samarassinodos2– Το χρηματιστήριο είχε ξεπεράσει τις 1.300 μονάδες στις αρχές καλοκαιριού παρά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, και κινήθηκε κοντά στις 1.200 μονάδες στις αρχές του Σεπτεμβρίου μολονότι τα γκάλοπ έδειχναν διεύρυνση της ψαλίδας υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.

Και κατάργηση του μνημονίου και πλήρη εφαρμογή του

Ο πρωθυπουργός προσπαθεί να συμβιβάσει πράγματα ασυμβίβαστα, τόσο από οικονομική όσο και από πολιτική σκοπιά. Από τη μια υπόσχεται συνέχιση τεράστιων πλεονασμάτων και νεοφιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων, και από την άλλη, ραγδαία μεγέθυνση και φοροελαφρύνσεις. Από τη μια δεσμεύεται για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων της χώρας χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους (διολισθαίνοντας στην αποδοχή του «πιστοποιητικού»), και από την άλλη αρνείται επιπρόσθετη χρηματοδότηση (παρά τα ήδη υπάρχοντα χρηματοδοτικά κενά), και ευελπιστεί σε απρόσκοπτη φθηνή χρηματοδότηση από τις αγορές. Είναι προφανές – ανεξάρτητα από το αν κανείς συμφωνεί ή όχι με το μνημόνιο – ότι όλα αυτά μαζί δεν μπορούν να επιτευχθούν.

Η ώρα της διάψευσης

Η διάψευση του «τέλους του μνημονίου» ήρθε από την Τρόικα. Της οποίας οι «παροτρύνσεις» για αποδοχή ενός νέου χρηματοδοτικού πακέτου και συνέχιση της εποπτείας, έγιναν σταδιακά όλο και πιο πιεστικές. Στο τέλος, η πτώση στο χρηματιστήριο και η άνοδος των επιτοκίων δανεισμού, ξεκαθάρισαν ότι δεν υφίσταται πλέον το σχέδιο Σαμαρά, καθώς η κάλυψη των χρηματοδοτικών κενών από τις αγορές δεν μπορεί να γίνει ούτε με επιτόκια στο μισό ύψος από αυτό που βρίσκονται τώρα. Η δήλωση Κατάινεν δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας: «Θα στηρίξουμε την Ελλάδα διαβεβαιώνοντας τους πιστωτές και τις αγορές για την ξεκάθαρη δέσμευση ότι θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και θα τηρηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, συμπεριλαμβανομένου ενός ισχυρού και κατάλληλου χρηματοδοτικού αποθέματος». Σαφής είναι και η δήλωση Ρέσλινγκ: «Θεωρώ ότι υπάρχει στην Ευρωζώνη αρκετή συμπάθεια για την άποψη ότι η Ελλάδα πρέπει να έχει μία προληπτική συμφωνία που θα συνοδεύει τις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες. Αυτή μπορεί να αποτελέσει μία χρήσιμη ασφάλεια στην περίπτωση που χρειασθεί (η Ελλάδα) περισσότερα χρήματα».

Η προσπάθεια επιμερισμού ευθυνών στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι όλα αυτά αποδεικνύουν ότι χρειάζεται μια ριζική αλλαγή πολιτικής. Ή δέχεσαι το μνημόνιο ή το αντικαθιστάς από ένα εντελώς διαφορετικό σχέδιο. Γι’ αυτό και είναι ατυχές να θεωρούνται οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, όχι μόνο ως το αποτέλεσμα της τυχοδιωκτικής πολιτικής του κ Σαμαρά, αλλά και ως μηνύματα προς τον ΣΥΡΙΖΑ.  Ο κ. Σαμαράς ξέχασε τις διακηρύξεις του ότι έσωσε οριστικά τη χώρα από τον κίνδυνο, και τόσο ο ίδιος όσο και στελέχη της κυβέρνησης, προσπαθούν να τρομοκρατήσουν για τον ερχομό του ΣΥΡΙΖΑ. Με τόσο ανεύθυνη στάση, είναι τουλάχιστον υποκριτικές και αστείες οι αιτιάσεις των κυβερνητικών στελεχών σχετικά με τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν άλλαξε κάτι στις θέσεις του για το μνημόνιο εδώ και πολύ καιρό, ώστε ξαφνικά να τρομάξουν οι αγορές.

Η πορεία των αγορών

Μια επισκόπηση της πορείας των δεικτών την τελευταία περίοδο ξεκαθαρίζει σε ποιόν απάντησαν οι αγορές τις τελευταίες μέρες. Το χρηματιστήριο ξεπέρασε τα επίπεδα των 1.300 μονάδων στις αρχές καλοκαιριού (παρά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές), και κινήθηκε κοντά στις 1.200 μονάδες στις αρχές του Σεπτεμβρίου (παρά τα γκάλοπ που έδειξαν διεύρυνση της ψαλίδας υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ). Αντίστοιχα, το επιτόκιο των δεκαετών ομολόγων παράμεινε σε πολύ χαμηλά επίπεδα στις αρχές Σεπτεμβρίου (5,56% στις 8/9). Η αρνητική πορεία των δεικτών ξεκίνησε με την επιμονή των διαρροών του σχεδίου του «τέλους του μνημονίου» από το Μαξίμου. Εντάθηκε μετά τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού κατά τη συνάντηση με την κ. Μέρκελ (άνοδος του επιτοκίου στο 6,23% στις 24/9), και κορυφώθηκε μετά τη σκλήρυνση της στάσης του Eurogroup και την ανάλογη στάση που τηρήθηκε από το ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον.

Η ταύτιση του Πρωθυπουργού με τον τυχοδιωκτισμό

Με βάση τα γεγονότα της τελευταίας περιόδου ένα συμπέρασμα προκύπτει. Δεν είναι η αξιωματική αντιπολίτευση που παίζει πολιτικά παιχνίδια στις πλάτες τις οικονομίας. Είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός που το κάνει αυτό επειδή δειλιάζει να παραδεχτεί ότι το μνημόνιο έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο τη χώρα. Ο τυχοδιωκτισμός και η έλλειψη πολιτικής ευθύνης εκ μέρους του είναι γνωστά από τον τρόπο που έχει διαχειριστεί το «Μακεδονικό», τον τρόπο που έχει μεταβεί από πολέμιος του μνημονίου σε πιο καλός μαθητής του, και από τον τρόπο που διαχειρίστηκαν οι στενότεροι συνεργάτες του το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής. Καλό θα ήταν να αυτοπροστατευτεί, λοιπόν, από το επιχείρημα της πολιτικής αβεβαιότητας και τη συσχέτισή του με την οικονομία. Εξάλλου, η επικείμενη δημοκρατική μετάβαση σε μια κυβέρνηση με βάση τον ΣΥΡΙΖΑ έχει προεξοφληθεί από την αγορά, όπως και από την κοινωνία. Η αβεβαιότητα έχει να κάνει μόνο με τις τελευταίες πράξεις της κυβέρνησής του.

Π.Ι.