Απάντηση: ΟΧΙ (Λήξη συναγερμού)

Σύμφωνα με δημοσιεύματα που κατακλύζουν σήμερα το διαδίκτυο (1/12/2017), η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει τον γύρο. Είναι αλήθεια;

Το θέμα ξεκίνησε από τη γερμανική εφημερίδα Bild, που ανέφερε πως σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ψηφίσει την πρόταση να επιτραπεί η χρήση φωσφορικών αλάτων σε κρέας από κεμπάπ, τότε οι δημοφιλείς λιχουδιές όπως το ντονέρ και το κεμπάπ κινδυνεύουν να απαγορευθούν. Αυτό μεταφράστηκε και παρουσιάστηκε από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης σαν απαγόρευση του γύρου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που δεν ισχύει.

Στη πράξη, μιλάμε απλά για μια τοποθέτηση-πρόταση της ομάδας των Πρασίνων, που θέλει να πιέσει την ΕΕ για απαγόρευση επέκτασης της χρήσης φωσφορικού άλατος. Ωστόσο, αυτό δεν έχει καμιά σχέση με τον ελληνικό γύρο από χοιρινό ή κοτόπουλο γιατί απλά, δεν περιέχει τα συγκεκριμένα πρόσθετα (φωσφορικά άλατα).

Διαβάστε περισσότερα στην έρευνα των Ελληνικών Hoaxes (ΕΔΩ), η οποία καταλήγει στο κατηγορηματικό συμπέρασμα ότι ο ελληνικός γύρος σε καμιά περίπτωση δεν θα απαγορευθεί λόγω κάποιας σχετικής απόφασης για τα φωσφορικά άλατα.