Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης συμμετέχει και φέτος στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, δράση της οποίας βασικός στόχος είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών για την προστασία και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι εκδηλώσεις σε όλες τις περιοχές της Ευρώπης πραγματοποιούνται υπό το γενικό σύνθημα «Ευρώπη, μια κοινή κληρονομιά», και σκοπός τους είναι η ενίσχυση της κοινής ευρωπαϊκής συνείδησης και του διαπολιτισμικού διαλόγου, και ως εκ τούτου η ενθάρρυνση των διασυνοριακών συνεργασιών.

Το θέμα του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς για τη διετία 2015-2016, είναι αφιερωμένο στο δίπολο «Βία και Ανεκτικότητα», που είναι και ο γενικός τίτλος που θα καλύπτει τις εκδηλώσεις.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης πρόκειται να συμμετάσχει στον φετινό εορτασμό με τη διοργάνωση εκπαιδευτικού προγράμματος στον αρχαιολογικό χώρο του Βυζαντινού Φρουρίου Κομοτηνής, στις 25 Σεπτεμβρίου 2015, ημέρα Παρασκευή, σε συνεργασία με το 1ο Δημοτικό Σχολείο της Κομοτηνής, όπου μαθητές της Ε΄ τάξης θα μάθουν για τον σχηματισμό του πυρήνα της πόλης της Κομοτηνής κατά τον 14ο αιώνα μετά την καταστροφή (Βία) της Μαξιμιανούπολης-Μοσυνούπολης, αλλά και για τη συνύπαρξη (Ανεκτικότητα) ανθρώπων διαφορετικών θρησκευτικών πεποιθήσεων (Χριστιανοί, Εβραίοι, Οθωμανοί) και εθνικοτήτων (σύνδεση με τον πολυπολιτισμικό και πολυθρησκευτικό χαρακτήρα της σύγχρονης Κομοτηνής).

Η ερμηνεία του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί από την αρχαιολόγο-μουσειολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης κ. Νάγια Δαλακούρα.