Δυνατά στο παιχνίδι των εξελίξεων στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας μπαίνει ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Βύρων Πολύδωρας, η επαναδραστηριοποίηση του οποίου τον τελευταίο μήνα μόνο τυχαία δεν είναι.

«Ο “Μπάιρον” επιστρέφει», υποστηρίζουν οι στενοί συνεργάτες του, ενώ οι απολύτως επιβεβαιωμένες πληροφορίες των «Παραπολιτικών», λένε ότι ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, διαβλέποντας κενό εκπροσώπησης της κοινωνίας, και με την εκτίμηση ότι σύντομα η πολιτική τράπουλα θα ξαναμοιραστεί, έχει δώσει εντολή να μπουν ξανά μπροστά οι μηχανές της «Ένωσης για την Πατρίδα και τον Λαό».

«Το κόμμα άρχισε να λειτουργεί ξανά», αναφέρει στα «Π» στενός συνεργάτης του κ. Πολύδωρα, με το στρατηγείο του στου Παπάγου να θυμίζει προεκλογική περίοδο. Εκεί ο πρώην πρόεδρος της Βουλής υποδέχεται καθημερινά δεκάδες φίλους αλλά και στελέχη της «Ένωσης για την Πατρίδα και τον Λαό», ενώ οι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά του, με προεξάρχοντα τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του, Νίκο Μητρόπουλο, τηλεφωνούν και ενημερώνουν ότι το κόμμα είναι σε φάση αναδιοργάνωσης. Μάλιστα, ήδη έχει καταρτιστεί πρόγραμμα περιοδειών και ομιλιών του κ. Πολύδωρα ανά την επικράτεια. Συγκεκριμένα, μετά την πρόσφατη ομιλία του στην Κατερίνη, επόμενοι σταθμοί θα είναι τα Ιωάννινα, τα Τρίκαλα και η Αργολίδα. Στην παρούσα φάση ο κ. Πολύδωρας επιμένει ότι η ανάγκη της χώρας υπερβαίνει τις διαχωριστικές γραμμές Δεξιάς και Αριστεράς, και ο ίδιος πορεύεται με βάση την εθνική ανάγκη. Η «μαγιά» για την ανασύσταση του κόμματός του φαίνεται πως δεν είναι μονοκομματική ή παραταξιακή, με την «Ένωση για την Πατρίδα και τον Λαό», πιστή στο όνομά της, να απευθύνεται πλέον στις περισσότερο πληττόμενες από τα μέτρα κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες. «Ανοίγουμε ξανά τη σάλα για να υποδεχθούμε τους “άστεγους” και τους απογοητευμένους», είπε στους συνεργάτες του ο πρώην πρόεδρος της Βουλής.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή το βάρος πέφτει στους αγρότες. Ο κ. Πολύδωρας χαρακτηρίζει το αγροτικό ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της κοινωνίας, και δεν κρύβει την ανησυχία του ότι με τα νομοσχέδια για το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό, σε συνδυασμό με την επιβάρυνση των αγροτών εξαιτίας του ΕΝΦΙΑ, γίνεται απόπειρα εξόντωσης του αγροτικού πληθυσμού.  «Τα χωράφια έζησαν την Ελλάδα 400 χρόνια. Δεν μπορούν να τα χτυπάνε έτσι», λέει χαρακτηριστικά στους συνομιλητές του, θεωρώντας ότι ο ίδιος, ως παιδί αγροτικής οικογένειας της ορεινής Ολυμπίας, μπορεί να αποτελέσει μια γνήσια φωνή που θα απηχεί τις απόψεις των αγροτών.

Σημαντικό ρόλο στην αφύπνισή του έπαιξε και η επιτυχία του Βασίλη Λεβέντη. Μπορεί να ακούγεται παράδοξο, ωστόσο η είσοδος της «Ένωσης Κεντρώων» στη Βουλή, έκανε αρκετούς στο κόμμα του κ. Πολύδωρα να προβούν σε ισχυρή αυτοκριτική για τη «χειμερία νάρκη» στην οποία έπεσαν. Μπορεί πολλοί να μην το θυμούνται, όμως στις ευρωεκλογές του 2014, όταν και τα δύο κόμματα είχαν «μετρηθεί» σε εθνικό επίπεδο, η «Ένωση για την Πατρίδα και τον Λαό» είχε πάρει 1,04% και η «Ένωση Κεντρώων μόλις 0,64%». Ενάμιση χρόνο αργότερα, ο κ. Λεβέντης μπήκε θριαμβευτικά στη Βουλή, αλλά ο κ. Πολύδωρας δεν είχε συμμετάσχει καν στις εθνικές εκλογές.

Οι κινήσεις των Νικολόπουλου και Μπαλτάκου

ΠΜΣΗ επαναδραστηριοποίηση του Β. Πολύδωρα βρίσκει σε φάση αναδιοργάνωσης το σύνολο της Δεξιάς, καθώς η στροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κέντρο, και των ΑΝ.ΕΛ. στις μνημονιακές πολιτικές, έχουν ανοίξει την «όρεξη» σε πολλούς οι οποίοι διαπιστώνουν κενό εκπροσώπησης σε μια μεγάλη μερίδα της δεξιάς παράταξης που δεν θέλει να υποστηρίξει τη Χρυσή Αυγή. Ο κ. Νίκος Νικολόπουλος, ο οποίος προκάλεσε μεγάλη συζήτηση λόγω της παρουσίας του στην κοπή της πίτας του ΛΑ.Ο.Σ. του κ. Γιώργου Καρατζαφέρη, ήδη μιλάει ανοιχτά για τη δημιουργία μιας νέας «πατριωτικής κεντροδεξιάς συμμαχίας».  «Στη δημοκρατική λαϊκή Κεντροδεξιά χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα, με ενθουσιασμό, σε μια στιγμή που οι πολίτες είναι στους δρόμους και οι εκπρόσωποι των κομμάτων εξουσίας δεν τολμούν να συμπορευθούν, ούτε καν να πλησιάσουν», λέει ο κ. Νικολόπουλος, άποψη που δεν είναι μακριά από αυτή του κ. Πολύδωρα, ο οποίος καταρχήν δεν είναι αρνητικός στο θέμα της συνεργασίας. «Εγώ υπήρξα πάντα καπετάνιος, αλλά και κωπηλάτης ανοιχτής θαλάσσης και όχι της πισίνας», λέει ο κ. Πολύδωρας, εννοώντας ότι στόχος του είναι το μεγάλο και εθνικό όραμα για το οποίο είναι διατεθειμένος είτε να ηγηθεί είτε να προσφέρει ως απλός στρατιώτης. Την ίδια ώρα, έντονη είναι και η δραστηριοποίηση του Τάκη Μπαλτάκου, ο οποίος σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, διατηρεί ορθάνοικτους διαύλους επικοινωνίας με στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και με την Εκκλησία. Ο πρώην γραμματέας της κυβέρνησης Σαμαρά μιλάει με τα καλύτερα λόγια για πρώην βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, όπως ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, για τον οποίον θεωρεί ότι θα μπορούσε να έχει και ηγετικό ρόλο στο όποιο νέο εγχείρημα. Ωστόσο, ξεκαθαρίζει ότι στόχος του δεν είναι να πλήξει τη Νέα Δημοκρατία.

Η ίδρυση και η μέχρι σήμερα διαδρομή της «Ένωσης για την Πατρίδα και τον Λαό». 

Η «Ένωση για την Πατρίδα και τον Λαό (ΕΠΑΛ)» ιδρύθηκε στις 6/2/2014 από τους τότε ανεξάρτητους βουλευτές Βύρωνα Πολύδωρα, Γιάννη Κουράκο και Νίκο Σταυρογιάννη, τον πρώην βουλευτή και πρόεδρο της «Νέας Μεταρρυθμιστικής Ριζοσπαστικής Ανασυγκρότησης (ΝΕΑ ΜΕΡΑ)», και τον πρώην βουλευτή και γραμματέα της «Νέας Μεταρρυθμιστικής Ριζοσπαστικής Ανασυγκρότησης (ΝΕΑ ΜΕΡΑ)», Μιχάλη Γιαννάκη. Στις 6/3 του ίδιου έτους προσχώρησε στην ΕΠΑΛ ο γραμματέας του «Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος» και ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, και ακολούθως, στις 14/4, ανακοινώθηκε η συνεργασία της ΕΠΑΛ με το «Πατριωτικό Δίκτυο Αφύπνισης (ΠΑΤΡΙΔΑ)» του Παναγιώτη Ψωμιάδη που είχε ιδρυθεί λίγες ημέρες πριν. Στις 26/6 του 2014 ο Ν. Νικολόπουλος αποχώρησε από την ΕΠΑΛ προκειμένου να προσχωρήσει στους «Ανεξάρτητους Έλληνες (ΑΝΕΛ)», και στη συνέχεια το «ΠΑΤΡΙΔΑ» του Π. Ψωμιάδη και το «ΝΕΑ ΜΕΡΑ» του Χρ. Ζώη, αποφάσισαν αυτόνομη πορεία.

Πηγή: Εφημερίδα Παραπολιτικά / Γιώργος Λυκουρέντζος

Επιμέλεια: inkomotini.gr