– Αξιώνει μέσω αγωγής, αποζημίωση ύψους…900.000 ευρώ!

– Για προσπάθεια φίμωσης και χειραγώγησης του Τύπου, κατηγορεί την εταιρεία η εφημερίδα, η οποία σε ανακοίνωση-δημοσίευμά της, αναφέρει:

«Απίστευτες μέθοδοι από μια…τοπική επιχείρηση. Στη γαλακτοβιομηχανία «Ροδόπη» «λείπουν» 900.000 ευρώ και τα ζητάει από το…«Ελεύθερο Βήμα». Επιδιώκουν τη φίμωση του Τύπου και τη χειραγώγηση του.

Εννιακόσιες χιλιάδες ευρώ αποζημίωση, ζητά η γαλακτοβιομηχανία «Ροδόπη» που εδρεύει στην Ξάνθη, και από συνεταιριστική, έχει περάσει από χρόνια στον όμιλο της ΤΥΡΑΣ Α.Ε. των αδελφών Σαράντη, που έχει την έδρα της στα Τρίκαλα.

ΡΟΔΟΠΗ-ΕΒ 2Αφορμή, ένα δημοσίευμα όχι για τη «Ροδόπη», αλλά για το κλείσιμο του τυροκομείου της Ε.Α.Σ. Ροδόπης και τις ανησυχίες των κτηνοτρόφων της περιοχής, οι οποίοι βρισκόταν εκείνη την εποχή σε δύσκολη θέση όσον αφορά τη διάθεση του παραγόμενου γάλακτος.

Συγκεκριμένα, και σχετικά με τις αιτιάσεις της γαλακτοβιομηχανίας «Ροδόπη», όπως αυτές αναφέρονται στην αγωγή που κατέθεσε σε βάρος της εφημερίδας «Ελεύθερο Βήμα», του εκδότη – διευθυντή και του συντάκτη του κειμένου, να σημειωθεί ότι το «επίμαχο» δημοσίευμα της 21ης Μαΐου 2014, αφορούσε στο «λουκέτο» στο τυροκομείο της Ε.Α.Σ. Ροδόπης στην Κομοτηνή, γεγονός που έφερε σε απόγνωση τους κτηνοτρόφους.

Το «Ελεύθερο Βήμα» δημοσίευσε δηλώσεις του προέδρου των κτηνοτρόφων του τοπικού συλλόγου, Θεολόγου Μαργαρίτη, ο οποίος έχει και την ιδιότητα του Γραμματέα της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων.

Ένα μικρό μέρος του ρεπορτάζ αφορούσε στη «Ροδόπη», χωρίς η εφημερίδα να υιοθετεί τις απόψεις του προέδρου, με τον συντάκτη να χρησιμοποιεί λέξεις όπως «φέρεται» και «φαίνεται», σχετικά με τα λεγόμενα του περί του ενδεχόμενου δραστηριοποίησης της εταιρείας σε Βουλγαρία και Ρουμανία, και του επίσης ενδεχόμενου κατά τον κ. Μαργαρίτη, να προσφύγει στο άρθρο 99, και πως δεν έδειχνε διάθεση να παίρνει το γάλα των ντόπιων παραγωγών.

Στις 27 του ίδιου μήνα, η «Ροδόπη» προχωρά στην αποστολή εξώδικου στο οποίο εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για την επίμαχη παράγραφο του δημοσιεύματος.

Γι’ αυτό και η Εφημερίδα μας προχώρησε στη δημοσίευση των θέσεων της «Ροδόπη», μαζί φυσικά με τα επιπλέον στοιχεία που η δημοσιογραφική έρευνα ανέδειξε, και το θέμα θεωρήθηκε εκ μέρους μας λήξαν.

Παραδόξως, οι εκπρόσωποι της εταιρείας το συνέχισαν με έγκληση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, χωρίς καμιά αποδοχή ή αναφορά ότι η εφημερίδα μετέφερε απλώς δηλώσεις εκπροσώπου των κτηνοτρόφων, στο πλαίσιο του δημοσιογραφικού της λειτουργήματος, χωρίς να τις υιοθετεί.

Περιέργως, στην έγκληση περιλαμβάνονται αιτιάσεις που δεν ευσταθούν όταν ληφθούν υπόψη και τα δυο δημοσιεύματα της εφημερίδας.

Ειδικότερα, στο δεύτερο δημοσίευμα, γράψαμε ότι δεν δραστηριοποιείται σε Ρουμανία και Βουλγαρία, προσθέτοντας ότι η εταιρεία ανήκει στον όμιλο ΤΥΡΑΣ, όπως προκύπτει από την επίσημη εταιρική τους σχέση, και πως η ΤΥΡΑΣ δραστηριοποιείται στις ανωτέρω χώρες.  Αυτό επιβεβαιώνει και η «Ροδόπη» με τα πιστοποιητικά και έγγραφα, συνοδευτικά της έγκλησης, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά το ρεπορτάζ της εφημερίδας, παρόλο που τεχνηέντως, ούτε από τον μηνυτή ούτε από τον μάρτυρα γίνεται καμία αναφορά στην ΤΥΡΑΣ Α.Ε., ενώ ο πρόεδρος της ΤΥΡΑΣ και ο Διευθύνων σύμβουλος της ΤΥΡΑΣ, συνυπογράφουν την παροχή εξουσιοδότησης μήνυσης εναντίον μας, ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της «Ροδόπης» αντίστοιχα.

Τέλος, η σχέση της «Ροδόπης», τόσο με την ΤΥΡΑΣ όσο και με τις επίμαχες εταιρείες, φαίνεται και από τις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας για το έτος 2013, αναρτημένες στην ιστοσελίδα της εταιρείας, όπου η ΤΥΡΑΣ, καθώς και οι δύο επίμαχες εταιρείες, χαρακτηρίζονται συνδεδεμένα νομικά πρόσωπα όπως αυτά ορίζονται από το Δ.Λ.Π. 24.

Επίσης, ποτέ δεν γράψαμε ότι η «Ροδόπη» πτώχευσε ή κατέθεσε αίτηση στο άρθρο 99. Όπως προαναφέρθηκε, χρησιμοποιώντας τους χαρακτηριστικούς στη δημοσιογραφία όρους «φέρεται» και «φαίνεται», η εφημερίδα δεν υιοθετεί δηλώσεις που μεταφέρει στο κοινό της.

ΡΟΔΟΠΗ-ΕΒ 3Πρέπει να συμπληρώσουμε, ότι από την τροπή που έχει λάβει η υπόθεση, φαίνεται να επιχειρείται από τον εγκαλούντα η φίμωση του Τύπου γενικότερα, και όχι η δήθεν αποκατάσταση της αλήθειας, αφού κινείται δικαστικά μόνο εναντίον μας και όχι εναντίον του προέδρου των κτηνοτρόφων, ο οποίος και έκανε αυτές τις δηλώσεις στην Εφημερίδα. Μάλιστα, καθώς είναι προφανές ότι δεν υπήρξε καμιά οικονομική βλάβη για αυτό, αρχικά γινόταν επίκληση μιας αναπόδεικτης, δήθεν, ηθικής βλάβης, η οποία θα αποκατασταθεί με μόλις 150 ευρώ.

Πριν λίγες ημέρες, και ενώ η εκδίκαση της υπόθεσης έχει προσδιοριστεί για την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου, η «Ροδόπη», αντιλαμβανόμενη ότι λίγα ζήτησε, προχωρά σε αγωγή αποζημίωσης κατά της εφημερίδας, του εκδότη – διευθυντή και του συντάκτη, απαιτώντας συνολικά 900.000…

Η υπόθεση θα εκδικαστεί τον Μάιο.

Φυσικά και στη νέα αγωγή, δεν προσδιορίζεται από πού προκύπτει και με ποια στοιχεία, ή ηθική ή οικονομική βλάβη της «Ροδόπη».

Να σημειώσουμε, δε, ότι εάν η Εφημερίδα και ο συντάκτης μας είχαν σκοπό να πλήξουν την εταιρεία, όπως ισχυρίζεται ο ενάγων, τότε το θέμα των σχέσεων με τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, αλλά και η υπαγωγή στον πτωχευτικό κώδικα, θα γράφονταν με πηχυαίους τίτλους στην πρώτη σελίδα, αντί να αναφέρεται απλώς σε ένα κείμενο το οποίο κατά τα άλλα καθόλου δεν αφορά την εταιρεία.

Οφείλουμε να προσθέσουμε ότι το «Ελεύθερο Βήμα» ουδέποτε δημοσίευσε κακόβουλα ρεπορτάζ για την τοπική επιχειρηματικότητα, και ποτέ δεν ήρθε σε αντιπαράθεση και μάλιστα δικαστική με τοπικές ή άλλες εταιρείες, ποτέ δεν οδηγήθηκε στις δικαστικές αίθουσες από τον οποιοδήποτε.

Είναι προφανές τι επιδιώκει η «Ροδόπη» και φυσικά η ΤΥΡΑΣ Α.Ε. ως μητρική εταιρεία…Να χειραγωγήσουν και να φιμώσουν τον τοπικό Τύπο, για λόγους που μόνο αυτοί γνωρίζουν, και ίσως να τους μάθουμε αργότερα.

Επιπλέον, είναι πρωτοφανές, μια τοπική επιχείρηση, να κινείται με τέτοιο τρόπο, δικαστικά, και ως προς την αποζημίωση που ζητά κατά μιας τοπικής εφημερίδας. Το αντίθετο συμβαίνει πάντα, οι τοπικές επιχειρήσεις θέλουν τη συνεργασία με τον Τύπο και τα ΜΜΕ, και την έχουν, όπως προκύπτει από τη μέχρι τώρα σχέση των ΜΜΕ και του Τύπου με την τοπική επιχειρηματικότητα.

Ε.Β.».