Ο κ. Κεφαλίδης με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο.

Το πιο πετυχημένο κατά πολλούς συνέδριο της μεγαλύτερης παγκόσμιας ελληνικής οργάνωσης, της «AHEPA», ήταν το φετινό, στο οποίο συμμετείχαν περισσότεροι από 450 εκλέκτορες που εκπροσώπησαν τα τμήματα ανδρών / γυναικών / νέων / νεανίδων από όλο τον κόσμο.

Η αντιπροσωπεία από την Ελλάδα αποτελούνταν από οκτώ άτομα (τρία εκ των οποίων από την Κομοτηνή), μέλη της ΑΧΕΠΑ – των «Υιών του Περικλέους» και των «Θυγατέρων της Πηνελόπης». Επικεφαλής της ομάδας ήταν ο Αντικυβερνήτης της AHEPA Ελλάδος, Ευστάθιος Κεφαλίδης, πλαισιωμένος από τη Συντονίστρια Ελλάδος των «Θυγατέρων της Πηνελόπης» Μαρία Σοφιανού και τον Απόστολο Τζαμπάζη που εκπροσώπησε τους Νέους.

Η ελληνική αντιπροσωπεία συντονισμένα και οργανωμένα συμμετείχε ενεργά στις περισσότερες επιτροπές του Συνεδρίου, καταθέτοντας τις απόψεις της ελληνικής Περιφέρειας, και παρουσιάζοντας το έργο της Οργάνωσης το οποίο αναγνώρισαν και οι περισσότεροι σύνεδροι ως «πολύ σημαντικό και επιτυχημένο».

Η AHEPA στην Ελλάδα / Περιφέρεια 25, με τα τριάντα πέντε τμήματά της, μεγαλώνει γρήγορα και αποτελεί την καλύτερη γέφυρα μεταξύ Ελλάδας και Ομογένειας σε όλο τον κόσμο. Στο συνέδριο παρουσιάστηκε η ελληνική Περιφέρεια, η στόχευση, η προοπτική που έχει, αλλά και το τι έχει γίνει τον τελευταίο χρόνο.

Εκλογή νέου Προέδρου

Οι Σύνεδροι εξέλεξαν τον νέο Πρόεδρο για το 2017-2018, Καρλ Χόλιστερ, που θα συνεχίσει το έργο του άξιου, εκ Κύπρου, Ανδρέα Ζαχαριάδη, ο οποίος πρόσφατα επισκέφθηκε και την Κομοτηνή. Επίσης εξελέγη για  την περίοδο 2017-2018 ο νέος Ύπατος Κυβερνήτης Ευρώπης, ο  εκ  Θεσσαλονίκης ιατρός-ογκολόγος Δρ Άλμπερτ Μπάριτς διαδεχόμενος τον Νικόλαο Παπαδόπουλο, ο οποίος είχε μία εξαιρετικά επιτυχημένη θητεία ως Ύπατος Κυβερνήτης Ευρώπης.

Μεταξύ άλλων το συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους:

  • ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος.
  • από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, ο ομογενής βουλευτής των Ρεμπουμπλικάνων, κ. Κωσταντίνος Μπιλιράκης.
  • ο βουλευτής των Δημοκρατικών κ. Ζακ Σπέις, εξάδελφος του νέου Προέδρου της ΑΧΕΠΑ.
  • από την ελληνική Κυβέρνηση, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος.
  • από την κυπριακή Κυβέρνηση, ο Πρέσβης της Κύπρου κ. Λεωνίδας Παντελίδης.
  • ο εκπρόσωπος της Οργάνωσης ΑΧΕΠΑ Αυστραλίας κ. Πέτρος Γιαννούδης.

Τους βουλευτές η ελληνική αντιπροσωπεία τους προσκάλεσε στην Ελλάδα και στη Θράκη, ενώ αντάλλαξε μαζί τους απόψεις για σειρά θεμάτων που αφορούν τη χώρα μας και ιδιαίτερη την ακριτική περιοχή μας.

Βραβεύσεις

Βραβεύτηκαν οι ομογενείς:

  • Γεώργιος Καλογρίδης, Πρόεδρος της Walt Disney World Resort.
  • Θεόφιλος Τασσόπουλος, Πρόεδρος της Πολυεθνικής εταιρίας Chick-Fil-A.
  • Πήτερ Μπάλτης, ομογενής με μεγάλη φιλανθρωπική δράση, και στην Κομοτηνή, και με συνεχή παρουσία στο τμήμα της Κομοτηνής.