Με παρόντα 18 από τα 27 μέλη του, συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Μαρωνείας-Σαπών υπό τον Δήμαρχο Γιάννη Σταυρίδη, προκειμένου να γνωμοδοτήσει επί της υπηρεσιακής εισήγησης της Περιφέρειας ΑΜ-Θ για τη διενέργεια από τη “Μεταλλευτική Θράκης A.E.” 16 ερευνητικών γεωτρήσεων.

Η απόφαση του οργάνου υπήρξε ομοφώνως αρνητική.

ΠΑΡΟΝΤΕΣ στη συνεδρίαση ήταν οι δημοτικοί σύμβουλοι:

1. Τσακιράκη Φωτεινή

2. Δουδουλακάκης Πέτρος

3. Ιμάμ Χασάν Ριτβάν

4. Τσάτσας Χαράλαμπος

5. Δαγλή Φικρέτ

6. Οσμάν Σεντάτ

7. Πατσάρα Κυριακή

8. Αντωνιάδης Γεώργιος

9. Σταυρίδης Ηλίας

10. Μπαξεβάνης Ματθαίος

11. Μαμούτ Μουσταφά Εντέρ

12. Μεχμέτ Αλή

13. Μεμέτ Γιουσούφ

14. Χατζή Χουσεϊν Μεμέτ Σεμπαχετήν

15. Τοπάλ Μεμέτ Αλή

16. Τριφωνίδου Μαρία

17. Σιακήρ Χουσεϊν Μουσταφά

18. Μαυρίδης Μιλτιάδης

ΑΠΟΝΤΕΣ ήταν οι:

  1. Ιωαννάκης  Ηλίας (δικαιολογημένα λόγω ασθένειας)
  2. Μεραχτσάκης Χρήστος
  3. Ζαχαρής Μιχαήλ
  4. Γαγαλή Χαλήλ Ζαφέρ
  5. Καραγκιόζ Μουσταφά
  6. Κουρού Σαλή Ερντίντς
  7. Χαριτόπουλος   Κωνσταντίνος
  8. Μουζαλιώτης Σωτήριος
  9. Κακουλίδης Μιχαήλ

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν επίσης κατόπιν προσκλήσεως ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Σαπών Κοκκίνης Νικόλαος, οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων Αρίσβης και Μιράνων, Αλή Σαλή και Χαμπήπογλου Ερτζάν, καθώς και οι εκπρόσωποι των τοπικών κοινοτήτων Ιασίου και Κιζαρίου, Μάρθας Νικόλαος και Καλλιανίδης Νικόλαος.

Στη συνεδρίαση δεν παρέστησαν μολονότι κλήθηκαν νόμιμα, οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων Αμαράντων Δεδέ Χασάν Τανέρ, Αμφίων Σταυρίδης  Σταύρος, Εβρίνου Μποσταντζή Ακήφ, Κρωβύλης Δημάδης Γεώργιος, Λοφαρίου Ντούλας Αθανάσιος, Μαρώνειας Παρίσης Θεόδωρος, Ξυλαγανής Πουλαράκης Πέτρος, Προσκυνητών Παρασκελίδης  Παναγιώτης, καθώς και οι εκπρόσωποι των τοπικών κοινοτήτων Ιασίου Μάρθας Νικόλαος, Ιμέρου Γκουτουσίδης Αθανάσιος, Νέας Σάντας Τσαραγκλής Ιωάννης, Πελαγίας Γεωργιάδης Χριστόδουλος, και Στρύμης Ντόγκας Αναστάσιος.

Το θέμα εισήχθη προς συζήτηση με τον τίτλο “Γνωμοδότηση ή μη επί της μελέτης περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της εταιρίας «Μεταλλευτική Θράκης Α.Ε.» αναφορικά με την έγκριση περιβαλλοντικών όρων για το «Ερευνητικό Πρόγραμμα στον Κεντρικό Τομέα του Δ.Μ.Χ. Ε5 Π.Ε. Ροδόπης”.

Η εισήγηση της προέδρου του Σώματος, Φωτεινής Τσακιράκη, επί της οποίας άπαντες οι παρόντες ψήφισαν “όχι”:

«Στις 6 Ιουλίου του 2012 κατατέθηκε η υπηρεσιακή εισήγηση στην Περιφέρεια  Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης με αντικείμενο τη διενέργεια από τη “Μεταλλευτική Θράκης A.E.”, 16 ερευνητικών γεωτρήσεων βάθους 300-400 μέτρων στην περιοχή ανατολικά των Σαπών. Με τις γεωτρήσεις αυτές αποσκοπεί η Εταιρεία στη συλλογή στοιχείων για την οριοθέτηση του μεταλλοφόρου κοιτάσματος στην Οχιά (ανατολικά των Σαπών). Κάθε μία γεώτρηση καταλαμβάνει έκταση μόλις 100 τ.μ., και συνολικά για τις 16 γεωτρήσεις χρειάζονται μόνο 1,6 στρέμματα. Επρόκειτο για θέμα δευτερεύουσας σημασίας προς συζήτηση και λήψη απόφασης από το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜ-Θ; Ήταν μια «αθώα» αίτηση για έρευνα σε 1,6 στρέμματα; Σίγουρα όχι, γιατί η όλη περιοχή της μελέτης αναφέρεται σε μια τεράστια έκταση 87.865 στρεμμάτων. Μάλιστα, το βορειοδυτικό άκρο της έκτασης αυτής βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τον οικισμό των Σαπών, ενώ το νοτιοδυτικό άκρο της έκτασης βρίσκεται δίπλα στη Συκοράχη. Η έκταση των 87.865 στρεμμάτων έχει την ονομασία “Δημόσιος Μεταλλευτικός Χώρος (ΔΜΧ Ε5)”. Εμφανώς λοιπόν, πίσω από τα 1,6 στρέμματα των 16 γεωτρήσεων, κρύβονται ανεπιτυχώς τα 87.865 στέμματα στα οποία αναφέρεται η μελέτη της εταιρείας “Μεταλλευτική Θράκης Α.Ε.” που είναι θυγατρική της “Eldorado Gold” η οποία φιλοδοξεί εδώ και αρκετά χρόνια να δημιουργήσει μεταλλεία χρυσού στον Έβρο, στη Ροδόπη, στη Δράμα, στην Καβάλα, στη Χαλκιδική, στις Σέρρες, στο Κιλκίς.

Στις 16/8/2012, το  Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜ-Θράκης ψήφισε αρνητικά στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ερευνητικού προγράμματος για τα χρυσωρυχεία στις Σάπες.

Είχε προηγηθεί όμως στις 6/6/2012, η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σαπών για το ίδιο θέμα με ομόφωνη αρνητική απόφαση. Στην αιτιολογία μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής: “Η μεταλλουργεία χρυσού και χαλκού είναι υδροβόρα και ενεργοβόρα, και η βιομηχανία σπάταλη που επιτείνει ποσοτικά και ποιοτικά το πρόβλημα επάρκειας των υδάτων στις Σάπες. Η γειτνίαση με κατοικημένες περιοχές έχει σημαντική επίπτωση στην υγεία των κατοίκων. Τα αιωρούμενα σωματίδια περιέχουν βαρέα μέταλλα και τοξικούς ρύπους. Τα χωράφια και τα οικόπεδα σε περιοχές με ακτίνα πολλών χιλιομέτρων από τις περιοχές που θα λειτουργούν τα μεταλλεία, απαξιώνονται”.

Την ίδια εποχή για το ζήτημα αυτό η Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης-Έβρου κατά της Μεταλλουργίας Χρυσού, μας  ανέφερε ότι: “Με τις γεωτρήσεις τα θειούχα ορυκτά έρχονται σε επαφή  με το νερό και τον αέρα συντελώντας στην έναρξη του φαινομένου της όξινης απορροής. Έτσι υποβαθμίζονται τα πολύτιμα νερά, και σε βάθος χρόνου γίνονται ακατάλληλα για άλλες χρήσεις, όπως  η άρδευση γεωργικών εκτάσεων. Στην περιοχή των γεωτρήσεων υπάρχουν πέντε ρέματα που καταλήγουν στον ποταμό Φιλιουρή (Λίσσο)”.

Για λόγους τυπικούς το αίτημα για τις 16 ερευνητικές γεωτρήσεις  επανήλθε. Στην αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού το 2012, πρωτοστάτησε ο Δήμος μας, εκφράζοντας ουσιαστικά τη βούληση της τοπικής κοινωνίας με λήψη αρνητικής απόφασης. Ο Δήμος είναι και πάλι ο μπροστάρης σε αυτή την αντίδραση. Είναι βέβαιο ότι στις αιτιολογίες της αρνητικής απόφασής μας του 2012 δεν επήλθε μέχρι σήμερα καμιά αλλαγή που να είναι ικανή να ανατρέψει την αρχική απόφασή μας. Υπάρχουν όμως και άλλα στοιχεία που είναι σκόπιμο να ληφθούν υπ’ όψιν για να συνδιαμορφώσουν την απόφασή μας. Επισημαίνουμε ότι τόσο η περιοχή ΔΜΧ Ε5, όσο και η περιοχή πέρα από αυτήν και μέχρι την περιοχή της Κίρκης, περιέχει διάσπαρτες μεταλλοφορίες σε πολύ μικρή περιεκτικότητα. Αυτό οδηγεί τις εταιρείες εξόρυξης χρυσού  σε εκτεταμένες επιφανειακές εξορύξεις. Η “Μεταλλευτική Θράκης Α.Ε.” λοιπόν αποβλέπει σε μια ερευνητική αδειοδότηση που θα ανοίξει τον δρόμο σε πολλά άλλα προγράμματα γεωτρήσεων από τις Σάπες έως τα  Κασσιτερά και έως την Συκορράχη. Η εταιρεία προσπαθεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη με την προβολή της υπόγειας εξόρυξης στο κοίτασμα της Οχιάς όπου δεν παραμορφώνεται το φυσικό τοπίο. Η εταιρεία  αποβλέπει στη διερεύνηση περιεκτικότητας χρυσού στις βορειοανατολικές και στις νοτιοανατολικές περιοχές του λόφου Οχιά όπου απαιτείται επιφανειακή εξόρυξη με χρήση κυανίου. Στον γεωλογικό χάρτη της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της εταιρείας έχουμε έντεκα (11) σύμβολα με «διασταυρωμένα σφυριά», που σημαίνουν έντεκα (11) προγραμματιζόμενα μεταλλεία. Δηλαδή πολλαπλές επιφανειακές εξορύξεις με τη μέθοδο της κυάνωσης. Στον γεωλογικό χάρτη της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων εμφανίζονται οι θέσεις επέκτασης των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων από βορρά προς νότο: Οχιά, Αψίδα, Γκρεμός, Καμένο, Σάπανα, Άγιος Νικόλαος, Γαλαξίας, Αγία Βαρβάρα, Αδουλάριος, Άγιος Κωνσταντίνος, Έβρος 1, Έβρο2. Έβρος 3.

Στην περιοχή των Σαπών που η κύρια οικονομική δραστηριότητα των κατοίκων εντοπίζεται στη γεωργία και στην κτηνοτροφία, μια πολυεθνική εταιρεία επιχειρεί να μετατρέψει μια τεράστια έκταση 87.865 στρεμμάτων σε ένα απέραντο μεταλλείο χρυσού με την καταστροφική για το φυσικό περιβάλλον μέθοδο της κυάνωσης. Είναι δυνατόν το Δημοτικό Συμβούλιο να συναινέσει στην καταστροφή της γης, των νερών, και στη ρύπανση της ατμόσφαιρας; Ασφαλώς όχι.

Η τοπική κοινωνία γνωρίζει πολύ καλά το θέμα του χρυσού. Δέκα χρόνια τώρα οι εταιρείες με υπόγειες μεθόδους, εξαγορά συνειδήσεων και παραπλανητικές μεθόδους, επιχειρούν να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη. Παρατηρούμε την εναλλαγή των προσώπων και την απελπισία εκείνων που πίστεψαν στις ψεύτικες ελπίδες τους και έμειναν στο τέλος μετέωροι.

Και η σύσσωμη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας εκφράζεται με τρόπο που δεν χωρά αμφισβήτηση, σε μια εποχή που ο τόπος μας έχει πληγεί περισσότερο από τον οποιοδήποτε άλλο από την κρίση, την κοινωνικο-οικομική δυσπραγία και την ανεργία. Αυτό είναι το μεγαλείο των συμπολιτών μας

Το ΟΧΙ στη μεταλλουργία και εκμετάλλευση του χρυσού, είναι ΝΑΙ στη ζωή μας. Στη ζωή των παιδιών μας. Χρυσός και περιβάλλον δεν πάνε σε καμία περίπτωση μαζί, όσες μελέτες κι αν παρουσιαστούν, όσες δήθεν νέες μεθόδους απόληψης του μετάλλου μας δείξουν. Και τούτο, γιατί πίσω από όλα υπάρχει το κυάνιο.

Ο χρυσός δεν είναι για τον Δήμο και τους συνδημότες μας επιλογή ανάπτυξης. Είναι καταστροφή και όλεθρος.

Για μία ακόμη φορά απαιτούμε από την κυβέρνηση και όλους όσοι βρίσκονται στα κέντρα των αποφάσεων,  να  σεβαστούν  τη  διαρκή,  συνεχή,  και  συνεπή  εναντίωσή  μας  στην  εξόρυξη  και μεταλλουργία χρυσού.

Το Δημοτικό Συμβούλιο ως ο πλέον γνήσια αντιπροσωπευτικός θεσμός της τοπικής κοινωνίας, σήμερα για μία ακόμη φορά διατρανώνει την κάθετη αντίθεσή του σε οποιαδήποτε δραστηριότητα σχετίζεται με τη μεταλλουργία του χαλκού και του χρυσού, χαρακτηρίζοντάς την επικίνδυνη και συνεπώς ανεπιθύμητη. Και φυσικά οι ερευνητικές γεωτρήσεις αποτελούν κομμάτι αυτής της δραστηριότητας. Για την ακρίβεια, προπομπό της.

Ζητούμε από την κυβέρνηση, τα κόμματα και τους συλλογικούς φορείς, να σεβαστούν αυτή μας την απόφαση, και να μη βάλουν την περιοχή μας σε περιπέτειες.

Για μας ο πλούτος μας είναι οι άνθρωποι μας και το περιβάλλον.

Συνεπώς η απάντηση μας είναι ένα κάθετο ΟΧΙ στο ερευνητικό πρόγραμμα της “Μεταλλευτικής Θράκης Α.Ε.” την οποία θεωρούμε ανεπιθύμητη στον τόπο μας, και καλούμε τους συνδημότες μας να βρίσκονται σε αγωνιστική εγρήγορση η ένταση της οποίας θα αποτρέψει την όποια σκέψη ανοίγματος της καταστροφικής κερκόπορτας στον Δήμο Μαρώνειας Σαπών».

Κατόπιν η πρόεδρος κάλεσε το συμβούλιο να αποφασίσει σχετικά, το οποίο μετά από διαλογική συζήτηση αποφάσισε ομόφωνα:

“Την κάθετη αντίθεσή του σε οποιαδήποτε  δραστηριότητα σχετίζεται με τη μεταλλουργία του χαλκού και του χρυσού στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου  Μαρώνειας-Σαπών, χαρακτηρίζοντάς την επικίνδυνη  και συνεπώς ανεπιθύμητη. Και ζητά  από την  κυβέρνηση, τα  κόμματα και τους συλλογικούς φορείς να σεβαστούν αυτή την απόφαση και να μη βάλουν την  ευρύτερη  περιοχή του Δήμου Μαρώνειας-Σαπών σε περιπέτειες, διότι ο πλούτος  αυτής  της περιοχής  πρωτίστως είναι οι άνθρωποι και το περιβάλλον. Και εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή του στο ερευνητικό πρόγραμμα της “Μεταλλευτικής Θράκης Α.Ε.” την οποία θεωρεί ανεπιθύμητη στον τόπο και καλεί όλους τους δημότες να βρίσκονται σε αγωνιστική εγρήγορση η ένταση της οποίας θα αποτρέψει την όποια σκέψη ανοίγματος της καταστροφικής κερκόπορτας στον Δήμο Μαρώνειας-Σαπών”.