ΣΑΜΤΣΙ

Διαψεύστηκαν για τρίτη φορά (μετά το Παρίσι και τη ΔΕΘ), οι προσδοκίες που επιχειρεί τον τελευταίο καιρό να καλλιεργήσει η συγκυβέρνηση για «σκληρή διαπραγμάτευση» με την Τρόικα και με στόχο τις φοροελαφρύνσεις, τη χαλάρωση της λιτότητας, και τη έναρξη των διαδικασιών διευθέτησης του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Διότι αυτό που στην πραγματικότητα προέκυψε από τη συνάντηση Σαμαρά – Μέρκελ, είναι η δέσμευση του Έλληνα Πρωθυπουργού για απαρέγκλιτη εφαρμογή του μνημονιακού προγράμματος, κάτι για το οποίο επέμεινε η Γερμανίδα Καγκελάριος και αποδέχτηκε επί της ουσίας (και αδιαμαρτύρητα), ο κ. Σαμαράς.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας επιμένει να εμφανίζεται ως πιστός (από τους τελευταίους πλέον) «Μερκελιστής», τη στιγμή που αποδεικνύονται περίτρανα τα αδιέξοδα της λιτότητας (αποπληθωρισμός, ύφεση, υψηλή ανεργία), όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη, διαψεύδοντας τα ανά τη Γηραιά Ήπειρο τα «παπαγαλάκια» των «success stories», και τη στιγμή που η πολιτική αυτή αμφισβητείται ευθέως, ακόμη και από θεσμικούς παράγοντες, όπως ο πρόεδρος της ΕΚΤ, ή από ισχυρά κράτη όπως η Ιταλία και η Γαλλία, ή από νομπελίστες οικονομολόγους!

Ο κ. Σαμαράς αντιμετωπίζει την κ. Μέρκελ ως το τελευταίο του αποκούμπι για να διατηρηθεί ο ίδιος στην εξουσία, καθώς έχει απομονωθεί κοινωνικά μπροστά σε μια διαρκώς αυξανόμενη κυβερνητική δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ.

Και ενώπιον του διαμορφούμενου τοπίου, επιχειρείται εκ μέρους της συγκυβέρνησης η τρομοκράτηση των πολιτών με τη δημόσια δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ κ. Άδωνη Γεωργιάδη περί κατάρρευσης των τραπεζών σε περίπτωση εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ.

Όμως το σχέδιο δεν φαίνεται να πετυχαίνει τον στόχο του, αφού και το ΠΑΣΟΚ τήρησε αποστάσεις, και στο εσωτερικό της ΝΔ εκδηλώθηκαν ισχυρές διαφωνίες, ενώ αντίστοιχη είναι και η στάση των κυρίαρχων τραπεζικών κύκλων.

Και το πολιτικό θερμόμετρο αναμένεται να ανέβει προσεχώς, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζει πλατιά εξόρμηση προς τον ελληνικό λαό μέσα από σειρά πολιτικών πρωτοβουλιών, με αιχμή του δόρατος η διοργάνωση δεκατριών περιφερειακών συνδιασκέψεων σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, όπου πρόκειται να συζητηθεί, να αποκρυσταλλωθεί και να συγκεκριμενοποιηθεί ανά Περιφέρεια το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, με μότο την «κοινωνική, παραγωγική και περιβαλλοντική ανασυγκρότηση» της χώρας.

Π.Ι.