ΘΡΑΚΗ-ΕΛΜΕ 2Η  ΕΛΜΕ Ροδόπης, σε συνέχεια ψηφίσματος που εξέδωσε τον περασμένο Ιούνιο για την ανάγκη μορφωτικού επαναπροσδιορισμού των σχολικών εκδρομών και επιστροφής τους στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στη σημερινή οικονομική συγκυρία, απέστειλε δύο προτάσεις εκδρομών σε Διευθύνσεις Εκπαίδευσης Νομών και Περιφερειών της Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας, οι οποίες έχουν κοινοποιηθεί και σε τοπικούς αρμόδιους φορείς (Περιφέρεια ΑΜ-Θ, Δήμο Κομοτηνής, κ.λπ.), για περαιτέρω στήριξη και συντονισμό.

Η πρώτη πρόταση αφορά τριήμερο οδοιπορικό στη Μαρώνεια, στο οχυρό της Νυμφαίας, στην Κομοτηνή, στο Πόρτο Λάγος, στα Άβδηρα, στα Πομακοχώρια, στην Ξάνθη και στην Αμφίπολη. Η πρόταση αυτή απεστάλη στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας και τις αντίστοιχες συνδικαλιστικές ενώσεις των καθηγητών στους νομούς της Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Ηπείρου.

ΘΡΑΚΗ-ΕΛΜΕ 1

Η δεύτερη πρόταση περιλαμβάνει πενθήμερη εκδρομή, η οποία εκτός από τις προαναφερθείσες περιοχές, προβλέπει επίσκεψη σε Φέρες, Δαδιά, Σουφλί, παλιά Καβάλα – Φιλίππους. Η πρόταση αυτή απευθύνθηκε επίσης σε Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας και αντίστοιχες συνδικαλιστικές ενώσεις καθηγητών της Στερεάς Ελλάδας, της Πελοποννήσου και της νησιωτικής Ελλάδας.

Οι προτάσεις αναλυτικότερα:

Πενθήμερη Μαθητική Εκδρομή στην Κομοτηνή

1η ημέρα

Συγκέντρωση στον σιδηροδρομικό σταθμό (Αθηνών / Θεσσαλονίκης) και αναχώρηση με την αμαξοστοιχία Intercity για Κομοτηνή. Άφιξη στην πόλη της Κομοτηνής, η οποία είναι πρωτεύουσα του Νομού Ροδόπης και διοικητική έδρα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, το απόγευμα. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, ξεκούραση. Ελεύθερο βράδυ. Διανυκτέρευση.

2η ημέρα

Μετά το πρωινό αναχώρηση για την Μαρώνεια, η οποία βρίσκεται στην νοτιοανατολική μεριά του νομού Ροδόπης. Η Μαρώνεια, χτισμένη στην πλαγιά του Ίσμαρου, απλώνεται μπροστά στον επισκέπτη γραφική με αναπαλαιωμένα αρκετά από τα αρχοντικά σπίτια της, με τις εκκλησιές του 18ου αιώνα, της Παναγιάς και του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, με σημάδια όλων των εποχών της μακραίωνης ιστορίας της. Μετά την βόλτα στον γραφικό οικισμό, θα έχουμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε το Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας, το οποίο είχε εκείνη την περίοδο 9 κερκίδες και χωρητικότητα 5.000-6.000 θεατών. Στα Ρωμαϊκά χρόνια το θέατρο επισκευάστηκε και απέκτησε λίθινα θωράκια για να μπορεί να χρησιμοποιείται σε Θηριομαχίες. Εν συνεχεία ο δρόμος θα μας βγάλει στην παραλία Καγκέλες και το Αγροτουριστικό Κέντρο με την θαυμάσια θέα από την καφετέρια, στην οποία λειτουργεί και εκθετήριο τοπικών προϊόντων. Έπειτα θα επισκεφθούμε τον Μικρό Διάκοσμο, την έδρα του Θρακικού Θεάτρου Σκιών, ο οποίος βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα από την Μαρώνεια και συγκεκριμένα στον οικισμό του Ιμέρου και θα μάθουμε τα μυστικά του Καραγκιόζη από τον Γιάννη Βουλτσίδη.

Το μεσημέρι θα γευματίσουμε και εν συνεχεία ξεκούραση στο ξενοδοχείο. Το απόγευμα θα έχουμε την ευκαιρία να περπατήσουμε στο παραδοσιακό κέντρο της Κομοτηνής, όπου θα δούμε την αγορά της οδού Ερμού, (*Ξενάγηση στο Γενί Τζαμί της Κομοτηνής) μια από τις καλύτερες αγορές, τα τενεκετζίδικα, τον Πύργο του Ωρολογίου στον οποίο γυρίστηκαν σκηνές από την τηλεοπτική σειρά του Μανούσου Μανουσάκη «Μη μου λες Αντίο», το Ιμαρέτ και αρκετά αρχοντικά της πόλης του περασμένου αιώνα.

Το βράδυ θα γνωρίσουμε την νυχτερινή ζωή της πόλης. Διανυκτέρευση.

3η ημέρα

Μετά το πρωινό, θα αναχωρήσουμε για τον Έβρο. Με ενδιάμεση στάση στην Αλεξανδρούπολη, θα φτάσουμε αρχικά στις Φέρες και θα δούμε την Μονή Παναγίας Κοσμοσώτειρας. Η μονή ιδρύθηκε το 1152 από το σεβαστοκράτορα Ισαάκιο Κομνηνό, τριτότοκο γιο του Αλέξιου του Α’. Ο Ισαάκιος συνέθεσε το τυπικό της μονής, στην οποία και τάφηκε. Διακόσια χρόνια μετά, το καθολικό μετατρέπεται σε τζαμί του Σουλεϊμάν και πεντέμισι αιώνες αργότερα, πάλι σε χριστιανική εκκλησία. Σήμερα λειτουργεί το καθολικό της μονής. Οι αναστηλωτικές εργασίες που πραγματοποιήθηκαν απεκατέστησαν τη βόρεια, την ανατολική και τη νότια όψη του καθολικού. Στην συνέχεια και σε κοντινή απόσταση θα επισκεφθούμε το Δάσος Δαδιάς το οποίο κατέχει μια ξεχωριστή γεωγραφική θέση σε διεθνές επίπεδο. Βρίσκεται στο σταυροδρόμι της Ευρώπης και της Ασίας και κοντά στον ανατολικότερο μεταναστευτικό διάδρομο πολλών ειδών ορνιθοπανίδας. Προσφέρει λοιπόν καταφύγιο για πολλά είδη πουλιών καθώς και άλλων ειδών χλωρίδας και πανίδας της Βαλκανικής, της Ασίας και της Ευρώπης. 16 χιλιόμετρα βόρεια, βρίσκεται η πόλη του Σουφλίου η οποία έχει ιστορία 500 χρόνων και είναι η ελληνική έδρα της ύφανσης και παραγωγής μεταξωτών ειδών, την οποία και θα επισκεφθούμε. Εν συνεχεία και σε απόσταση 30 χιλιόμετρων, θα επισκεφθούμε το Διδυμότειχο το μοναδικό σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών, το οποίο ατενίζει το μέλλον μέσα από την ιστορία του. Η πόλη απλώνεται επάνω στο σμίξιμο του Ερυθροποτάμου με τον ποταμό Έβρο, το μεγάλο, μυθικό ποτάμι των Βαλκανίων που οι συγκυρίες της εποχής το θέλουν σύνορο δύο λαών.

Φαγητό και παίρνουμε τον δρόμο της επιστροφής για την Κομοτηνή όπου θα φτάσουμε το απόγευμα. Ξεκούραση στο ξενοδοχείο και βραδινή διασκέδαση. Διανυκτέρευση.

4η ημέρα

Μετά το πρόγευμα θα ξεκινήσουμε για να γνωρίσουμε την ορεινή Ροδόπη και το αιολικό πάρκο στα όρια του Δήμου Αρριανών, ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης που υπηρετεί την «πράσινη ενέργεια» δίχως να προκαλεί παρενέργειες στο περιβάλλον και την φύση, πέρα από την αισθητική εικόνα των ανεμογεννητριών που όμως χάνονται στις κορυφές των βουνών.

Το απόγευμα και μετά το μεσημεριανό μας γεύμα και ξεκούραση θα επισκεφθούμε την δυτική μεριά της Ροδόπης και συγκεκριμένα το Πόρτο Λάγος που βρίσκεται ακριβώς στα όρια των νομών Ροδόπης και Ξάνθης, στο σημείο όπου η Λίμνη Βιστωνίδα ενώνεται με το Θρακικό Πέλαγος, σε μια τοποθεσία που συνδυάζει με τρόπο μοναδικό το πράσινο του δάσους και το γαλάζιο της ελληνικής θάλασσας. Αυτήν την φυσική ομορφιά έρχονται να συμπληρώσουν οι λιμνοθάλασσες Λάφρη, Λαφρούδα, Αλυκή, Έλος και η λιμνοθάλασσα του Πόρτο Λάγους, όπου είναι χτισμένα σε μικρές νησίδες τα εκκλησάκια του Αγίου Νικολάου και της Παναγίας Παντάνεσης. Εκεί θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε το Κέντρο Πληροφόρησης της Λίμνης Βιστωνίδας, το οποίο λειτουργεί από τα μέσα του 1998 στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης για την ανάδειξη και την προστασία της λίμνης.

Ελεύθερο βράδυ. Διανυκτέρευση.

5η ημέρα

Μετά το πρόγευμα, αφήνουμε την πόλη της Κομοτηνής ξεκινάμε για τον δρόμο της επιστροφής. Κάνουμε στάση στην πόλη της Καβάλας (παλιά Καβάλα) και εν συνεχεία επισκεπτόμαστε την περιοχή των Φιλίππων όπου κάθε καλοκαίρι διοργανώνεται στο αρχαίο θέατρο το παγκοσμίου φήμης Φεστιβάλ Φιλίππων.  Οι Φίλιπποι είναι από τους πιο σημαντικούς και με την πιο λαμπρή ιστορία αρχαιολογικός χώρος, ενώ υπήρξε στην αρχαιότητα μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Ανατολικής Μακεδονίας.

Αφήνοντας τον νομό Καβάλας και στα όρια με τον νομό Σερρών δίπλα στον ποταμό Στρυμώνα, θα έχουμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε στην αρχαία Αμφίπολη η οποία ήταν κτισμένη αμφιθεατρικά, επάνω σε ένα συγκρότημα λόφων, εκεί που ο νομός Σερρών συναντάει τη θάλασσα.

Άφιξη στην Θεσσαλονίκη.

Τριήμερο οδοιπορικό – Ανακαλύπτοντας την «άγνωστη Ελλάδα» – Εξόρμηση στη Θράκη

1η μέρα: Πόρτο Λάγος – Άβδηρα  – Ξάνθη

Πρόγευμα και αναχώρηση για το μαγευτικό Πόρτο Λάγος όπου θα δούμε τον μεταβυζαντινό Ναό του Αγίου Νικολάου & της Παναγίας Παντάνασσας που βρίσκεται μέσα στη θάλασσα και είναι μετόχι της Μονής Βατοπεδίου του Αγίου Όρους. Διαδρομή με θέα το Πόρτο Λάγος και τη λίμνη Βιστωνίδα, με τα πολλά και σπάνια είδη πουλιών, (προστατεύεται από τη Διεθνή Σύμβαση Ramsar), κατευθυνόμενοι προς τη γενέτειρα του Φιλόσοφου Δημόκριτου, τα Άβδηρα, όπου έλαβε χώρα και ένας από τους Άθλους του Ηρακλή. Εκεί θα ξεναγηθούμε στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, που αποτελεί ένα από τα ωραιότερα περιφερειακά αρχαιολογικά μουσεία της Ευρώπης, με τα σπουδαιότερα ευρήματα από τις ανασκαφές του Αρχαιολογικού Χώρου των Αβδήρων. Επόμενος σταθμός μας θα είναι στην πρωτεύουσα του Νομού, στην όμορφη πόλη της Ξάνθης. City-tour στην “παλιά πόλη”, με τα γραφικά σοκάκια, τα ωραία Αρχοντικά και το περίφημο Σαββατιάτικο παζάρι. Τέλος αναχώρηση για γεύμα στο ορεινό τμήμα του Νομού, σε μία διαδρομή εκπληκτικής θέας & φυσικής ομορφιάς. Εκεί όπου βρίσκονται και τα περίφημα Πομακοχώρια, “σκαρφαλωμένα” στην οροσειρά της Ροδόπης. Οι Πομάκοι, συνήθως ψηλόλιγνοι, με λευκή επιδερμίδα, ξανθά μαλλιά και γαλάζια μάτια, είναι, σύμφωνα με πολλούς ιστορικούς, απόγονοι της αρχαίας θρακικής φυλής των “Αγριάνων”, οι οποίοι ασχολούνται κατά κύριο λόγο με τα καπνά και την κτηνοτροφία. Εμείς θα έχουμε επίσκεψη και ξενάγηση στο οχυρό της Νυμφαίας, ενώ κατά την διάρκεια της διαδρομικής ξενάγησης, θα έχουμε την δυνατότητα να αναφερθούμε στην μουσουλμανική μειονότητα που κατοικεί εδώ, καθώς και στα πανάρχαια ήθη & έθιμα που αναβιώνουν μέχρι τις μέρες μας & μη σας φανεί περίεργο αν δείτε κάποιες, ακόμη και νέες, γυναίκες, να φορούν, μέχρι και σήμερα την παραδοσιακή θρακιώτικη φορεσιά, με το πολύχρωμο μαντήλι στο κεφάλι. Γεύμα σε παραδοσιακή ταβέρνα με εκλεκτή θρακιώτικη κουζίνα και τοπικά παραδοσιακά φαγητά. Επιστροφή στο ξενοδοχείο.

2η μέρα: Αρχαία Μαρώνεια – City tour Komotini

Πρωινό, check out &  αναχώρηση από το ξενοδοχείο “Αρκάδια” για ξενάγηση στην πόλη της Κομοτηνής, την πρωτεύουσα του Νομού Ροδόπης, που αποτελεί & έδρα της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας & Θράκης. Στο ιστορικό κέντρο της πόλης θα δούμε τμήματα από τα βυζαντινά τείχη της, το ηρώο με το ξίφος, σύμβολο της πόλης, τον μητροπολιτικό μεταβυζαντινό ναό που είναι αφιερωμένος στην Θεοτόκο και το νέο μουσουλμανικό τέμενος της πόλης. *Ξενάγηση στο Γενί Τζαμί της Κομοτηνής Η πόλη της Κομοτηνής φημίζεται για το νόστιμο σουτζούκ-λουκούμ, τα αφράτα στραγάλια και τον αρωματικό ελληνικό καφέ. Συνεχίζουμε για τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μαρώνειας, εκεί θα ξεναγηθούμε στο Αρχαίο Θέατρο, που είναι και το καλύτερα σωζόμενο Αρχαίο ελληνικό Θέατρο σε ολόκληρη την Θράκη, στο Ρωμαϊκό Πρόπυλο, και στο Αρχαίο Λιμάνι. Γεύμα σε τοπική παραδοσιακή ταβέρνα, όπου θα γευτούμε μεταξύ άλλων ονομαστό κατσικάκι Μαρώνειας, καθώς και τον περίφημο Ισμαρικό Οίνο. Επιστροφή στην Κομοτηνή.

3η μέρα: Αμφίπολη

Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης και στον λόφο Καστά ως το σημείο που είναι επισκέψιμος.