Επίσκεψη στη Βουλή, στην Ακρόπολη, στο Πλανητάριο και σε μουσεία, θέατρο και περίπατοι στην πόλη, υποδοχή από Γυμνάσια της Αττικής (με τα οποία έχει συγκροτηθεί διαδικτυακή κοινότητα από τον Νοέμβριο), είναι οι δραστηριότητες του προγράμματος «Φιλοξενία» του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία που προσφέρονται σε περίπου τριακόσιους μαθητές από εννέα απομακρυσμένα Γυμνάσια της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Οι μαθήτριες και οι μαθητές από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ θα φιλοξενούνται τμηματικά στην Αθήνα για ένα τετραήμερο, κατά το τρίμηνο Φεβρουαρίου-Απριλίου. Στόχος του προγράμματος είναι να δοθεί η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να βιώσουν τη φιλοξενία τους ως μια σημαντική εμπειρία πολιτικής παιδείας και πολιτισμού η οποία εντάσσεται στον ευρύτερο σκοπό όλων των εκπαιδευτικών δράσεων του Ιδρύματος της Βουλής, που είναι η μύηση στις δημοκρατικές αξίες αλλά και η ιστορική, πολιτική και πολιτιστική καλλιέργεια των νέων.

Οι φιλοξενούμενοι θα γνωρίσουν τη Βουλή των Ελλήνων – το κτίριο, τη λειτουργία και το έργο της – αλλά επίσης θα έρθουν σε επαφή με την ιστορία και το σύγχρονο πολιτιστικό πρόσωπο της πρωτεύουσας. Πρόσθετη επιδίωξη του φετινού προγράμματος είναι να δοθεί στους μαθητές η δυνατότητα διαδικτυακής αλλά και δια ζώσης επικοινωνίας με συνομήλικούς τους από σχολεία της Αττικής.

Τα εννέα Γυμνάσια της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, είναι: Νευροκοπίου Δράμας, Παρανεστίου Δράμας, Ερασμίου Ξάνθης, Ολβίου Ξάνθης, Οργάνης Ροδόπης, Λιμεναρίων Θάσου, Πρίνου Θάσου, Κυπρίνου Έβρου, Ριζίων Έβρου.

Τα έξι Γυμνάσια υποδοχής της Αττικής, είναι: Καμινίων, 5ο Αιγάλεω και 1ο, 8ο, 12ο και 15ο Περιστερίου.

Στη διαδικτυακή κοινότητα συμμετέχουν επίσης το 1ο Γυμνάσιο Ρέντη, το 7ο Γυμνάσιο Νίκαιας, το Πειραματικό Γυμνάσιο Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά, και το 2ο Γυμνάσιο Καλλίπολης.