Μηνύσεις σε βάρος των Ηνωμένων Πολιτειών θα μπορούν να καταθέσουν ευρωπαϊκές επιχειρήσεις οι οποίες θα πληγούν από τις κυρώσεις που επιβάλει η Ουάσιγκτον στο Ιράν.

Η δυνατότητα μήνυσης περιλαμβάνεται στην αποκαλούμενη «νομοθεσία θωράκισης» της Ε.Ε., η οποία θεωρητικά θα προστατεύει τα συμφέροντα ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που ξανάρχισαν να συναλλάσσονται με το Ιράν μετά τη συμφωνία του 2015 για τη ρύθμιση του πυρηνικού προγράμματος της περσικής χώρας.

Σύμφωνα με έγγραφα που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι πληγείσες επιχειρήσεις θα μπορούν να προσφύγουν σε ευρωπαϊκά δικαστήρια ώστε να διεκδικήσουν αποζημιώσεις για τυχόν ζημίες που θα υποστούν αλλά και για την κάλυψη δικαστικών εξόδων.

Οι αποζημιώσεις, σύμφωνα με την Επιτροπή, μπορούν να επιβληθούν ακόμα και με την μορφή κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων του νομικού ή φυσικού προσώπου που προκαλεί την ζημία.

Ο πρώτος γύρος των αμερικανικών κυρώσεων τέθηκε σε ισχύ τα μεσάνυχτα της Τρίτης 7/8 και θα ακολουθήσει δεύτερος, τον Νοέμβριο, που θα στοχεύει τις εξαγωγές πετρελαίου της Τεχεράνης.

Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός εμποδίζει επίσης τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να ακολουθούν τυφλά τις αμερικανικές κυρώσεις, απαιτώντας προγενέστερη άδεια από την Κομισιόν.

Το ερώτημα πλέον είναι εάν η «νομοθεσία θωράκισης» έχει τη δύναμη να προστατεύσει Ευρωπαίους ιδιώτες από τις αμερικανικές κυρώσεις, οι οποίες μπορούν να «παγώσουν» την πρόσβαση επιχειρήσεων στην αμερικανική αγορά και στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η εν λόγω νομοθεσία εκπονήθηκε το 1996, όμως έκτοτε μετά βίας έχει δοκιμαστεί, πόσω μάλλον εναντίον της δύναμης της Ουάσιγκτον. Επίσης, δεν υπάρχει σοβαρό νομικό προηγούμενο όσον αφορά τις αρμοδιότητες Ευρωπαίων δικαστών σε περίπτωση διεκδίκησης αποζημιώσεων από τις ΗΠΑ.

πηγή: euractiv.gr

επιμέλεια: inkomotini.news