• του Δημήτρη Τζελέπη.

Την ώρα που όλη η υφήλιος είναι σε ρυθμούς «despacito», η Ελλάδα προσπαθεί να δει πώς θα καταφέρει να βγει στις αγορές. Άλλοι θέλουν αυτόν τον καιρό να γίνει η δοκιμαστική έξοδος στις αγορές, ενώ ο κ. Στουρνάρας είπε ότι θα πρέπει να καθυστερήσει λίγο η έξοδος, γιατί πρώτα πρέπει να γίνουν κάποιες μεταρρυθμίσεις και τόνισε ότι εάν δεν γίνουν και οι παρεμβάσεις στα κόκκινα δάνεια θα χρειαστεί εκ νέου να δούμε το τραπεζικό σύστημα, κάτι όμως που θα έχει πιο σοβαρές συνέπειες από την προηγούμενη φορά. Εμφάνισε και το «φάντασμα» του τέταρτου μνημονίου εάν δεν γίνουν αυτά που πρέπει και ότι η Ελλάδα δεν θα μπορεί να κερδίσει την αυτονομία της στις διεθνείς αγορές.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Τσίπρας από το βήμα του συνεδρίου για την ανάπτυξη που διοργανώθηκε στην Καστοριά παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι, «ναι, πράγματι το έλλειμμα το 2009 ήταν 15,1». Ήταν η πρώτη φάση μίας ρήξης με τους καραμανλικούς που φαινόταν ότι τον στήριζαν. Αυτό θα φανεί στην πορεία. Να θυμίσουμε ότι στελέχη όπως ο κ. Παπαγγελόπουλος ήταν στην κυβέρνηση Καραμανλή και φυσικά ο κυβερνητικός εταίρος του πρωθυπουργού ο κ. Καμμένος ήταν και αυτός στην κόμμα της ΝΔ το 2004.

Ακόμη ένα θέμα που έχει αναπτυχθεί πολλάκις είναι η υπόθεση Γεωργίου που έχει πάει για τρίτη φορά στη δικαιοσύνη. Οι Ευρωπαίοι μας έχουν ζητήσει να τελειώσουμε με αυτήν την υπόθεση. Εάν βγει ότι όντως είναι ένοχος, τα άλλα κράτη θα γυρίσουν και θα πουν «αφού δεν τα είχαν ανάγκη γιατί τους τα δανείσαμε;». Πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ για αυτήν την υπόθεση επιθυμούν καλοκαιριάτικα να βγάλουν τα μαχαίρια και τις πανοπλίες της μάχης για να μαλώσουν για το έλλειμμα του 2009. Δύσκολο το βλέπω, οι πιο πολλοί μάλλον θα προτιμήσουν μία βουτιά με τα βατραχοπέδιλα σε μία ακτή της Ελλάδας παρά να μαλώνουν στα παράθυρα για αυτό το θέμα. Μπορεί στον ΣΥΡΙΖΑ να το θέλουν αυτό, αλλά για την ώρα φαίνεται δύσκολο.

Ωστόσο, το κυβερνών κόμμα θα επιχειρεί το δικό του success story με λίγο από όλα. Ξεχνάνε όμως ότι πριν από τρία χρόνια όταν ο Σαμαράς ανακοίνωνε την έξοδο στις αγορές, στον ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά ο κ. Τσίπρας και ο κ. Σκουρλέτης έβγαιναν και έλεγαν ότι είναι ψίχουλα και ότι το δίνετε για να κοροϊδέψετε τον λαό, ενώ μερικοί άλλοι βρίσκονται στα όρια της φτώχειας. Φαίνεται λοιπόν ότι ο κ. Τσίπρας αντιγράφει τον κ. Σαμαρά. Τα σημαντικά πάνε για τα τέλη Αυγούστου, η κυβέρνηση θα παρέχει τη στήριξη στον υπουργό Άμυνας. Όμως ο κ. Τσίπρας θα βρει κάτι νέο που θα αντικαταστήσει το νέο που πάλιωσε γρήγορα. Εδώ που έφτασε πια δεν χωράνε δικαιολογίες, πρέπει να προχωρήσει τη χώρα μπροστά. Αψηφώντας το πολιτικό κόστος.