Τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες της Ροδόπης, τέθηκαν επί τάπητος, σε συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της τοπικής Επιτροπής Λαϊκής Αλληλεγγύης, με τους Προέδρους των σωματείων Ζυθεστιατόρων-Γαλακτοπολών κ. Ανέστη Βαφειφειάδη, Καφετοπολών κ. Γιάννη Μαυρίδη, και της Ένωσης Επαγγελματοβιοτεχνών Σαπών κ. Νίκο Ευκαρπίδη.

Η δραματική μείωση του τζίρου (πάνω από 40% την πενταετία 2010-2014), και η ανάλογη μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων, το φορολογικό (26% φόρος από το πρώτο ευρώ, 100% προκαταβολή φόρου, 23% ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ), το ασφαλιστικό (υψηλές εισφορές χωρίς ανάλογο αντίκρισμα), το συνταξιοδοτικό (δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα), η εξαντλητική αυστηρότητα των αρμόδιων, και οι λοιπές λειτουργικές υποχρεώσεις (ρεύμα, νερό), καταγράφηκαν για μια ακόμη φορά ως οι κύριες αιτίες που οδηγούν τα καταστήματα σε αδιέξοδα και σε λουκέτα, και την αγορά σε οικονομική ασφυξία.

Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής Λαϊκής Αλληλεγγύης εξέφρασε τη συμπαράστασή της και δεσμεύτηκε να παρακολουθεί και να ενημερώνεται τακτικά για την πορεία των προβλημάτων των συγκεκριμένων κλάδων, καθώς και να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια, τονίζοντας πως «η σημερινή κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες, αντί να πάρει μέτρα ανακούφισης της αγοράς, τιμωρεί με τέτοιο τρόπο εκείνους που κατά την κρίση των υπηρεσιών παραβιάζουν τους κανόνες, που μοιάζει περισσότερο με προσπάθεια κλεισίματος μιας μικρομεσαίας επιχείρησης παρά με προσπάθεια συμμόρφωσης».

Παράλληλα, υπογράμμισε, πως «όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, η κοινή στάση και δράση εργαζομένων, μικρομεσαίων επαγγελματοβιοτεχνών, και φτωχομεσαίων αγροτών, είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε».

Στη συνάντηση τέθηκε επίσης το περιθώριο δυνατοτήτων των συγκεκριμένων φορέων να συμβάλουν σε ενέργειες παροχής βοήθειας σε πολίτες που έχουν μεγάλες ανάγκες, με τους προέδρους να εκφράζουν την αμέριστη συμπαράστασή τους.