* του Δημήτρη Μάρδα, τέως Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών.

Αιωρείται εδώ και καιρό η ακόλουθη άποψη: Αν δεν είχαμε εναλλαγή εξουσίας στις 15  Ιανουαρίου του 2015, τώρα η χώρα μας θα κατέγραφε μετά από έξι χρόνια πρωτόγνωρης στα παγκόσμια δεδομένα ύφεσης, τις πρώτες θετικές εξελίξεις στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της. Ως εκ τούτου, η διαφαινόμενη ύφεση του 2015, είναι το προϊόν της παρούσας κυβέρνησης και των στρατηγικών επιλογών που ακολούθησε κατά τη διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους της τρόικας. Αυτή είναι η κυρίαρχη ερμηνεία που δίνεται από τους εκπροσώπους της προηγούμενης κυβέρνησης.

Τα επιχειρήματα της ανωτέρω θέσης είναι γνωστά και δεν υπάρχει λόγος να τα επαναλάβουμε. Εμείς θα δώσουμε έμφαση στην προσέγγιση κατά την οποία οι παρούσες εξελίξεις θα μπορούσαν να ερμηνευθούν κατά ένα μέρος ή κατά πολύ, από την κληρονομιά του παρελθόντος.

Αναλυτικότερα, η προβλεπόμενη από την προηγούμενη κυβέρνηση ανάκαμψη του 2015, θα επηρεαζόταν εύλογα από τις εξελίξεις του 2014. Οι προβλέψεις όμως για το 2014 δεν επαληθεύτηκαν. Πράγματι, ενώ προβλεπόταν πρωτογενές πλεόνασμα στον κρατικό προϋπολογισμό της τάξης του 3%, το πλεόνασμα αυτό περιορίστηκε στην πράξη στο 0,4%.

Από την άλλη, ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση παρέδωσε ταμείο με 1,7 δισ. στις 27 Ιανουαρίου του 2015, σύμφωνα με τους δικούς της υπολογισμούς το ταμείο θα παρουσίαζε έλλειμμα της τάξης των 450 εκ. ευρώ  στις 24 Φεβρουαρίου.

Τέλος, δεν ήταν βέβαιο ότι στα τέλη του Φεβρουαρίου του 2015 θα λάμβανε η πρώην κυβέρνηση το περιβόητο δάνειο των 7,5 δισ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι προβλεπόμενες δεσμεύσεις εκ μέρους της τρόικας για παροχή χρηματοδοτικής βοήθειας προς τη χώρα, έπαψαν να ισχύουν από τον Αύγουστο του 2014.

Αυτά ήταν τα νέα δεδομένα των τελών του 2014 και των αρχών του 2015, που απείχαν κατά πολύ από τις ευοίωνες προβλέψεις. Οι δυσμενείς όμως αυτές εξελίξεις, εύλογα επηρεάζουν και τις αντίστοιχες του 2015. Έτσι, ακόμη και αν η ΝΔ-ΠΑΣΟΚ εξακολουθούσαν να κυβερνούν, οι θετικές προβλέψεις για το 2015, όπως διατυπώθηκαν τον Οκτώβριο του 2014, δε θα μπορούσαν να επαληθευτούν.

Ως εκ τούτου, οι αποκλίσεις που εκτιμάται ότι θα καταγραφούν το 2015, επηρεάζονται και από τις σημαντικές αρνητικές αποκλίσεις των δεδομένων εκείνων που θεωρούνται ως σημείο εκκίνησης του 2015.

Δημοσιευθέν στο capital.gr