Σε σύσκεψη με αντικείμενο την προώθηση της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών και επανορθώσεων σε συνδυασμό με την αποκατάσταση της ιστορικής μνήμης και αλήθειας που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με πρωτοβουλία του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας Κώστα Ήσυχου, και με τη συμμετοχή μελών του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, του Διευθυντή της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού, εκπροσώπων του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, και του Προέδρου της ΟΛΜΕ, έλαβαν μέρος εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ.

Κατά τη σύσκεψη έγινε ενημέρωση και συζήτηση σχετικά με τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε συνεργασία με άλλα Υπουργεία και φορείς, και οι εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ ενημέρωσαν ότι το ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο των δημοσίων υπαλλήλων, στηρίζει – και με ομόφωνο ψήφισμά του από το 34ο Συνέδριό του – τα δίκαια αιτήματα του Εθνικού Συμβουλίου διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Εξάλλου, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ έχει ήδη απευθυνθεί στις Ευρωπαϊκές και Διεθνείς οργανώσεις των Δημοσίων Υπαλλήλων, και ζήτησε την υποστήριξή τους στις εξής διεκδικήσεις:

  • Άμεση εξόφληση του δανείου που οι κατοχικές δυνάμεις υποχρέωσαν την Ελλάδα να τους παράσχει, πέραν των εξόδων συντήρησης των στρατευμάτων κατοχής.
  • Καταβολή των επανορθώσεων που επιδίκασε στην Ελλάδα η Διεθνής Διάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων (1946), για τις καταστροφές που προξένησαν τα ναζιστικά στρατεύματα στις υποδομές της.

  • Άμεση επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών που αφαίρεσαν τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής από τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας.

  • Καταβολή των αποζημιώσεων προς τα θύματα της θηριωδίας των ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής σε βάρος των κατοίκων περίπου εκατό πόλεων και χωριών της Ελλάδος.