– του Δημήτρη Τζελέπη.

Άνοιξαν τα σχολεία και οι κυβερνητικοί πανηγύρισαν για το ότι τα παιδιά πήραν κανονικά τα βιβλία τους και δεν πήραν φωτοτυπίες. Εγώ στα σχολικά μου χρόνια θυμάμαι αυτή τη χρονοβόρα διαδικασία να πάρεις τα βιβλία.

Ο κ. Φίλης προσπάθησε να κάνει κάποιες αλλαγές στο Γυμνάσιο, στο Λύκειο. Έλεγε σε κάθε συνέντευξη που έδινε, ότι το Γυμνάσιο, αλλά και οι δύο πρώτες τάξεις του Λυκείου αποτελούν «εξεταστικά κέντρα» για τον μαθητή. Παρέλειψε να πει το ίδιο και για τα πανεπιστήμια. Στο Γυμνάσιο αυτό που γίνεται με τα διαγωνίσματα και τα test είναι θαρρείς και είσαι κάπου που μετράει μόνο ο βαθμός, τα παιδιά και οι γονείς ενδιαφέρονται πως θα πάρουν έναν βαθμό για να πουν στον φίλο ή στην φίλη τους «να εγώ εκεί έχω τόσο, εσύ πόσο;». Ένας ατέρμονος κύκλος βαθμοθηρίας που δεν καταλήγει πουθενά.

Το άλλο μεγάλο θέμα είναι η αριστεία στην Ελλάδα και ειδικά στα σχολεία. Αφού την έχουμε ορίσει και τι σημαίνει «αριστεία» στην Ελλάδα «παναθεμά την». Είναι αυτοί που πετυχαίνουν το «αιέν αριστεύειν και υπείροχον έμμεναι άλλων», όπως αναφέρεται στην Ιλιάδα του Ομήρου ως συμβουλή του Ιππόλοχου της Λυκίας προς τον γιο του Γλαύκο, όταν εκκίνησε για τον Τρωικό Πόλεμο, αλλά ως γνωστόν οι βαθμοί δεν τρώγονται. Έχει ξεσπάσει και μία αντιπαράθεση όλων αυτών που αντιδρούν στο ότι τα παιδιά του Γυμνασίου δεν θα εξετάζονται στο τέλος στα μαθήματα των Αρχαίων, της Χημείας, της Βιολογίας. Αλλά θα εξετάζονται στη Γλώσσα, στα Μαθηματικά, στη Φυσική και στην Ιστορία. Φαίνεται πως οι συνδικαλιστές αυτών των μαθημάτων έκαναν καλά τη δουλειά τους. Ωστόσο, οι φιλόλογοι να μην διαμαρτύρονται, γιατί έχουν χάσει και αυτοί την αίγλη που είχαν παλιά. Πια υπάρχουν τόσα βοηθητικά και έτοιμα εγχειρίδια, τα μαθαίνουν όλα απ’ έξω και πάνε και τα διδάσκουν. Είτε αυτό είναι Λογοτεχνία, είτε Αρχαία.

Τον καθηγητή, τον δάσκαλο, ο μαθητής τον έβλεπε σαν έναν άνθρωπο, σαν ένα κριτή, που μόνο αυτός ξέρει. Έτσι δημιουργούνταν φόβος στο παιδί, τον έβλεπε κάτι σαν μπαμπούλα. Ο κάθε δάσκαλος, καθηγητής, δεν είναι μπαμπούλας, είναι ένας φορέας αξιών που πρέπει να τις πρεσβεύει αλλά και να τις μεταλαμπαδεύει στα παιδιά. Προσέξετε όμως, χωρίς τις απειλές έγραψες τόσο, θα έχεις τόσο, και άλλες τέτοιες παρόμοιες απειλές. Για να μείνω και στο πνεύμα του κειμένου, οι βαθμοί είναι μια αποτύπωση σε άσπρο χαρτί και τίποτε παραπάνω.

Εύχομαι καλή σχολική χρονιά σε όλους χωρίς ευτράπελα.