Ο κ. Ιωάννης Ντάφος.

του Ιωάννη Ντάφου *.

Η επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ στη Θράκη, αποτελεί αφορμή υπενθύμισης σε ό,τι αφορά τη θεώρηση που έχει η Άγκυρα για τον μουσουλμανικό πληθυσμό της περιοχής.

Το ενδιαφέρον της επίσκεψης του Τούρκου Πρωθυπουργού στην Ελλάδα, δεν ήταν στην Αθήνα αλλά στη Θράκη. Kρίσιμο στοιχείο κρίνεται το ζήτημα της επιρροής που ασκεί ο Φετουλάχ Γκιουλέν στη μουσουλμανική μειονότητα της περιοχής. Το ζήτημα αυτό φαίνεται ότι απασχολεί έντονα τον Ερντογάν και την Άγκυρα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αποτέλεσε και τη βασική αιτία της περιοδείας του Τούρκου Πρωθυπουργού στην περιοχή, ενώ συνδέεται και με το ζήτημα των οκτώ πραξικοπηματιών για τους οποίους η Άγκυρα συνεχίζει να πιέζει ώστε να εκδοθούν στην Τουρκία, παρά τις αποφάσεις που έχει λάβει η ελληνική δικαιοσύνη.

Τέτοιες επισκέψεις δεν είναι όμως “ιδιωτικές”, όπως εύκολα βαφτίζονται. Πρόκειται για επίδειξη δύναμης αλλά και για επί τόπου έλεγχο και απολογισμό πεπραγμένων  της δράσης του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής. Οι κέραιας σημασίας επισκέψεις που πραγματοποίησε  ο Μπιναλί Γιλντιρίμ και οι Υπουργοί που τον συνόδευαν στη Θράκη, ήταν αυτή στο τουρκικό προξενείο Κομοτηνής και στην επιχείρηση-συσκευαστήριο κερασιών του κροίσου επιχειρηματία Λεβέντ Σαδίκ.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός σίγουρα δεν ενδιαφέρεται για τα κεράσια, αλλά για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του “υπερκινητικού” και ευφυή επιχειρηματία, υιού του Αχμέτ Σαδίκ. Ο Λεβέντ Σαδίκ είναι ιδιοκτήτης της εταιρείας DCD Trading μέσω της οποίας διακινεί τη συνολική παραγωγή βαμβακιού της περιοχής, και πάνω από τη μισή σ΄ όλη την Ελλάδα. Ασχολήθηκε με τα καπνά ως μάνατζερ στην εταιρεία “Μπασμά Α.Ε.” του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης. Το σχέδιό του προβλέπει την κατασκευή μιας μονάδας τυποποίησης-μεταποίησης κερασιών στην Κομοτηνή, μέσω της οποίας όπως λένε θα έχει οικονομικά υπό των έλεγχό του 8.000 οικογένειες.

Ο Λεβέντ Σαδίκ έχει τραβήξει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας αρκετές φορές και φυσικά όχι τυχαία. Ο τρόπος που κινείται είναι λογικό να προκαλεί εντύπωση, μα πολλές φορές και καχυποψία, προκαλώντας την πεποίθηση πως ενεργεί υπό την καθοδήγηση της Άγκυρας.

Το μόνο σίγουρο είναι πως ο εκατομμυριούχος επιχειρηματίας με τις μεγάλες κερδοφόρες επιχειρήσεις οι οποίες επικεντρώνονται στη Θράκη, θα συνεχίσει να διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στα τεκταινόμενα της μουσουλμανικής μειονότητας.

*ο Ιωάννης Ντάφος είναι Νομικός.