Τον ορισμό της κ. Δέσποινας Μουζάκη, Αναπληρώτριας Καθηγήτριας του Τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και παραγωγό οπτικοακουστικών έργων, ως Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου (Μεγάρου Μουσικής) Κομοτηνής, αποφάσισαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Αναπτυξιακής Ροδόπης – Αναπτυξιακής Ανώνυμης Εταιρείας Ο.Τ.Α., ύστερα από ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής Διαχείρισης.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΜΟΥΖΑΚΗ

Η Δέσποινα  Μουζάκη είναι παραγωγός και σκηνοθέτης οπτικοακουστικών έργων και αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Κινηματογράφου της σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι κάτοχος πτυχίων Χημείας από το Πανεπιστήμιο Πατρών, ΜS στην Επικοινωνία και τον Κινηματογράφο από το Πανεπιστήμιο της Βοστόνης, και Film Finance & Marketing στο Media Business School της Ισπανίας. Πραγματοποίησε σπουδές στο ντοκιμαντέρ με τον Richard Leacock, τον Jean Rouch και τον Frederick Wiseman, και στις νέες τεχνολογίες στο Media Lab του MΙΤ.

Έχει διατελέσει αντιπρόεδρος και αναπληρώτρια διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (1998-2002) και Διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (2005-2010). Κατά τη διάρκεια της θητείας της ίδρυσε τα καινοτόμα προγράμματα Crossroads co-production forum, Agora film market, Salonica Studio training workshop, Digital Wave program.

Είναι παραγωγός και συμπαραγωγός επιτυχημένων ελληνικών κινηματογραφικών ταινιών που διακρίθηκαν με εθνικά και διεθνή βραβεία, όπως το Πέπερμιντ (1999) του Κώστα Καπάκα, Πολίτικη Κουζίνα (2003) του Τάσου Μπουλμέτη, και Νύφες (2004) του Παντελή Βούλγαρη, καθώς και πολλών διεθνών συμπαραγωγών.

Έχει διατελέσει παραγωγός και σκηνοθέτης διαφημιστικών ταινιών, είναι συμπαραγωγός ταινιών τεκμηρίωσης και τηλεοπτικών σειρών, και έχει συνεργαστεί με το MTV World.

Είναι μέλος στους παρακάτω κινηματογραφικούς και κοινωνικούς οργανισμούς: European Film Academy (έχει διατελέσει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου από το 2009 έως το 2013, ενώ από το 2013 είναι μέλος της Διαρκούς Επιτροπής υποψηφιοτήτων για το ετήσιο βραβείο ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους),  FIAPF (Παγκόσμια Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Παραγωγών), ΣΑΠΟΕ (διατέλεσε πρόεδρος την περίοδο 2002-2004), Ολομέλεια της  Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO.