Ενόψει της εξαγγελίας του υπουργού παιδείας περί προοπτικής ίδρυσης Νομικής Σχολής στην Πάτρα, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Κομοτηνής σε ανακοίνωσή της τονίζει:

“Ο υπουργός παιδείας κ. Γαβρόγλου κατά τη διάρκεια του περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου στην Πάτρα εξέφρασε την πρόθεσή του να προωθήσει την ίδρυση τέταρτης Νομικής Σχολής με έδρα την Πάτρα.

Η πρόθεσή του αυτή μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Νομικής. Οι τρεις νομικές σχολές της χώρας δέχονται κάθε χρόνο παραπάνω από χίλιους εισακτέους, ενώ η κατάσταση στον δικηγορικό κλάδο χαρακτηρίζεται εδώ και αρκετά χρόνια από πληθωρισμό. Πολλοί απόφοιτοι των Νομικών Σχολών αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες στην εξεύρεση αξιοπρεπούς εργασίας, ή και εν τέλει αναγκάζονται να ασκούν διαφορετικό επάγγελμα από αυτό της επιστημονικής κατάρτισής τους, αφού η χώρα μας ήδη παράγει σαφώς περισσότερους δικηγόρους από όσους μπορεί να αξιοποιήσει στις δομές της αγοράς εργασίας της. Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την έντονη οικονομική κρίση καθιστούν το μέλλον του νέου δικηγόρου εξαιρετικά δυσοίωνο. Βέβαια, γνωρίζουμε όλοι επισταμένως ότι η πιο αποτελεσματική λύση για την αντιμετώπιση του φαινομένου του «δικηγορικού πληθωρισμού» είναι η μείωση των εισακτέων στις Νομικές Σχολές, αφού ληφθούν υπόψη από το Υπουργείο οι ακαδημαϊκές συνθήκες και δυνατότητες του κάθε Τμήματος.

Δυστυχώς για άλλη μια φορά η κυβέρνηση αποδεικνύει αφενός ότι δεν διστάζει να εργαλειοποιήσει ακόμα και νευραλγικούς τομείς, όπως η παιδεία, για να προβεί σε μια ακατάσχετη παροχολογία, και αφετέρου ότι δεν διαθέτει τα απαραίτητα εχέγγυα για να δώσει νέα πνοή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η οποία έχει πιο ανάγκη από ποτέ τη σύνδεση της με την αγορά εργασίας. Η παράταξή μας, όμως, θα συνεχίσει να καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού πανεπιστημίου και την αναβάθμιση των τίτλων σπουδών του”.