Η Ελευθεροτυπία (δεν) φιμώνεται! Αγώνας Αξιοπρέπειας και Τιμής!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 3

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 3

 

– Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΨΥΧΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.

Ξανά στο μέτωπο των αγώνων για την προάσπιση της Ελευθεροτυπίας, της Δημοκρατίας και της Εργασίας που πληρώνεται, βρίσκονται τα τελευταία 24ωρα οι εργαζόμενοι της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» και της ηλεκτρονικής της έκδοσης enet.gr.

Όλα ξεκίνησαν την Πέμπτη 20 του μηνός, όταν οι εργαζόμενοι, έχοντας συμπληρώσει εννέα μήνες απλήρωτοι, και μετά από απεργιακές κινητοποιήσεις, εξέδωσαν το κάτωθι ψήφισμα διαμαρτυρίας:

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 2«Εμείς, οι εργαζόμενοι στην “Ελευθεροτυπία”, την “Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία” και το enet, σε συνέλευσή μας σήμερα Πέμπτη 20 Νοεμβρίου, αποφασίσαμε τα παρακάτω:

1. Να ζητήσουμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την εκδότρια εταιρεία για την άμεση καταβολή σε όλους τους εργαζόμενους ενός μισθού και ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των δεδουλευμένων εννέα μηνών που οφείλει η εταιρεία.

2. Περιμένουμε από τον Χάρη Αθανασίου-Οικονομόπουλο, να εφαρμόσει την εκπεφρασμένη – ενώπιον των σωματείων και εκπροσώπων των εργαζομένων – επιθυμία του, να αποχωρήσει από την έκδοση της εφημερίδας.

3. Να προκρίνουμε την ανάληψη της έκδοσης της εφημερίδας από συντακτική επιτροπή.

4. Να ζητήσουμε έλεγχο των οικονομικών της εφημερίδας, αφού είμαστε ήδη εννέα μήνες απλήρωτοι.

5. Να κοινοποιήσουμε στους αναγνώστες μας τους λόγους που μας οδήγησαν στις απεργιακές κινητοποιήσεις και το πώς αυτές κλιμακώνονται.

6. Να ζητήσουμε έλεγχο των διαφημιστικών τιμολογίων και τον επιμερισμό τους σε αναλογία 80 προς 20, σε μισθοδοσία εργαζομένων και λειτουργικά έξοδα για την έκδοση της εφημερίδας. Όπως είναι ανελαστικά τα έξοδα της εκτύπωσης, να είναι ανελαστική και η καταβολή των μισθών.

7. Σε περίπτωση που τα 1, 2, 4 και 6 γίνουν δεκτά από τη διοίκηση και δεν υπάρχουν αντιρρήσεις για τα 3 και 5, κυκλοφορούν το Κυριακάτικο και το Δευτεριάτικο φύλλο, και σε νέα συνέλευσή μας, τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου, στις 2 μετά το μεσημέρι, επανεκτιμούμε τις εξελίξεις και αποφασίζουμε για τις μετέπειτα κινήσεις μας.

Καλούμε τους συναδέλφους μας στα άλλα ΜΜΕ να στηρίξουν τον αγώνα μας. Διεκδικούμε την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, και υπογραμμίζουμε ότι αυτό οφείλουν να διεκδικούν τα σωματεία μας. Σκιαγραφούμε τους δρόμους εργατικού ελέγχου, συνεταιρισμού και αυτοδιαχείρισης που ανοίγουν οι σημερινές συγκυρίες».

Ακολούθησε η εξής απάντηση του εκδότη Χ. Οικονομόπουλου: «Προς εργαζομένους στην Τρίτη Όψη Α.Ε. Με το χθεσινό ψήφισμά σας, το οποίο πληροφορήθηκα από το enet, απαιτείτε τη συμμετοχή σας στη διοίκηση και τον έλεγχο της εκδότριας εταιρείας. Η συμμετοχή αυτή, που όσες φορές σας είχε προταθεί άλλες τόσες την είχατε απορρίψει, γίνεται δεκτή από τους μετόχους. Δεν μένει παρά να την εξειδικεύσετε από σήμερα και μέχρι τις 27 Νοεμβρίου, συντεταγμένα, με ανάληψη ακόμη και του μετοχικού ελέγχου, είτε συμμετέχοντας ατομικά, είτε μέσω συνεταιρισμού. Για να επιτευχθεί το αποτέλεσμα που επιδιώκετε, η απόφαση θα πρέπει να προβλέπει την κεφαλαιοποίηση του συνόλου των δεδουλευμένων σας, ώστε να αναλάβετε και την διοίκηση την οποία η απόφασή σας επιχειρεί να υποκαταστήσει. Μόνος περιορισμός στον απόλυτο οικονομικό, διοικητικό και εν γένει έλεγχο της εταιρείας από τον συνεταιρισμό που επιθυμείτε θα παραμείνει η διατήρηση από την μέχρι σήμερα πλειοψηφούσα μέτοχο του δικαιώματος ορισμού μέλους στο Δ.Σ. με δεύτερη υπογραφή για την έγκριση δαπανών. Μετά και την αποδοχή από την εταιρεία της έστω και αναρμοδίως προφορικά υποβληθείσας παραίτησης αυτού στον οποίον είχαν ανατεθεί καθήκοντα διευθυντή της εφημερίδας, δεν είναι εφικτό η έκδοση της εφημερίδας να επαναληφθεί μέχρι την ολοκλήρωση των ανωτέρω. Από σήμερα και στο εξής δεν υπάρχει κανένας λόγος εγώ και οι συνεργάτες μου να παριστάμεθα σε οποιαδήποτε αντιδικία εργαζομένων με την εταιρεία. Από εδώ και μπρος πορεύεστε μόνοι σας. Σας εύχομαι ολόψυχα καλό δρόμο. Ο Εκδότης».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 1Ακολούθησε ο αποκλεισμός πρόσβασης των εργαζομένων στην ιστοσελίδα της εφημερίδας και στα προφίλ της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να εκδώσουν δελτίο Τύπου στο οποίο τονίζουν: «“Μαύρο” αλά ΕΡΤ στο site της Ελευθεροτυπίας! Έκπληκτοι οι εργαζόμενοι και οι δημοσιογράφοι στην ιστοσελίδα της εφημερίδας “Ελευθεροτυπία” (enet.gr), διαπίστωσαν ότι αποκλείστηκαν από κάθε πρόσβαση στο σύστημα διαχείρισης περιεχομένου της ιστοσελίδας! Η πραξικοπηματική αυτή ενέργεια, που παραπέμπει στο μαύρο της ΕΡΤ, έγινε αιφνιδιαστικά, άγνωστο με εντολή ποιου από τη διοίκηση της εταιρείας που εκδίδει την εφημερίδα (ΤΡΙΤΗ ΟΨΗ ΑΕ). Το μπλόκο έγινε αμέσως μετά την ανάρτηση ανακοίνωσης του κ. Χάρη Οικονομόπουλου στην ιστοσελίδα (ως “απάντηση” στο ψήφισμα των εργαζομένων που προηγήθηκε), ανάρτηση η οποία είναι άγνωστο από ποιον πραγματοποιήθηκε, και πάντως όχι από δημοσιογράφο-εργαζόμενο στην εφημερίδα. Το “μαύρο” στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα της Ελευθεροτυπίας, συνεχίστηκε και όταν και οι εργαζόμενοι αποφάσισαν την αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων μέχρι τη Δευτέρα (έπειτα από εννέα ημέρες απεργίας). Εξακολουθούν οι δημοσιογράφοι-διαχειριστές περιεχομένου στο enet.gr να μην έχουν καμία απολύτως πρόσβαση στην ιστοσελίδα της “Ελευθεροτυπίας”. Ταυτόχρονα, οι δημοσιογράφοι-διαχειριστές αποκλείστηκαν και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της “Ελευθεροτυπίας” (facebook, twitter)! Το κοινό εξακολουθεί να στερείται της ενημέρωσης σε ό,τι αφορά την τρέχουσα ειδησεογραφία. Οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα καταγγέλλουν την προκλητική ενέργεια – φίμωση της ενημέρωσης, και καλούν τα δημοσιογραφικά σωματεία, συναδέλφους στα ΜΜΕ και φορείς, να πάρουν θέση. Οι εργαζόμενοι σε Ελευθεροτυπία, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία και enet.gr».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 4Τη σκυτάλη πήρε η ΕΣΗΕΑ, η οποία σε ανακοίνωση – παρέμβασή της, υπογραμμίζει: «Όχι lock out στο enet.gr. Η τρόικα ζητά την επαναφορά του lock out, η κυβέρνηση το συζητάει, αλλά ο κύριος Χάρης Οικονομόπουλος πρωτοπορεί και το εφαρμόζει από τώρα! Οι εργαζόμενοι της του enet.gr βρέθηκαν μπροστά σε μια δυσάρεστη εξέλιξη καθώς ανακάλυψαν ότι οι κωδικοί τους δεν ίσχυαν πια και δεν μπορούσαν να ανεβάσουν κείμενα στο διαδίκτυο. Ακόμη, είχε κοπεί η πρόσβασή τους στις σελίδες της εταιρείας σε Facebook και Twitter. Βρέθηκαν έτσι μπροστά σε ένα ιδιότυπο lock out, αντάξιο του “μαύρου” στην ΕΡΤ. Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ θα κινήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου να μην περάσει το ιδιότυπο lock out του κυρίου Οικονομόπουλου, εκφράζοντας τη συμπαράστασή του στους επί εννέα μήνες απλήρωτους συναδέλφους, στο πλευρό των οποίων αποφασιστικά και αταλάντευτα θα στέκεται πάντα».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 5Κατόπιν, σε νέα ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι της Ελευθεροτυπίας / enet.gr, μέσω του blog τους http://ergazomenoienetgr.blogspot.gr/, επισημαίνουν: «Να μην αφήσουμε το “μαύρο” να κυριαρχήσει. Μετά την κυβέρνηση και το φίμωμα της ΕΡΤ, ήρθε η σειρά της “ιδιωτικής πρωτοβουλίας”. Η εταιρεία “Τρίτη Όψη” απέκλεισε τους δημοσιογράφους του enet από την πρόσβαση στο διαδίκτυο, και απαγόρευσε την εκτύπωση της “Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας”, παρότι το φύλλο ήταν έτοιμο να τυπωθεί. Προχώρησε έτσι σε αναστολή της έκδοσης της καθημερινής και της κυριακάτικης έκδοσης, καθώς και της ηλεκτρονικής μορφής της. Εμείς, οι εργαζόμενοι στην ιστορική “Ελευθεροτυπία”, έχοντας στις πλάτες μας μήνες ανεργίας αλλά και απληρωσιάς, κοροϊδίας και εμπαιγμού, δηλώνουμε ότι δεν θα κάνουμε το χατίρι σε όποιον επιθυμεί να δει αυτή την εφημερίδα κλειστή. Θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις, με όλα τα μέσα, για να ξαναβγεί το φύλλο στα περίπτερα. Σε αυτήν την προσπάθεια ζητάμε συμπαράσταση από όσους πιστεύουν στην ελευθερία του Τύπου, στο δικαίωμα στην εργασία που πληρώνεται, στην ίδια τη δημοκρατία».

 

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΨΗΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood