Το βράδυ του Σαββάτου, 20 Οκτωβρίου, χιλιάδες οδηγοί και γενικότερα χρήστες της οδού, σε όλη την Ελλάδα, ενημερώθηκαν για τους σοβαρούς κινδύνους της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ κατά τη διάρκεια της «12ης Ευρωπαϊκής Νύχτας χωρίς Ατυχήματα» του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς». Πρόκειται για μια  βραδιά – θεσμό που στόχο έχει να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους οδηγούς και το ευρύτερο κοινό ότι «αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί».

en11Η δράση διενεργήθηκε με μεγάλη επιτυχία και ανταπόκριση από τον κόσμο σε 30 πόλεις της Ελλάδας: Αθήνα (Χαλάνδρι – Πειραιάς), Θεσσαλονίκη, Χαλκίδα, Πάτρα, Σέρρες, Κατερίνη, Λάρισα, Φλώρινα, Αμύνταιο, Άργος, Ναύπλιο, Χίος, Κέρκυρα, Τρίκαλα, Λαμία, Μεσολόγγι, Κόρινθος, Ορεστιάδα, Άμφισσα, Αίγιο, Αίγινα, Αμαλιάδα, Μέγαρα, Κομοτηνή, Ρέθυμνο, Άρτα, Χανιά, Καλαμάτα, Αγρίνιο και Αλιβέρι.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης, από την προετοιμασία μέχρι την υλοποίησή της, πάνω από 900.000 συμπολίτες μας έλαβαν το μήνυμα της βραδιάς: «Όλοι διασκεδάζουν, ΕΝΑΣ δεν πίνει… Ο ΟΔΗΓΟΣ της παρέας». Ένα μήνυμα πολύ σημαντικό, ένα μήνυμα που σώζει ζωές, και το οποίο στάλθηκε με δυναμικό τρόπο από τους 500 εθελοντές του Δικτύου του Ι.Ο.ΑΣ., οι οποίοι ανέλαβαν να παροτρύνουν τους οδηγούς να μην καταναλώσουν ΚΑΘΟΛΟΥ αλκοόλ στην περίπτωση που θα αναλάμβαναν το ρόλο του «οδηγού της παρέας».  Ταυτόχρονα ενημέρωναν και όσους δεν είχαν δίπλωμα οδήγησης ότι δεν θα πρέπει να επιβιβάζονται σε αυτοκίνητα ή δίκυκλα των οποίων οι οδηγοί είχαν καταναλώσει αλκοόλ, αλλά και να δίνουν τη σημαντική αυτή συμβουλή σε όσους περισσότερους μπορούν.

en5Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Ινστιτούτο «Πάνος Μυλωνάς» από τις περιοχές που συμμετείχαν στη δράση, περίπου 2.000 νέοι φόρεσαν το αναγνωριστικό βραχιολάκι, αποδεχόμενοι την πρόσκληση να γίνουν οι «ήρωες της βραδιάς». Το 65% ήταν άνδρες και το 35% γυναίκες, στην πλειοψηφία τους μεταξύ 20 – 45 ετών.

Το 88% των «οδηγών της παρέας» βρέθηκαν κάτω από το νόμιμο όριο του 0,24 (και 0,9 για επαγγελματίες, νέους οδηγούς και δικυκλιστές) που ορίζει ο ΚΟΚ., και επιβραβεύτηκαν με όμορφα αναμνηστικά δώρα. Αντίθετα, 1 στους 8 οδηγούς δεν κράτησε την υπόσχεσή του, με ποσοστό 66% άντρες και 34% γυναίκες. Οι ηλικίες όσων βρέθηκαν πάνω από τα επιτρεπτά όρια κυμαίνονταν ανάμεσα στα 30-48 έτη. Οι εθελοντές του Ινστιτούτου προέτρεπαν τους οδηγούς που είχαν καταναλώσει αλκοόλ να μην οδηγήσουν οι ίδιοι, παρά να επιστρέψουν στο σπίτι τους με τα ΜΜΕ ή να καλέσουν ταξί.

Οι περισσότεροι «ήρωες της βραδιάς», ανάλογα με τη συμμετοχή σε κάθε πόλη, καταγράφηκαν σε Λαμία, Κομοτηνή,  Άρτα και Αίγιο ενώ, αντίθετα, τα υψηλότερα ποσοστά οδηγών που είχαν καταναλώσει αλκοόλ εντοπίστηκαν σε Σέρρες, Χανιά, Αμύνταιο και Κόρινθο.

Στον πεζόδρομο της Βενιζέλου, οι εθελοντές της δράσης «12η Ευρωπαϊκής Νύχτας χωρίς Ατυχήματα» ενημέρωναν το κοινό ότι «αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί»

Και σε άλλες πόλεις, όμως, δεκάδες οδηγοί βρέθηκαν να έχουν καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ, παρόλο που είχαν αναλάβει την υποχρέωση να οδηγήσουν την παρέα τους στο σπίτι με ασφάλεια.

en6Πρόκειται για ιδιαίτερα ανησυχητικό γεγονός, καθώς 1 από τις 3 βασικές αιτίες πρόκλησης τροχαίων συμβάντων και 1 από τους 4 θανάτους στο δρόμο οφείλονται στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. Αντίθετα, είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο ότι οι οδηγοί που δεν κατανάλωσαν καθόλου αλκοόλ (0,00) και είχαν αναλάβει την υποχρέωση να είναι οι οδηγοί της παρέας, ήταν σημαντικά περισσότεροι, ιδιαίτερα μάλιστα στις πιο νεαρές ηλικίες.

Φαίνεται, λοιπόν, πως το Ινστιτούτο εκπροσωπώντας από το 2007 στην Ελλάδα τον Οργανισμό Responsible Young Drivers (RYD) στη δράση Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα (European Night Without Accident) και σε συνδυασμό με τα εκπαιδευτικά του προγράμματα για την Οδική Ασφάλεια, έχει πετύχει τη σταθερά αυξανόμενη ανταπόκριση του κόσμου σε μία πολύ διαδεδομένη πρακτική στο εξωτερικό, στην επιλογή του «Οδηγού της Παρέας». Ταυτόχρονα, είναι αξιοθαύμαστο ότι κάθε χρόνο η δράση αυτή συσπειρώνει εκατοντάδες πολίτες, εθελοντές, φορείς, οργανισμούς, ιδιωτικές επιχειρήσεις, σε διαρκώς αυξανόμενο αριθμό πόλεων και χώρων νυχτερινής διασκέδασης, για έναν κοινό σκοπό: την ασφάλεια για όλους στους δρόμους της Ελλάδας. Σε μία εποχή που βρίθει από δυσάρεστες ειδήσεις, η δράση αυτή έρχεται να δώσει ελπίδα για κάτι καλύτερο, με τη συνεργασία όλων για ένα κόσμο χωρίς τροχαία δυστυχήματα.

en2Η 12η Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο με την αρωγή της Ελληνικής Αστυνομίας και της Τροχαίας, υπό την αιγίδα των Περιφερειών της Κεντρικής Μακεδονίας, της Στερεάς Ελλάδας και της Κεντρικής Ελλάδας. Ο Όμιλος ΟΑΣΑ συμμετείχε επίσης στην προσπάθεια του Ι.Ο.ΑΣ. με τη μετάδοση των μηνυμάτων της δράσης από τα συστήματα τηλεματικής και τη δημοσιοποίηση των νυχτερινών δρομολογίων για όσους επιθυμούσαν να διασκεδάσουν και να επιστρέψουν στο σπίτι τους με ασφάλεια το Σάββατο το βράδυ.

en3Η φετινή δράση διοργανώθηκε με την υποστήριξη της Ένωσης Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕΝ.Ε.Α.Π) και το Σύνδεσμο Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ), την ευγενική προσφορά των εταιρειών NESTLÉ ΕΛΛΑΣ, ELBISCO, και «Ο Δρόμος του Τσαγιού» που παρείχαν τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα τους ως μερικά από τα αναμνηστικά δώρα για τους «Ήρωες της Βραδιάς», καθώς και της ACS ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ που ανέλαβε το κόστος της μεταφοράς των υλικών σε κάθε πόλη. Η Draeger Hellas υποστήριξε επίσης τη δράση με τη διάθεση δύο αλκοολομέτρων. Η ενέργεια αυτή, όμως, δεν θα μπορούσε να είναι επιτυχημένη εάν δεν υπήρχε η διαρκής υποστήριξη στην προετοιμασία και το σχεδιασμό της δράσης, ο ενθουσιασμός, η αφοσίωση και η δέσμευση των εθελοντών και των συντονιστών του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς». Στο απαιτητικό έργο του συντονισμού των δεκάδων φορέων και συλλόγων σε τοπικό επίπεδο και στην υλοποίηση της ίδιας της δράσης το βράδυ του Σαββάτου, οι εθελοντές στάθηκαν πολύτιμοι αρωγοί και θερμοί υποστηρικτές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μήνυμα της 12ης Ευρωπαϊκής Νύχτας χωρίς Ατυχήματα δεν διαδόθηκε μόνο στις πόλεις που συμμετείχαν στη δράση, αλλά ταξίδεψε σε όλη την Ελλάδα μέσα από τις συνεχείς ενημερώσεις και τις αδιάλειπτες αναρτήσεις των εθελοντών και των συντονιστών στα κοινωνικά δίκτυα.