20141112_175902[1]Με την παράδοση  80-από τους 130 συνολικά- ειδικών κάδων στους δημότες που εκδήλωσαν ανάλογο ενδιαφέρον, ξεκινά από την Κομοτηνή , η πιλοτική δράση της οικιακής κομποστοποίησης, στο πλαίσιο του έργου “POMIS” του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα – Βουλγαρία 2007-2013 , στο οποίο μετέχει ο Δήμος Κομοτηνής και υλοποιεί η ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. Η διάθεση των κάδων, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εκδήλωσης, στη διάρκεια της οποίας υπήρξε σχετική ενημέρωση για τη χρήση τους.

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Γιώργο Ζηλούδη, η Κομοτηνή είναι ο πρώτος Δήμος σε επίπεδο Περιφέρειας ΑΜΘ, όπου ξεκινά η οικιακή κομποστοποίηση.Η συγκεκριμένη δράση, σε συνδυασμό με την ανακύκλωση, συμβάλλουν στην μείωση των απορριμμάτων που δέχεται ο ΧΥΤΑ της πόλης, κατά 50%, όπως ανέφερε ο κ. Ζηλούδης. Επιπλέον, η κομποστοποίηση θα επεκταθεί, με την τοποθέτηση των κάδων συλλογής οργανικών αποβλήτων στις γειτονιές και στο πάρκο της Κομοτηνής.

Από την πλευρά της ΔΙΑΑΜΑΘ , ο περιβαλλοντολόγος Τάσος Πεταλάς, ανέφερε πως ανάλογες εκδηλώσεις για την κομποστοποίηση θα διεξαχθούν στους Δήμους της Περιφέρειας, σε υλοποίηση του  συγκεκριμένου προγράμματος στο οποίο μετέχει και το Κίρτζαλι της Βουλγαρίας.

20141112_180025[1]Οι κάδοι προορίζονται για την εναπόθεση κλαδιών, φύλλων και οργανικών αποβλήτων, από τα οποία μπορεί να παραχθεί λίπασμα για χρήση από τους ίδιους τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα. Η λειτουργία τους θα παρακολουθείται από εξειδικευμένο προσωπικό μέχρι το Σεπτέμβριο του 2015.

Όσοι δημότες ενδιαφέρονται, μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή και να παραλάβουν έναν κάδο κομποστοποίησης, είτε αποστέλλοντας e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@diaamath.gr, όπου θα αναφέρουν το ονοματεπώνυμό τους, τη διεύθυνσή τους (οδός, πόλη) και το τηλέφωνο επικοινωνίας τους, είτε επικοινωνώντας με τη ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. στο τηλέφωνο: 25310 81400.