Ο θεσμός «Sinergeia» ξεκίνησε πέρυσι στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ, με στόχο την οικονομική τόνωση και συνοχή της περιοχής, μέσα από την άμεση ή έμμεση  διασύνδεση του αγροδιατροφικού, του τουριστικού και του μεταποιητικού κλάδου.

Στιγμιότυπο από τα εγκαίνια της περσινής διοργάνωσης στην Κομοτηνή.
Στιγμιότυπο από τα εγκαίνια της περσινής διοργάνωσης στην Κομοτηνή.

Η πρώτη διοργάνωση, «Sinergeia 2015», πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην Κομοτηνή, και η δεύτερη, «Sinergeia 2016», είχε αποφασιστεί να γίνει στο Εκθεσιακό Κέντρο «Απόστολος Μαρδύρης» της Καβάλας. «Η από μηνών επιλογή της Καβάλας και του εκθεσιακού Κέντρου «Απόστολος Μαρδύρης» για την οργάνωση της 2ης Θρακο-Mακεδονικής «Synergeia 2016», έγινε με βάση τα στοιχεία που εξυπηρετούν τους στόχους της διοργάνωσης, δηλαδή τη συνέργεια του αγροδιατροφικού τομέα και των μεταποιητικών επιχειρήσεων, με τον τομέα των υπηρεσιών, ώστε τα τοπικά  προϊόντα να διασυνδεθούν με τον τουριστικό κλάδο και τις επιχειρήσεις εστίασης-αναψυχής», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση της Περιφέρειας.

Ωστόσο, η φιλοξενία στον συγκεκριμένο χώρο για άγνωστο χρονικό διάστημα προσφύγων, δημιουργεί σοβαρά οργανωτικά προβλήματα αλλά και την απροθυμία επαγγελματιών να συμμετάσχουν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας, «μετά τα τελευταία γεγονότα, της χρήσης του συγκεκριμένου χώρου για τη φιλοξενία προσφύγων, και τις ιδιαίτερες συνθήκες που διαμορφώθηκαν, επήλθε αβεβαιότητα για τη δυνατότητα επιτυχούς διεξαγωγής της διοργάνωσης. Η αβεβαιότητα δεν έχει να κάνει μόνο με την αποχώρηση των προσφύγων, αλλά και με τη διαπιστωθείσα απροθυμία εξ αυτού του λόγου των δυνητικών συμμετεχόντων».

ΣΥΝΕΡΓΕΙΑΤούτων δοθέντων, ελήφθη απόφαση αλλαγής τόπου και χώρου διεξαγωγής της φετινής διοργάνωσης, καθώς όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της Περιφέρειας: «Κατόπιν τούτων, στην Καβάλα θα πραγματοποιηθεί η « 3η Synergeia», το 2017, και η φετινή διοργάνωση θα διεξαχθεί σε μια από τις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες, σε χώρο που θα ανταποκρίνεται στις απαιτούμενες προδιαγραφές για την υλοποίηση των θεματικών εκδηλώσεων που προγραμματίζονται, και σε εύλογο χρονικό διάστημα, εξασφαλίζοντας την επιτυχή διεξαγωγή της».