Ανοιχτή Επιστολή-Διαμαρτυρία Συλλόγου Πετρωτιωτών Αλεξανδρούπολης:

«ΖΕΟΛΙΘΟΣ ΠΕΤΡΩΤΩΝ – ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ.

Ο ζεόλιθος αποτελεί εθνικό και κοινωνικό πλούτο.

Μια μοναδική ευκαιρία για πραγματική ανάπτυξη στον τόπο μας.

Ώστε η προστιθέμενη αξία που παράγεται να παραμένει εδώ στην περιοχή μας δίνοντας αναπτυξιακή δυναμική, και ΟΧΙ να κάνει φτερά. Αυτό σημαίνει τοπική ανάπτυξη. Όλα τα άλλα που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή, είναι υπανάπτυξη. Και όσοι τα ακολουθήσουν, και θα μας βρουν απέναντί τους στα ίσια, ΜΕ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΑ ΠΛΕΟΝ, και θα κριθούν από την κοινωνία.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΑΔΡΑΝΕΙΑ, ΣΤΗΝ “ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ”, ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΗΨΕΙΣ, ΣΤΙΣ ΥΠΑΝΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, ΣΤΙΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ ΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ – ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ,ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ.

Η θέση μας παραμένει η ίδια εδώ και δύο δεκαετίες που βρίσκεται στο προσκήνιο η εκμετάλλευση του ζεόλιθου.

Τα 5 ΝΑΙ:

ΝΑΙ στην αλλαγή του απαρχαιωμένου λατομικού και μεταλλευτικού κώδικα.

ΝΑΙ_στην εξόρυξη και στην επεξεργασία του ζεόλιθου με μεταποιητικές μονάδες επιτόπου στην περιοχή των κοιτασμάτων.

ΝΑΙ_στην τήρηση σύγχρονων περιβαλλοντικών όρων προστασίας και αποκατάστασης σε σύνδεση με την τεχνική μελέτη.

ΝΑΙ_στην αξιοποίηση ελληνικού εργατικού και εξειδικευμένου δυναμικού (με σειρά προτεραιότητας καταγόμενων από τα Πετρωτά, Τρίγωνο, περιοχή Ορεστιάδας).

ΝΑΙ_στη δημιουργία πλάνου απόδοσης των ανταποδοτικών οφελών απ’ ευθείας στα Πετρωτά και στην ευρύτερη περιοχή του Τριγώνου για την επιπλέον ανάπτυξή της.

Στην αυτογελοιοποίηση των Δημόσιων Φορέων, που για περισσότερο από 18 χρόνια αποδεικνύουν περίτρανα με κάθε πρόσφορο τρόπο την ανικανότητά τους να αξιοποιήσουν τα πλούσια σε ποιότητα και ποσότητα κοιτάσματα ζεόλιθου Πετρωτών προς όφελος της τοπικής κοινωνίας του Έβρου, ΔΕΝ θα είμαστε συμμέτοχοι. Άλλη μια φορά οι Εβρίτες, είμαστε στο ίδιο έργο θεατές.

"Η Ανάπτυξη άργησε μια μέρα…" - Μαζί με τον Ζεόλιθο Πετρωτών ας κοιμηθεί καλύτερα και η «Ανάπτυξη»Αγαπητοί αρμόδιοι, με αυτούς τους ανεπαίσχυντους όρους που προωθείτε την εκμετάλλευση του ζεόλιθου στα Πετρωτά … ευχαριστούμε αλλά ΔΕΝ θα πάρουμε. Εάν για εσάς ανάπτυξη σημαίνει δύο υπεργολάβοι με 4-5 φορτηγά, ένα σκαπτικό μηχάνημα, 6-7 εργάτες και τόνους σκόνης, καλύτερα κρυφτείτε. Ντραπείτε τουλάχιστον τα 2.500 χρόνια ιστορίας της περιοχής και το μεγαλείο των Πετρωτιωτών Λιθοξόων που από τα αρχαία λατομεία πέτρας, τα περίφημα Μαντένια, κατασκευάστηκαν δεκάδες πέτρινες γέφυρες στον Έβρο και σε άλλα ποτάμια, Βυζαντινά κάστρα στην περιοχή και τις γείτονες χώρες, Θρακικοί τάφοι, εκατοντάδες σπίτια, πηγάδια, εργαλεία και άλλα πολλά.

Και ΜΗΝ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ Εβρίτες τα περί νομιμότητας της διαδικασίας που σας λένε ότι ακολούθησε η όποια εταιρεία «Όλυμπος». Γιατί η αλήθεια έχει δύο όψεις. Με δυο λόγια, θα μπορούσε η εταιρεία να πιεστεί από την αρχή να καταθέσει και την πολυπόθητη αίτηση για «άδεια εγκατάστασης μεταποιητικής μονάδας», παράλληλα με τις πολυάριθμες σχετικές αιτήσεις της προς τους αρμόδιους φορείς. Αιτήσεις για αδειοδοτήσεις περί εκμετάλλευσης του ορυκτού που έχουν ξεκινήσει εδώ και τέσσερα χρόνια, από το 2013 παρακαλώ! Αλλά ακόμη και τώρα, την ύστατη στιγμή, ας την καταθέσει, και όταν της χορηγηθεί η εν λόγω άδεια εγκατάστασης, στη συνέχεια αφού προχωρήσει στην κατασκευή της μονάδας, τότε και ΜΟΝΟ τότε να εκμεταλλευτεί τον ζεόλιθο, τηρώντας φυσικά στο απόλυτο τους όρους περιβαλλοντικής προστασίας και αξιοποίησης του ντόπιου εργατικού δυναμικού.

Σε αντίθετη περίπτωση, καλύτερα ο ζεόλιθος να κοιμηθεί στην αγκαλιά της φύσης, όπως κάνει άλλωστε εδώ και αιώνες, και μαζί του να τον συντροφεύει και η τοπική Ανάπτυξη…

Καληνύχτα.

Για τον Σύλλογο Πετρωτιωτών Αλεξανδρούπολης

Ο Πρόεδρος Δημήτρης Κελεμίδης».