ο πρόεδρος του συλλόγου Εβριτών Ροδόπης κ. Χρήστος Χατζηπέμου, και εξήγησε: «Η παραδοσιακή διάσταση στην περιοχή μας εκφραζόταν μέσα από μια κεντρική φιγούρα, τις περισσότερες φορές αθυρόστομη, Διονυσιακή, που άλλοτε λεγόταν Καρνάβαλος, άλλοτε Κιοπέκ Μπέης ή σκέτο Μπέης, άλλοτε Καλόγερος ή Βασιλιάς. Αυτή η φιγούρα πάντα ένωνε την τοπική κοινωνία σε ένα αποκριάτικο γλέντι που είχε στόχο όχι μόνο την εκτόνωση και τη διασκέδαση, αλλά συχνά είχε και αναφορές ως προς την εξουσία, τη σχέση της με την εξουσία, και γενικότερα μια σάτιρα και μια ευθυμία την οποία κληρονομήσαμε αν θέλετε από τους προγόνους μας και τη φέραμε ως τις μέρες μας. Και κατά το παρελθόν σαν σύλλογος είχαμε κάνει απόπειρες να έχουμε μια τέτοια παραδοσιακή αποκριά, δύο φορές κάναμε το έθιμο του Κιοπέκ Μπέη στην Κομοτηνή, και φέτος αποφασίσαμε να έχουμε τον Καρνάβαλο, να δώσουμε δηλαδή στον Καρνάβαλο τη σημασία που είχε στο παρελθόν. Ανάλογη εικόνα παρουσιάζει και το Νέο Σιδηροχώρι που είναι το μοναδικό χωριό στην περιοχή μας που έχει να επιδείξει αποκριάτικο έθιμο και το οποίο στηρίζει και τηρεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια, τους «Σεϊμένηδες και Πιτεράδες», με τους Πιτεράδες να έχουν αυτοί τον πειραχτικό – σατιρικό ρόλο. Έτσι λοιπόν ο «Καρνάβαλος» και οι «Σεϊμένηδες και Πιτεράδες» ήταν τα δύο έθιμα της αποκριάτικης Θρακιώτικης παράδοσης, και τα οποία θα παρουσιάσουμε το βράδυ της Παρασκευής 17/2 στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής, με τη συνδρομή και του συγκροτήματος της Εβρίτικης Ζυγιάς». Καταλήγοντας ο κ. Χατζηπέμου επισήμανε: «Φέτος ενώνουμε όλοι μαζί τις δυνάμεις μας, σύλλογος Εβριτών, Trel@cademy, ΔΚΕΠΠΑΚ, κόσμος, σύλλογοι, σχολεία, ώστε να παρουσιάσουμε κάτι ξεχωριστό στην πόλη που ζούμε και αγαπάμε, και που έχει ανάγκη από τέτοιες εκδηλώσεις, όχι μόνο στα πλαίσια της διασκέδασης αλλά και στα πλαίσια της διατήρησης των παραδόσεών μας».

Trel@cademy

Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου “Trel@cademy”, κ. Σταύρος Πάττας.

Στη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση του Σαββάτου 18 του μηνός αναμένεται να γίνει…«χαμός» με τη συμμετοχή χιλιάδων καρναβαλιστών, καθώς τουλάχιστον δεκαπέντε σύλλογοι και σαράντα γκρουπ, με το δικό της θέμα-εμφάνιση κάθε ομάδα, θα πλημμυρίσουν τη διαδρομή από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο (πρώην κινηματοθέατρο ΡΕΞ) έως την κεντρική πλατεία, και όπως υπολογίζεται, όταν θα τερματίζει στην πλατεία το πρώτο γκρουπ, θα ξεκινά το τελευταίο από το σημείο εκκίνησης! Η Trel@cademy, όπως ανέφερε ο πρόεδρός της κ. Σταύρος Πάττας, θα συμμετάσχει με τρία γκρουπ. Ένα στην αρχή της παρέλασης, ένα στη μέση και ένα στο τέλος, τα μέλη των οποίων θα φορέσουν τις στολές των τριών τελευταίων ετών: τη φετινή «Candy Crush», την περσινή «Πάμε Βραζιλία» και την προπέρσινη «Χίπις». «Η Trel@cademy στοχεύει πάντα στο αν ενώνει όλη την Κομοτηνή», σημείωσε ο κ. Πάττας.

«Απάντηση» στις αντιδράσεις από την Ξάνθη

Ερωτηθείσα για τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν από φορείς της…Ξάνθης (!), και οι οποίες κάνουν λόγο για…ανταγωνιστικές εκδηλώσεις στην Κομοτηνή, η κ. Λιβεριάδου υποβάθμισε το θέμα, απαντώντας: «Μακριά από εμάς τέτοιες λογικές. Εξάλλου οι ημερομηνίες που έχουμε επιλέξει για τις δικές μας εκδηλώσεις δεν συμπίπτουν με εκείνες της γειτονικής πόλης. Είναι ευκολονόητο νομίζω…».