Σε ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Ροδόπης, καταγγέλλοντας την εγκύκλιο του ΥΠΠΕΘ με θέμα «Προγραμματισμός με σκοπό την ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς», αναφέρει:

«Με μια απαράδεκτη εγκύκλιο, το Υπουργείο Παιδείας απαιτεί τα εξής:

  1. Από τα ΠΥΣΔΕ «να συνεδριάσουν από 28/8/2017 έως 31/8/2017, προκειμένου να ανακοινωθούν τα κενά με βάση τον καθορισμό τμημάτων του Ιουνίου και η τοποθέτηση σε αυτά των εκπαιδευτικών που βρίσκονται στη διάθεση, έχουν αποσπαστεί, κλπ.». Δηλαδή πριν να ανοίξουν τα σχολεία και χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι αποσπάσεις από το ίδιο το Υπουργείο από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ/ΠΥΣΠΕ, ΑΕΙ, αποσπάσεις εξωτερικού ούτε καν να έχουν ανακοινωθεί και οι μεταταχθέντες ΕΔΙΠ στα ΑΕΙ. Επίσης κενά και πλεονάσματα σύμφωνα με το νόμο δίνουν οι ΔΙΔΕ  και όχι τα ΠΥΣΔΕ.
  2. Από τους Συλλόγους Διδασκόντων, να συνεδριάσουν την 1/9/2017  «για την κατανομή  των τμημάτων και την ανάθεση μαθημάτων  καθώς και τη διαπίστωση των κενών και των λειτουργικών υπεραριθμιών-πλεονασμάτων,  τα οποία αποστέλλουν αυθημερόν στα υπηρεσιακά συμβούλια». Χωρίς δηλαδή να είναι  γνωστός ακόμη ο αριθμός των μαθητών και των τμημάτων που θα συγκροτηθούν σε κάθε σχολική μονάδα, ούτε να έχουν τοποθετηθεί οι νέοι υποδιευθυντές, τομεάρχες στα ΕΠΑΛ, κάτι που θα αλλάξει πλήρως την εικόνα των λειτουργικών κενών και πλεονασμάτων λόγω μείωσης ωραρίου. Προτρέπει όμως και σε παράνομες διαδικασίες, αφού καλεί τα υπηρεσιακά συμβούλια – κατά παράβαση του Π.Δ.50/96 -, να τοποθετήσουν πρώτα άλλες κατηγορίες εκπαιδευτικών και όχι τους λειτουργικά υπεράριθμους όπως σαφώς ορίζεται από το νόμο.

Οι κοινωνικές και αντιεκπαιδευτικές συνέπειες που επιφέρει η  διεκπεραίωση των διαδικασιών για τις υπηρεσιακές μεταβολές (αποσπάσεις, τοποθετήσεις, λειτουργικά κενά-πλεονάσματα, κτλπ)  με τρόπο πρόχειρο, εσπευσμένο και εντέλει αναποτελεσματικό φαίνεται να αφήνουν αδιάφορη την ηγεσία του υπουργείου. H επιλογή των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων ως τακτική διαχείρισης του εκπαιδευτικού προσωπικού έχει αποκλειστικά επικοινωνιακό στόχο. Δηλαδή να εμφανίσει την ολοκλήρωση των διαδικασιών των αποσπάσεων και προσλήψεων αναπληρωτών ως απόδειξη για την  ομαλή έναρξη του νέου σχολικού έτους.

Ας μιλήσουμε όμως  για την ταμπακιέρα που κρύβεται πίσω από την εγκύκλιο αυτή. Επειδή από τη φύση τους  τα λειτουργικά κενά είναι πάντα περισσότερα από τα οργανικά, όσο πιο γρήγορα κλειδώσουν τα νούμερα τόσο λιγότερους αναπληρωτές θα έχουμε και τόσο μεγαλύτερη κινητικότητα για τους μόνιμους εκπαιδευτικούς. Δηλαδή επιβαρύνεται για μια άλλη φορά η εργασιακή σχέση του εκπαιδευτικού (κινητικότητα, απολύσεις, ανεργία). Ο κάθε ένας επί αυτού ας βγάλει τα συμπεράσματα του.

Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να αποσύρει αμέσως αυτήν την εγκύκλιο που έχει σαν αποτέλεσμα την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών. Αν πράγματι η κυβέρνηση ενδιαφερόταν για την ποιότητα της δημόσιας παιδείας, θα  έκανε μόνιμους διορισμούς και θα τερμάτιζε τη λιτότητα και στην παιδεία και σε ολόκληρη την κοινωνία. Αντί αυτών, όμως, προτιμά την υποταγή στους μνημονιακούς κόφτες και καταφεύγει σε αλχημείες, μεθοδεύσεις και τεχνάσματα χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Θα ήταν τουλάχιστον πιο σοφό για τον Υπουργό Παιδείας να σεβαστεί την κοινή λογική, να κατανοήσει ότι όλα αυτά δεν μπορούν να εφαρμοστούν και να αφήσει τα Υπηρεσιακά Συμβούλια να κάνουν τη δουλειά τους και προπαντός με σεβασμό στα δικαιώματα των εκπαιδευτικών που πρέπει να τοποθετηθούν, αφού γίνουν οι αναθέσεις και οι κατανομές από τους Συλλόγους Διδασκόντων, αφού λάβουν γνώση των κενών και υποβάλουν  αιτήσεις προτίμησης.

Η ΕΛΜΕ Ροδόπης θα στηρίξει τις πρωτοβουλίες των Εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών και Σωματείων με στόχο την ακύρωση των σχεδίων του Υπουργείου Παιδείας και τη διασφάλιση της λειτουργίας των  σχολείων με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό».