20140930_120758[1]

Συλλαλητήριο σήμερα Τετάρτη στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Ειρήνης

Την κατηγορηματική αντίθεσή τους στην εφαρμογή του νόμου που συστήνει Ανώνυμη Εταιρεία Αμοιβών Νοσοκομείων, με την πεποίθηση ότι αποτελεί ταφόπλακα για το ΕΣΥ, εκφράζει η Διοίκηση του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Κομοτηνής ενόψει και του σημερινού συλλαλητηρίου που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη στις 6 το απόγευμα στην Πλατεία Ειρήνης, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων της ΠΟΕΔΗΝ σε όλη τη χώρα.

Η πολυμετοχική αυτή Εταιρεία θα διαχειρίζεται τους συνολικούς πόρους για την Υγεία (Κρατική χρηματοδότηση, Ασφαλιστικά Ταμεία, χρήματα από αγορά υπηρεσιών) και θα τους κατανέμει κατά το δοκούν στα Ιδιωτικά και Δημόσια Νοσοκομεία με αποτίμηση της αξίας των προσφερόμενων υπηρεσιών στο σύνολό τους (συμπεριλαμβανομένου και του μισθολογικού κόστους)

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κοσμάς Φιλιππίδης επισήμανε την αντίθεση των εργαζομένων στο μέτρο της αξιολόγησης όπως επίσης και στην Ε.Σ.Α.Ν, υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά ότι όλα αυτά αποβαίνουν σε βάρος του κόσμου και των υγειονομικών.

Στο νόμο που καθιερώνει την Ε.Σ.Α.Ν αναφέρθηκε και το μέλος του. Δ.Σ του Συλλόγου Εργαζομένων στο Σισμανόγλειο Αλέξανδρος Σπανός, κάνοντας λόγο για “κατάπτυστο” νόμο  σε εφαρμογή του οποίου “η Ε.Σ.Α.Ν.  θα διαχειρίζεται όλους τους οικονομικούς πόρους των νοσοκομείων, όλους τους πόρους των ασφαλιστικών ταμείων, τις εισφορές των ασφαλιζόμενων, την μισθοδοσία των εργαζομένων και θα βαπτίσει αυτοχρηματοδοτούμενα τα δημόσια νοσοκομεία βάσει της ανταποδοτικότητας και της ανταγωνιστικότητάς τους. Και σας ρωτώ εγώ, το νοσοκομείο της Κομοτηνής στην πλήρη απαξία, που βρίσκεται σήμερα, σε μία καθημαγμένη κοινωνία με στρατιές ανέργων χωρίς γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, πως είναι δυνατόν να είναι ανταγωνιστικό και ανταποδοτικό;“.

Ο κ. Σπανός αναλύοντας το νέο καθεστώς που επιβάλλει η Ε.Σ.Α.Ν. στην υγεία τόνισε χαρακτηριστικά ” μπαίνεις σε ένα νοσοκομείο και εν τω μέσω της νοσηλείας σου λέει η διοίκηση του νοσοκομείου game over, μέχρι εδώ ήταν η ασφάλειά σου τώρα πρέπει να βάλεις το χέρι βαθιά στην τσέπη για να συνεχίσουμε. Βγαίνεις δηλαδή είτε αδιάγνωστος, είτε ημιθανής, είτε “σε βγάζουν τέσσερις». Αυτό το μοντέλο είναι σε πειραματικό στάδιο, με πειραματόζωο για ακόμα μια φορά την Ελλάδα”.

Τέλος, η διοίκηση του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου απηύθυνε ευρύ κάλεσμα συμμετοχής στο σημερινό συλλαλητήριο για την υπεράσπιση του δημόσιου, δωρεάν χαρακτήρα της υγείας.